Kedi Irkları

Scottish Fold Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Sevimli patilerimiz arasında, yakın bir zaman içinde kendine köklü bir yer edinen bir meleği tanıtıyoruz, Scottish Fold! Yazının devamında bu ırkı sahiplenmeyi düşünen takipçilerimizin Scottish Fold kedisi özellikleri ve bakımı ile ilgili tüm merak ettiklerine yanıt vereceğiz.

Scottish Fold Kedisi Ozellikleri ve Bakimi
Scottish Fold Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Geçmişten Günümüze Scottish Fold Irkının Tarihi

1960 yılında, tarım işiyle uğraşan bir İskoç karı koca, bu ırka mensup ilk kediyi keşfeder. Aile, komşu çiftlikteki bir kediye dikkat kesilmişlerdi. Kulaklarının normal kıvrımlarından uzak olmasından etkilendiler, patiyi çok sevimli buldular ve yavrusunu sahiplenmek istediler. Ross ailesi, evlat edindikleri tatlı şeye, soyunun devamı için yardım etti. Bunun yanında bölgede düzenlenen etkinliklerde, kedi şovlarının hepsinde sevimli melekleri Snooks  ile boy gösterdiler.

Scottish Fold Tarihi

GCCF, Ross ailesinin sistemlere kaydettirdiği bu kedinin kaydını, pek çok genetik rahatsızlığa sahip olması sebebiyle 1971 yılında düşürdü. Irkın tanınması, genetik sorunlarının çözülmesi adına Amerika’ya gidildi. CFA, 1973 yılında bu patilere resmi bir statü verirken, 1978 yılında ancak şampiyonluk elde edebildiler. Pennsylvania’da yaşayan bir kedi yetiştiricisi , “Salle Wolfe Peters” genetik gelişimlerinin gözlenebilmesi ve rahatsızlıklarına sorun olan genlerin tespiti adına ciddi çalışmalar yapmıştır. Tabi bu arada, Scottish Fold türünün hem Longhair hem de Shorthair olarak ikiye ayrıldığı da gözlenir. Longhair türlerinin daha erken kabul görmesi, shorthair türlerinin ancak 1993 yılında kayda geçerek şampiyonluk kazanmaları da gerçekten zorlu bir tanınma yarışına girdiklerini kanıtlar. Çeşitli kedi organizasyonları, bu patileri bir genelleme içine koyarak ancak 1980 yılında resmen kabul edebildiler. O zamandan beri, tüm dünyanın gözbebeği oldular elbette. 😊

Scottish Fold Karakteri

Öncelikle Kedi Sahiplenmeden Önce Şu Yazımı Okumanızı Tavsiye Ederim: Kedi Sahipleneceklerin Bilmesi Gerekenler (Kedi Sahiplenme Rehberi)

Scottish Fold Karakteristik Özellikleri

  • Dikkat! Evinizde ondan daha küçük bir canlı besleyemezsiniz. Fare, kuş ve böcekleri arkadaş değil de bir yiyecek gibi görebilirler.
  • Evin padişahıdır: karşı koyamayacakları, kıyamadıkları tek kişi can dostlarıdır. Onun dışında kralcı yapılarına denk gelirsiniz. Dolap tepeleri en sevdikleri yerdir ve günlük rutinlerinin bozulmasına asla tahammülleri yoktur.
  • Sevgili gibidir: Trip atar, tavır yapar, eskisi gibi ilgilenmezseniz küser gider. Bu patiler Scottish Fold! Gönlü yapılası şirin lokumlardır. Onunla oyunlar oynamaz, sevginizi göstermezseniz zamanla incinebilir. Gün içinde asla iki saatten fazla yalnız bırakmayınız.
  • Evlat Gibidir: Sizin sevinmeniz, durumdan mutlu olmanız onun daha neşeli olmasını sağlar. Canınız herhangi bir şeye sıkkınsa, bir çocuk gibi yanınızda sizi içten bir şekilde izleyebilir. Eğer artık aranızda sıkı bir bağ varsa, en az sizin kadar moralinizin bozukluğuna o da üzülecektir.
  • Eğitilebilirdir: Komut algılama ve kurallara uyumda sorun yaşamazsınız. Önemli olan yavruluk zamanlarını nasıl değerlendirdiğiniz, onu nelere alıştırdığınız olacaktır.
  • Hacı Yatmazdır: Gündüz uykuları tamam, gayet güzeldir. Ancak gece tam sizin “seril, dinlen ve huzura eriş” vakitlerinizde oyun için tepenize gelebilir. Ev içinde tıkır tıkır gezintilere çıkabilir. Bu durumu onu eğiterek çözebilirsiniz. En azından gündüzleri yorularak gece daha az kımıldamasını sağlayabilirsiniz.
  • Komik uyurlar: yatış şekilleri genelde ilginçtir. Göbekleri ya da sırt kısmının tamamen yatağıyla birleşik olmasını ister, patilerini açarak huzurla uyur.
  • Sahibini kendi belirler: Ev içinde herkes onunla iletişim kurabilir, herkes onun iyiliği adına çabalayabilir. O can dostunun kim olacağına, kimin onu hak ettiğine karar vermekte özgürdür.
Scottish Fold Sagligi

Çocuklar Ve Diğer Evcil Hayvanlarla İletişim

Eve gelen diğer misafirlere ilgi duyabilirler. Ancak gün sonunda koynunda uyuyacakları kişi ona hayatını, sevgisini ve ilgisini bahşetmiş can dostu olacaktır. Çocuklarla, canı yanmadığı sürece mükemmel anlaşırlar. Scottish Fold ile beraber olacak çocuğunuza, kesinlikle pati dostumuzla nasıl zaman geçirmesi gerektiği hakkında eğitim vermelisiniz. Bir de sürekli kucakta durmaya alışık olmadıklarından, onları devamlı sıkıştırarak sevmemeleri gerekir.

Irk Ozellikleri

Diğer kedi ve köpeklerle iletişiminde sorun yoktur. Öyle ki gerekirse mamasını suyunu dahi paylaşabilir. Ancak aşırı lider, bencil bir patiyi ona yaklaştırmamalısınız. Kavga edebilir, en değerlisi olan dostunu kıskanabilir.

Önerdiğim Yazı: British Shorthair Özellikleri ve Bakımı

Scottish Fold Kedisi Fiziksel Özellikleri

Yüz hatları bence azıcık baykuşu andırıyor. Tüy renkleri koyu ve açık tonlar zincirinde vücudunda muhteşem bir düzende durur. Patileri boyutlarına göre iridir ama sert adımların yanı sıra ondan mini süzülüşler görebilirsiniz. Bu arada, tüy dökümü az olan, fazla taranma ihtiyacı olmayan kediler arasında ön sıralarda yer alır. Tabi tüy dökümü yaz mevsiminde yoğundur. Bahsi geçen az taranmayı kışın öneriyoruz. 😊

Scottish Fold Fiziksel Ozellikleri

Görünüm & Vücut Yapısı

Orta ebatlarda görüntüleri vardır. Diğer kedilere kıyaslarsak çok kaslı bir vücut yapıları gözlenmez. Kıvrımlı vücutları ilgi çekicidir ve tüyleri tüm vücuduna eşit orantıda dağılır. Patileri ovaldir. Bacak yapıları da dolgun ve oval durur, yüzüne oranla bacaklarında daha fazla ve daha uzun tüyleri fark edebilirsiniz.

Scottish Fold Renk Çeşitliliği

  • Gri: Genel bağlamda, tek gri renginden oluşan Scottish Fold görme olasılığınız yüksektir.
  • Gri, Siyah ve kahve tonlarının dizilişi (Tekir rengi)
  • Duman ve siyah birleşimi
  • Siyah gri geçişli
  • Kahverengi – turuncu
  • Krem – kahverengi
  • Tekir – beyaz

Gri rengin tek ve baskın olması, türün büyük bir çoğunluğunda vardır. Ancak nadiren de olsa bu ton ve renk geçişlerine denk gelebilirsiniz.

Scottish Fold Renkleri

Scottish Fold Yüz & Kafa Yapısı

Kulak kıkırdaklarının genetik bir rahatsızlığından, içe doğru yatık kıvrık kulaklı olurlar. Aslında bu süreç doğum sonrasında gerçekleşir. Scottish Fold kedisinin dünyaya geldiğinde kulakları düz ve olması gereken şekliyle durur. Ancak ilk ayları tamamlandığında kulak şekil değişikliklerini fark etmeye başlarsınız.

Baş kısmı orta ebatlardadır. Yuvarlak başında, birazcık geniş burnu iki gözünün arasını açar. Ağzı miniciktir ve etrafında uzun bıyıklar vardır. Gözleri ovaldir ve orta boyutlardadır. Su yeşili gözlü, mavi gözlü veya başka renklerde gözü olan Scottish Fold görmeniz elbette mümkün olsa da genelde göz renkleri bakır ve bakırın tonlarındadır. Suratı dümdüz, sanki özenle şekillendirilmiş gibidir.

Scottish Fold Kafa Yapisi

Scottish Fold Ebatları

Dişi Scottish Fold kedileri, erkeklere oranla daha zayıftır. 2.6KG ile 4KG arasında seyreden dişilerin erkekleri, 4Kg – 7.5KG dolaylarında ağırlıklara sahiptir. Gövdenin kafayla bütün gibi durması, kısa boynu genelde bu patilerin kilolu gibi görünmesine zemin hazırlar.

Scottish Fold Kedisi Bakım

Haftada 3 – 5 kez taranması hem rahatlamasına hem de temiz durmasına yardımcı olur. Genelde banyo ile ilgili sorunları yoktur. Sık yıkanmalarına aslına bakarsanız gerek de görülmez.

Dişler, belki de bu sevimli meleklerin en sağlam yerleridir. Yine de düzenli diş fırçalamaya yavru zamanlarından başlayarak onu alıştırın. Gelecekte ilgisizlik yüzünden iltihaplanma geçirecek olursa, en az onun kadar dostu da üzülür. ☹ Gözlerini haftada bir ya da iki kez nemli ve temiz bir bezle silin. Bir gözde enfeksiyon başlangıcı olma ihtimali her zaman vardır. Bu nedenle diğer göze bu mikrobu bilmeden geçirmek istemiyorsanız gözleri ayrı bezlerle temizlemelisiniz.

Yavru Scottish Fold Bakimi

Kulak temizliğine ayrı bir paragraf açmak istiyorum, çünkü bu afacanların belki de en hassas noktaları o  sempatik kulaklarıdır. Kıvrık ve kapalı kulakları, düzenli olarak kontrol edilip temizlenmelidir. Kirlendiğini görmeyi beklemeyin, şeklinden dolayı siz kirlilik fark edene kadar durum çok ciddi sorunlara yol açabilir.

Kulak enfeksiyonu, pire veya uyuz oluşumu ve hatta orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklarla boğuşabilirsiniz. Nemli, temiz bir bezle, kiri içeri itelememeye dikkat ederek nazik dokunuşlarla kulaklarını temizleyiniz.

Bunun dışında düzenli olarak tırnaklarını kesmeli, kestirmiyorsa da bir tırmalama platformuyla bu işi kökünden çözmelisiniz. Bazı alıştırmaları ona oyunla sunabilirsiniz.

Eğitime açıktırlar, kum tercihini hoşuna gidecek şekilde yaparsanız tuvalet ya da benzeri bir sorun yaşamazsınız. Genel sağlık kontrollerini, aşılarını ve ona uygun mama seçimini mutlaka yapmalısınız.

Genetik hastalıklara yatkın bir cinstir ve kesinlikle düzenli bir takip öneriyorum. Aşı demişken, aşı sonrasında eski oyuncu tutumları kısa süreliğine durağanlaşır, dokunulmaktan hazzetmezler.

Kedi kumu, yatağı, mama ve su kapları her zaman onun yakınlarında ve en bildiği yerde olmalıdır. Bunun yanında oyuncakları duru suyla kesinlikle en az günde bir kez temizlenmelidir. Patinizin mama ve su kabını kimyasal ağırlıklı deterjanlar kullanarak temizlememeye özen göstermelisiniz. Onlar zaten dünyanın en temiz hayvanları arasında yer alır, kimyasal kalıntısının vücuduna bir şekilde gitmesi ölümcül sonuçlara yol açabilir.

Scottish Fold Besleme

Beslenmesi

Başka kedilere oranla ağırlıklı olarak böbrek sorunları yaşadıklarından, bu faktörü ayrı bir başlıkta değerlendirmek istedim. Kesinlikle o yedikçe vermeyin, çünkü haşmetlimiz azıcık obur iştahıyla bilinir.

Kuru mamaları patide tercih etmeniz daha yararlıdır. Protein ağırlıklı beslenme onların böbreklerini yorar. Sağlıklı tahıllarla üretilen, mide yormayan yemekler tercih etmeli, bol su tüketerek sindirim sistemine yardımcı olmalıdır.

Vücut gereksinimi olan protein ve elektrolit dengesini, haftada bir kez yiyeceği yaş mamadan sağlayabilir. Ancak mama seçiminde içeriği mutlaka veterinerinizle seçmelisiniz. Burada marka yorumlaması yapmak bana pek doğru gelmiyor ama her kedinin de ihtiyacına uygun olan şekilde beslenmesi gerekiyor.

Scottish Fold kedisi eğer gerektiği tarzda beslenemezse, cilt sorunları ve böbrek hastalıkları kaçınılmazdır, sakın unutmayın.

Önerdiğim Yazı: Kedi Maması Seçmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Bebek Scottish Fold

Scottish Fold Sağlık Sorunları

Bu tür maalesef ki pek çok sağlık sorunu ile savaşıyor. Bu nedenle GCCF Scottish Fold türünü kayıt altına almıyor. Sevimli dostlarımızın yaşadıkları sağlık problemlerine değinecek olursak:

  • Polikistik böbrek hastalığı: bu hastalık anne ve babadan gelen bir hastalıktır. Hastalığa yakalanan kedilerin böbreklerinde kistler meydana gelir. Başlangıçta ufak olan sıvı dolu kistler zamanla büyürler. Bunun sonucunda da böbrekler görevlerini yeteri kadar yerine getiremezler. Anne ya da babasında bu hastalık olan bir Scottish Fold türünün bu hastalığa yakalanma ihtimali %50’dir. Hastalığın ileriki aşamalarında böbrek yetmezliği yaşanırsa ölümle sonuçlanabilir.
  • Konjenital osteodisdrofi: bu hastalık doğuştan gelmektedir. Uzuvlarda, kuyrukta ve omurgada kıkırdaklar ile kemikleri etkiler. Hastalık sayesinde kemikler zaman geçtikçe daha çok kalınlaşır. Sevimli arkadaşınız bir süre sonra hareket edemeyecek hale gelir. Zaten Scottish Fold türünün kulaklarındaki kıvrıklığın nedeni de bu hastalıktır. Hastalık her kedide aynı seyretmez. Ancak bu hastalıktan ciddi etkilenen kediler için korkunç günler başlıyor demektir. Hayatlarına dayanılmaz acılarla devam ederler. Bu konu hakkında yabancı kaynak önerim için buraya tıklayın.
  • Kulak sorunları: Scottish Fold kedilerinde kulaklarının kıvrık olması dolayısıyla kulak uyuzu, kulak enfeksiyonları gibi sağlık sorunları yaşanabilir. Yine bu arkadaşlarımızın kedilerin genelinde sıklıkla gördüğümüz kalp hastalığı olan hipertrofik kardiyomiyopati de görülebilir.
Scottish Fold Eklem Hastaligi

Bu sevimli patiyi eğer yavruluk döneminde aldıysanız, mutlaka ikişer gün art arda yaptırılacak olan bağışıklık güçlendirici aşısını vurdurmalısınız. Bunun yanında mutlaka ilk 4 aylık sürede veterinerinizin yönlendirmelerine uymalı, beslenme problemlerinde gerekirse şırıngayla beslemelisiniz.

Tüm ilginiz onunla olduğunda, gereken bütün tedaviler aksamadan yapılırsa kediniz ortalama 10 – 15 yıl sizinle beraber yaşayacaktır.

Scottish Fold Çiftleşme Dönemi

Scottish Fold türünün kızgınlık dönemleri diğer kedi türlerine oranla erken başlar. Bu süreç dişilerde 8 ayda başlayabilirken; erkek kedilerde 1 yaşında başlayabilir. Çoğunlukla 1 haftada geçer. Dişiler her ne kadar erken kızgınlığa girseler de kesinlikle bir çiftleşme düşünülüyorsa, rahimlerinin gelişmemiş olması sebebiyle, mutlaka 15 ayını doldurmadan çiftleşmeye müsaade edilmemelidir. Süreçte görülen belirtiler kedilerin genelinde görülen belirtilerle aynıdır. Belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

Scottish Fold Tuy Doker mi
  • Garip miyavlamalar duyulabilir.
  • Süreçte kedinizde eşyalarınızı tırmalama isteği olacaktır.
  • Karakterinde değişiklik meydana gelebilir. Örneğin sevgi delisi kediniz bir anda hırçınlaşabilir. Bu durumun tam tersini de görebilirsiniz.
  • Evden kaçma isteği görülür. Kediniz bu süreçte çiftleşecek karşı cins arar. Bu nedenle de eve hapsederseniz evden kaçmaya çalışacaktır.
  • Sürtünmeler görülür. Sevimli arkadaşınız kendini rahatlatmak için bulduğu her şeye sürtünebilir. Bu bazen siz bile olabilirsiniz.

Çiftleşme dönemine maruz kalmak istemiyorsanız, sevimli meleğinizi kısırlaştırmayı düşünebilirsiniz. Kısırlaştırmadan sonra çiftleşme belirtileri büyük ölçüde yok olur. Ancak bu kararı vermeden önce kedinizin bir daha asla bebek sahibi olamayacağını göz önüne getirmenizi tavsiye ediyoruz.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Scottish Fold kedisi hakkında bilinmesi gereken her şeyi yazımızda sizlere aktarmaya çalıştık. Küçük patililerin hayatlarını mümkün olduğu kadar kolaylaştırmak için ele ele vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bu sevimli dostlarımız ile ilgileniyorsanız yazımızı okuyabilir; aklınıza takılan, değinmediğim her ne varsa benimle yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Ayrıca eğer bir Scottish Fold ile anılarınız varsa, zevkle okumak isterim 😊

Ayrıca Önemli NOT: Eğer halihazırda kedi sahiplenmediyseniz Scottish Fold kedisini tavsiye etmem. Sokakta ve barınaklarda ilgimize muhtaç ve aç binlerce hayvan var. Ayrıca bu kediler sırf talep olduğu için seri bir şekilde üretiliyor. Sağlıksız ortamlarda ve yakın akraba çiftleşmeleri ile üreyen kediler ilerde yaşadıkları sağlık problemleriyle adeta eziyet çekiyor. Bu eziyete destek olmamak için hali hazırda sahiplenmediyseniz lütfen sahiplenmeyelim.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu