Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kristal Kedi Kumu Nedir? Farkları Nelerdir? (Silika Kedi Kumu)

Kristal kedi kumu, evcil hayvanınız için tercih edebileceğiniz kum çeşitlerinden birisidir. Doğada veya evde yetiştirilen kediler kendi ihtiyaçlarını karşılama eğilimine sahiptir. Sürekli temiz kalmak ve kendilerini dezenfekte etmek için çabalamalarını görürüz. Ev ortamında beslediğimiz kediler için ihtiyaçları gereğince kum sağlamamız gerekir. Ancak oldukça fazla çeşitlilik ve markalar bulunmaktadır. Kristal kedi kumu ise bu çeşitlilik arasında yer alan kedi kumu tercihlerinden birisidir.

kristal kedi kumu nedir

Silika kedi kumu diğer adıyla da bilinmektedir. Uzun süreli kullanıma ve çeşitli özelliklere sahip olmasından ötürü sıklıkla tercih edilmektedir. Silisyum ve oksijenin beraber uygulanması sonucu meydana gelir. Birçok madde ile oluşturulan kum türü çevre dostu olarak bilinmektedir. Büyük parçalardan oluşan hammaddelerin işlenerek kristal kum haline getirilmesi sağlanır.

Önerdiğim Yazı: Kedi Kumu Nedir? Kedi Kumu Seçimi Nasıl Yapılır?

Kristal kedi kumu nedir?

Kristal kedi kumu bazı kimyasallardan oluşumunu sağlayan ve laboratuvar alanlarında üretimi sağlanan çeşitlerden birisidir. Ancak toksin ve yabancı kimyasalların kullanılmaması ise çevre dostu kum olmasında büyük etken sağlamaktadır. Farklı çeşitlerde bulunan kedi kumlarına nazaran daha uzun süreli kullanımı mümkündür.

silika kum nedir zararları nelerdir

Topraklanma özelliğinin bulunmaması ise kedinizin patilerine yapışmamasını sağlar. Böylece etrafa kum saçma ve kirletme gibi durumları söz konusu olmaz. Koku giderme ve uzun süreli içerisinde muhafaza etme özelliğine sahiptir. Böylece kedi ihtiyacını görmesinin ardından odanızın içerisinde özellikle yaz aylarında kötü kokuların oluşmamasında etkindir.

Ancak en çok zararlı yönlerinden birisi kedinizin yeme ihtimali olmasıdır. Kediler kristal kum parçalarını bazı durumlarda yemeye çalışır, bu tamamen yapısından ve görünüşünden kaynaklı ilgisini çeker. Ancak bu durumlarda farklı rahatsızlıklarına şahit olabilirsiniz. Kediniz için en tehlikeli yönü bu durumun yaşanabilir olmasıdır. Kullanım esnasında dikkatli olunmalıdır.

Böylesi yeme durumlarından kurtulmak için sürekli erişebileceği mamanın bulunması gerekir. Yiyeceğinin olduğunu bilmesi ve karnının tok olması kristal kum parçalarını yemesine engel olacaktır. Aksi halde bronşit ve tüberküloz gibi hastalıkların belirtileri veya etkileri görülebilir.

Kristal kedi kumu neden tercih edilir?

Kimyasal malzeme barındıran ve oluşumunu bazı zararlı maddeler ile oluşturularak elde edilen kristal parçacıklarının kedileriniz için bir takım rahatsızlık oluşturma durumu söz konusudur. Ancak yapısı ve barındırdığı özellikler sıklıkla tercih edilmesinin sebeplerini açıklayan nedenlere sürüklemektedir. İlk etapta kedi kumu seçiminde kesinlikle içerisinde bulundurduğu maddeler ve kimyasallar göz önünde bulundurulur.

yapay kedi kumu

Silika kedi kumu çok fazla tercih edilmeyen çeşitlerden birisidir. Laboratuvar ortamında oluşturulması ise en büyük sebeplerinden birisidir. Böylece kullanım kolaylığı ve çevre için daha yararlı olması kaçınılamaz özellikleri arasındadır. Topraklanma sorunu olmadığından ötürü kedinin patilerine yapışmamaktadır. Böylece bulunduğu ortamı kirletecek tozlar saçmaz.

Farklı kedi kumlarına kıyasla daha uzun süreli kullanımın sağlayıcısıdır. Böylece sürekli değişim veya masraf kapısı açacak türden değildir. Uzun süreli kullanımlarda ise kokuyu tamamen nötralize etme özelliğine sahiptir. Kedi kumunuzdan dışkı kokularının yayılmadığını fark edeceksiniz. Ayrıca idrarı hızla emen yapıya sahiptir. Sadece belli aralıklar ile katı dışkıyı temizlemeniz yeterli olacaktır.

Kristal (Silika) kedi kumu genel özellikleri

Silika kedi kumu özellikleri arasında en belirgin ve tercih olasılığını yükselten sebepler vardır. Böylece kediniz için uyumluluğunu düşünmeniz halinde alabilir ve kullanıma başlayabilirsiniz. Oldukça pratik çözüm ve uzun süreli kullanım olanağı sağlamaktadır.

  • Kristal kedi kumu sodyum sililat kimyasalı ile oluşumu sağlar ve laboratuvar ortamında hazırlanır.
  • Zararlı yönlerinden birisi ise içerisinde sıvıyı emmek için kullanılan kimyasal maddeden ötürüdür. Kullanılan maddeyi kedinin yutması sonucunda midesinde sorunlar yaşatır. Özellikle sıvıyı emme özelliğine sahip olmasından ötürü kedinizin midesinde ki suyu emer. Bu durum dehidrasyon (su kaybı) olarak bilinen sağlık sorununa sebep olur.
  • Farklı kedi kumları ile kıyaslandığında daha uzun süreli kullanımı mümkündür.
  • Tamamen çevre dostu ve doğaya zararsız şekilde işlenir.
  • Topraklanma sorunları yoktur. Böylece kedinizin patilerine yapışmaz ve dağılma sorunları yaşatmaz.
  • Dışkı kokusunu uzun süre içerisinde muhafaza eder ve idrarı oldukça hızlı emme özelliğine sahiptir.
  • Kullanımı kolay ve temizlenmesi pratiktir.

Silika (Kristal) kedi kumu zararları nelerdir?

Evcil yetiştirilen ve bakımları sürdürülen kediler için en çok ihtiyaç duyulan kedi kumudur. Kedi kumu kullanımı ile birçok soruna çözüm oluşturmayı planlayabilirsiniz. Günlük ihtiyaçlarını karşılaması açısından gerekliliğini her daim koruyan bakım araçlarından birisidir. Birçok konuda yararlı yönleri vardır.

silika kristal kedi kumu kullanımı

Ancak kristal kedi kumu kullanımının birtakım zararlı yönleri bulunmaktadır. Özellikle kullanım esnasında bilinçsiz davranmak ve kedinize uygunsuz şekilde konumlandırmak bu denli sorunlar ile başlangıç gösterir. Çoğu hayvan severin pratik kullanım sergilemesinden ötürü tercih ettikleri silika kedi kumunun en ciddi zararlarından birisi iç hastalık oluşturmasıdır.

İç hastalıkları meydana getiren ve oldukça ciddi zararlara yol açabilecek kanserojen maddelerin içerisinde bulunduğu açıklanmıştı. Bilimsel çalışmalar ve laboratuvar testleri ile doğruluğu sağlanmıştı. Tabi bu bağlamda kanserojen maddenin zararı sadece kedinize değil, sahiplerine de zararlı yönler sergilemektedir.

Silikozis hastalığı olarak bilinen ve sıklıkla kot taşlama işince çalışan bireylerde görülen hastalıkların maddesini barındırması yönüyle de bilinir. Bu hastalıkla tamamen entegreli ve uzun süreler sonra etkilerini göstermektedir. Kediniz ve sizin için ön görülen teşhisler ise nefes darlığı, yorgunluk ve solunum yavaşlaması gibi durumlar gözükebilir.

Bronşit ve tüberüloz gibi sonuçların gözükmesi de mümkündür. İçerisinde bulunan maddeler bir müddet sonra tozlaşma eğiliminde bulunur. Bu durum ise toza maruz kalmanız ardından bahsi geçen hastalıklara yakalanabilirsiniz. Tabi bu süreç kedi ve sahibi için aynı şekilde geçerlilik göstermektedir. İnsanlar için ciddi hasarlar oluşturabilecek sorunları, kediniz için daha fazla dikkate almalısınız. Sonuç olarak onların iç organları, insanlara göre daha küçük ve dayanıksızdır.

kimyasal kedi kumu

Kedi kumu içerisinde kokuyu emme ve idrarı hızla çekmesi için kullanılan maddelerde de bazı sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum tamamen kedinizin sağlığına yönelik rahatsızlıklar oluşturacaktır. Kediler ihtiyacını görmesi ardından kendisini temizlemesi için yalanmaya başlar. Böylece tüylerini ve temiz olmasını istediği bölgelerini dili ile ulaşarak çözümler.

Kediniz ihtiyacını görürken kristal kum parçaları tüylerine takılabilir. Bu durumda kediniz kendisini temizlerken bu taşları yutabilir. Kristal kedi kumu sağlık sorunları üzerinde en muhtemel başlangıcı ise bu sebeple başlamaktadır. Bu süreçte dikkat edeceğiniz en zorlu süreç budur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu