Kedi Irkları

Siyam Kedisi Özellikleri Ve Bakımı

Ev içerisinde canınız ciğeriniz olsun, en yakın sırdaşınız o olsun ve size psikoterapi seansı uygulayamamasının tek sebebi dilinizi konuşmayı henüz bilmiyor oluşu olsun mu isterdiniz? Size aristokrat bir patiden bahsedeceğim, Siyam kedisi…

Siyam Kedisi Ozellikleri ve Bakimi
Siyam Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Geçmişten Günümüze Siyam Hanedanı

Yukarıda aristokrasiden, kilise hayatından bahsetmiştik değil mi? Evet eski Siyam bölgesinde, Tayland sınırları içerisinde varlıkları bilinen bu patileri, papazların ve rahiplerin rahatı açısından eğitmişler. O zamanlarda tapınağı korumakla ve düzeni asla bozmamakla görevli olan bu melekler, günümüzde dünyanın her tarafında büyük ilgi görüyorlar. “Wichien Maat Siamese” ismiyle de tanınırlar, ben yine de yazıda Siyam adıyla onlara işaret etmek istiyorum.

Siyam Kedisi

Başlıkta “Hanedan” vurgusu yaptım, çünkü Siyam kedilerinin eskiden krallara özel bir hediye olarak gönderildikleri bilinir. 1300 yılları dolaylarında, savaş galibi devlet yöneticilerine tebrik hediyesi olarak sunulurmuş. Atalarının tam olarak hangi topraklarda bulunduğu bilinmese de, gen araştırmacıları tarafından Güney Doğu Asya bölgesine mensup oldukları ileri sürülüyor. Ayrıca bu patilerin saray ve tapınaklarda o dönemler bir görevi de varmış: Nüfuzlu kişilerin yüzük vb. değerli eşyalarını korumak. Kuyruklarının hafif kıvrık durmasının da kuyruğa yüzük ya da benzer eşyaların takılmasından ileri geldiği rivayet ediliyor.

Irkın dünyaya açılması, 1884 yılına denk gelir. Siyam Kralı, dönemin İngiliz başkonsolosuna bir Siyam çifti armağan eder. Bunun üzerine Avrupa ve Amerika’da çeşitli çiftleştirme programları izlenir. 18 yy civarında yüksek zümre mensuplarınca değer gösterilen bu tatlı suratlar, günümüzde hemen her eve girebiliyor.

Siyam Kedisi Karakteri

Siyam Kedileri Karakter Özellikleri

  • Aşırı merhametlidir: Öyle ki oyun oynarken özellikle tırnaklarını içeri çekerler.
  • Çenebaz yapıları vardır: Siz eve geldiğinizde, etrafınızda dolanıp durarak o gün ne yaşadığını anlatmak ister gibi durmadan konuşurlar, sizin de ona yanıtlar vermenizi isterler, ilginin üzerlerinde olmasına bayılırlar.
  • İyi birer Avcıdırlar: Ev içinde ya da bahçede kendinden küçük canlılara potansiyel av gözüyle bakabilirler.
  • Oyun oynamaktan bıktıkları görülmez: Geceleri salondan tıkırtılar duyarsanız, hiç korkmayın, Siyam iş başındadır. 😊
  • Eğitime Yatkındırlar: Yavru zamanlarından iyi eğitim alırlarsa, tasma dahil pek çok şeyi kabul eder, uyum sağlarlar. Tuvalet eğitimlerine harfiyen uyarlar, biyolojik ritimlerinin dışına çıkılmasın isterler.
  • Misafire Evin Kaynanası Kesilirler: Geline gelen misafirden kayınvalideler genelde rahatsız olur ya? İşte bizim pati de böyledir. Ukala bakışlar, tepeye yerleşip misafiri kesmeler, misafirin oyun talebine mırın kırın etmeler. 😊
  • İnsanları Süzerler: Arkadaşlarınız ya da çevrenizdeki insanlara hemen uyum sağlayıp onları kabul etmezler. İlk 2 – 3 gelişlerinde onları tartmak isterler.
  • İnatçıdır: Kapalı kapıları, gizlenmiş eşyaları sevmezler, bu onlara bir oyun gibidir. Saklananı eninde sonunda bulurlar.
  • Sahiplerine bağlıdırlar: Gitmeyin, yapamadığınızı asla düşünmeyin çünkü hissediyorlar. Eğer bir Siyam kendini değersiz ve terk edilesi bir yaratık gibi hissederse ne olur? Onun duygusal katili olursunuz. Ya intihar eder ya da günlerini ölümü bekleyerek geçirir.
  • Evde çok yalnız kalamaz: Miyavlamalarla apartmanı birbirine katar, yalnızlıktan çok hoşlanmazlar. Maması suyu hazır olsa da onlar en değerlilerini, can dostlarını her zaman yanlarında isterler.
  • Havalıdırlar: Oyun saatleri, kendi istekleri gibi düzenlenir. Asla canınız istediğinde gidip onları mıncıklayamazsınız. Kralın gözbebeğiydiler zamanında, azıcık usule erkâna uyun canım siz de 😊
  • Son özellik, çok kucağa alınmaktan hoşlanmazlar: Eğer canları isterse kendileri kucağınıza kıvrılmayı iyi bilirler. Ama sürekli elde avuçta dolandırılmaktan rahatsız olurlar. Yalnız, uyurken boynunuzun kokusunu alarak uyumak isteyebilirler, o duyguyu hiçbir şeye değişemiyorum. 😊
Siyam Kedisi 1

Evdeki Diğer Patiler Ve Çocuklarla İletişim

Avcı doğaları sebebiyle, kuş ya da fare gibi canlılarla uyum sağlayamayabilirler. Ancak ev içinde muhteşem bir oyun arkadaşıdırlar. Eğer patiler ile yavru zamanlarından tanıştırılması sağlanır, kontrollü bir şekilde de olsa yalnız bırakılırlarsa, onlarla mükemmel dostluklar kuracaklardır. Ev içindeki diğer patinin aşırı despot veya bencil olmamasında elbette fayda var.

Çocuklar, her zaman baş taçlarıdır. Çoğu kez bebekli ailelerin bile rahatça tercih ettikleri bir ırktır Siyamlar. Oyun esnasında asla karşılarındakine zarar vermezler, eğitici ve eğlenceli bir pati dost oluverirler.

Siyam Kedisi Fiziksel Ozellikleri

Siyam Kedisi Fiziksel Özellikler

İlk bakışta çevrenizdeki insanların onu bir kedi olarak algılamayacakları bence en önemli kriter olacak. Kimi tilkiye, bazıları köpeğe kimi de baykuşa benzetecekler. Başka kedilerle karışık çiftleşmeleri sebebiyle tüy renkleri çeşitlilik arz etse ve tüy uzunlukları değişse de ince uzun kuyrukları ve kaslı kıvrak vücutlarıyla çok tatlılar. 😊

Önerdiğim Yazı: Scottish Fold Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Görünümü Ve Vücut Yapısı

Kıvrak, orta irilikte vücutları vardır. Omuzları geniştir ve vücut yapıları onlara çeviklik katar. Beline oranlarsak kalçaları geniştir.

Kuyruk bölümünde koyu kahve veya siyah tonlarında olan tüyleri; bacakların arka kısmı, patiler, sırt, yüzün bir bölümü ve kulak bölgesinde de kısmi koyu geçişlere sahiptir.

Siyam Kedisi Kafa Yapisi

Ön bacakları, arka bacaklara oranla daha kısadır ve patileri yuvarlak ve miniktir. Kuyrukları olabildiğine uzundur, uca doğru incelir.

Yüz & Kafa Yapısı

Uzun, geniş kulakları vardır, kısa ve koyu renkli hafif tüyler kulaklarında yer alır. Üst kısımda geniş olan kafa, çeneye gidildikçe daralır, görüntü ters üçgeni andıran bir hal alacaktır. Burun yapısı, ortadan biraz uzun ebatlardadır. Gözleri mavi ya da mavinin tonlarında görülür. Göz arası aralıkları orta derecededir, oldukça şirin konumlanmıştır. Çene yapısı keskindir, güçlü çenesi dikkat çeker.

Siyam Kedisi 2

Ağırlığı Ve Boyutları

Siyam kedilerinin ağırlık ve boyutları genelde bir ortalama ile ifade edilemez. Beslenme koşulları, yaşam şartları ve yetiştirildikleri ortama göre değişir. Yine de yaklaşık bir kilo verecek olursak 5 – 15 aralığında değişkenlik gösterecektir.

Siyam Kedilerinde Tüy Çeşitliliği

Siyam kedilerinin vücut ısıları renklerine etki eder. Yani Vücut dolaşımının daha az, vücut sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde daha koyu renk geçişleri hakimdir. Sıcak, aktif kan dolaşımının sağlandığı vücut bölgeleri nispeten daha açık tüy tonlarıyla dikkat çeker.

Siyam Kedisi Renkleri

Ayrıca Siyam kedisinin başka ırklarla çiftleştirilmeleri sebebiyle oluşmuş çok farklı renk kombinasyonları da görülebilir. Ancak Siyam kedi kulübü onları ırka özel kabul etmez. Bu patiler arasında renk farklılıklarını 4 grupta inceleyebiliriz.

  • Çikolata Tüylü Siyam: İlk kez İngiltere bölgesinde görülmüştür ancak Amerika’da daha yaygın varlık gösterir. En çok aranan renk pigmenti budur. Fildişi rengindeki kürkleri çikolatayı andıran beneklerle doludur. Burun ve patilerinde de turuncu ve pembemsi renk farklarına rastlanır.
  • Mavi Noktalı Siyam: Tüy renkleri mavi ve beyazdır, tüy üzerinde mavi benekler serpilmiştir. Burun ve patileri kahve tonlarında görülür.
  • Frost Point: Diğer adı Lilac point olarak bilinir. Gövdeleri buz beyaz renklidir, benekler ise pembe – gri – leylak renklerindedir. Pati altlarına kadar pembe tonlar görülebilir. Bu tür, Siyam kedileri arasında en açık ten rengi olarak biliniyor.
  • Himalaya Modeli Siyam: Bu tür, daha insan düşkünü ve daha sıcakkanlı yapılarıyla tanınır. Krem ve koyu kahve renklerinin karıştırılmasıyla oluşan bir tüy yapıları vardır. Çene, göğüs ve boyun bölgesi ton geçişleri bakımından daha açıktır. Pati altlarına kadar koyu renk geçişleri fark edilir.
Yavru Siyam Kedisi

Siyam Kedisi Kimlerin Atası

Bazı kedi yetiştiricileri, Siyam kedisiyle başka kedileri çiftleştirerek birbirinden farklı çok tatlı kediler ortaya çıkardıklarını ileri sürerler. Bu aslında bir kısım yetiştirici tarafından da asla kabul edilmez. Yani çetrefilli bir konu ancak ben merak ettim ve hangi kedilerin Siyam çiftleşmesi bulundurduğunu sizler için araştırdım.

  • Birman Kedisi
  • Oriental Longhair
  • Colorpoint Shorthair
  • Savannah kedisi
  • Javanese Kedisi
  • Ocicat
  • Burmese
  • Bengal kedisi
  • Tonkinese Kedisi
  • Balinese Kedisi
  • Himalaya Kedisi
Bebek Siyam Kedisi

Siyam Kedisi Bakımı

Haftada 3 kez uygun bir kedi tüyü tarağı ile taramanız, ölü tüylerinden kurtulmasına yardımcı olur, dökülmeyi de büyük ölçüde azaltır. Bunun yanında Siyam kedileri duş almaktan hoşlanmazlar. Kuru şampuanlarla geçiştirebilirsiniz. Ancak yaz günlerinde ılık bir duş, bazen rahatlamalarına yardımcı olabilir.

Diş ve diş eti problemleri, bu ırkın patilerinde sık rastlanır. Rutin ağız bakımlarını yapmalı, veterinerinizin uygun bulduğu aralıklarla da medikal ağız bakımlarını sağlamalısınız. Tırnaklarını 15 gün aralıklarla kesmeniz faydalı olacaktır. Bunun yanında göz ve kulak temizlikleri, haftada 3 – 4 gün şeklinde ihmal edilmemelidir.

Siyam Kedisi Bakimi

Göz ve kulakların her biri için ayrı bir bez kullanmalısınız. Bu sayede enfeksiyon var ama tarafınızdan fark edilememişse bunu diğer tarafa bulaştırmamış olursunuz.

Bakımları çok zor değildir. Ancak duygusal boyutta büyük ilgi isterler. Yaşanan olaylardan çok çabuk strese girebilirler, yalnızlık onlarda büyük bir korku yaratır. Bu nedenle mutlu olacakları aktiviteler yapmalısınız. Çeşitli oyuncaklar, tırmanma ağaç ve platformlarından faydalanabilirsiniz. Onunla belirli zaman aralıklarında konuşmalı, sizinle zaman geçirmesine izin vermelisiniz. Elbette son olarak günlük rutinlerinin dışına çıkmamalısınız. Uyku, beslenme ya da temizlenme süreçlerinin bir rutine oturtulmasını isterler. Kraliyet soyundan geldiler demiştim, belli etsinler ama dimi 😊

Beslenme

Çok yemek yemeyi seven patiler olduklarını söyleyemem. Damak tatlarının korunması amacıyla, yavru zamanlarından tercih ettiğiniz markanın devam mamalarından faydalanmanız yararınıza olacaktır. Elbette mama seçimi yaparken veterinerinizle patinin tüm verilerini değerlendirerek en doğru tercihi yapmalısınız.

Önerdiğim Yazı: Kedi Maması Seçmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Siyam Kedisi Ozellikleri

Aslında burada ben su ile ilgili birkaç şey söylemek isterim. Siyam kedileri böbrek problemlerine en yatkın kediler arasında görülüyor. Bu nedenle akan çeşmeden su içmeleri taş oluşumunu destekler. Patinize içme suyu vermeniz daha yerinde olacaktır. Su tüketimleri azdır ve bu nedenle kuru mama beslenmesi yeterli gelmeyebilir. Alternatif beslenme tiplerini veterinerinizle değerlendirmelisiniz. Ayrıca bir istisna olarak, bazı Siyam patiler, vejetaryen beslenmeye yatkın olurlar. Bunu fark ettiğiniz anda beslenme standartlarını değiştirmelisiniz.

Temizlik

Titiz patilerdir, onları sürekli temas ettikleri eşyalarını yalayarak temizlerken görebilirsiniz. Ama bazı nesneleri mecburen yalayamazlar. Tuvalet kapları, mama ve su kaplarının kirli olmasına asla katlanamazlar. Ancak bazı yaramaz patilerimizin yaptığı gibi, etrafa hoş olmayan görüntüler oluşturmayı da ayıp buluyorlar 😊

Siyam Kedisi 5

Bu tip bir sorun yaşarlarsa durmadan söylenerek kendilerini fark etmenizi sağlayacaklardır. Dikkate alınmaz ve dayanamazlarsa daha temiz gördükleri bir alanı o an için tuvalet olarak değerlendirebilirler. Ama bu gerçekten son raddeleri olacaktır.

Günde en az bir kere, oynadığı ya da temas ettiği her ne varsa duru suyla temizlemelisiniz. Kimyasal deterjan asla kullanmayın çünkü hayvanlarda ağır sonuçlara yol açabiliyor. Yattığı odanın havalandırılmış olmasına, etrafa dökülen tüylerinin boğazına kaçmaması adına temizlenmesine önem verin.

Siyam Kedisi Sagligi

Siyam Kedisi Sağlık Sorunları

Cins kediler, gen hastalıklarını taşıdıklarından daha dayanıksız, daha acı bir hayat sürüyorlar. Sadece birbirleriyle çiftleştiriliyorlar ve bazı net kalıtım hastalıkları meydana geliyor. Siyam patilerinde bu hastalıkların sayısı maalesef birazcık fazla. Bu nedenle veterinere gitme takvimlerinin daha sık düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Aşılarının zamanı asla atlanmamalı, herhangi bir şüphe olmasa da bazı testleri belirli aralıklarla yapılmalı ve mutlaka bir olgu sezinlenirse, tedavide geç kalınmamalıdır. Elbette bu orta düzey bir hayvan sever için birazcık maliyetli olacaktır. Eğer cins bir kedi besliyorsanız, bu maliyeti azaltmanız açısından bir pati sigortası yaptırmanızı tavsiye edebilirim. Neyse, konuyu dağıtmadan bakalım Siyam kedilerinin genetik hastalıkları nelermiş?

  1. Zor doğum
  2. Astım ve bronşit
  3. Amiloidoz: Amiloidoz isimli hormon, karaciğerde birikir, vücuttan atılması sağlanamaz ve bir süre sonra ağır bir rahatsızlık başgösterir.
  4. Hiperlipidemi: Kandaki bazı yağların olması gerekenden daha fazla bulunması demektir. Tedavisi aksatılırsa görme ve yürüme yetilerinin kaybına kadar sebep olabilir.
  5. Pek çok kalp hastalığı, başta da Aort Sitenozu
  6. Diş eti iltihabı
  7. Nistagmus: bir çeşit sinir hastalığı
  8. Cücelik
  9. Karaciğerin büyümesi
  10. Eklem rahatsızlıkları
  11. Kemik hastalıkları
  12. Kalça çıkıklığı
  13. Solunum yolu rahatsızlıkları
  14. Çift görme
  15. Beyin rahatsızlıkları
Hasta Siyam Kedisi

Bu kadar rahatsızlık sayıldı ancak bence kendinizi üzmeyin. Eğer her şey yolunda giderse, strese girmez, mutlu ve sağlıklı bir hayat sürerlerse Siyam kedisinin sizinle zaman geçireceği çok uzun vakti var. Öyle ki “Dünyanın en yaşlı kedisi” rekoru henüz bir Siyam kedisinden alınamadı. 😊 Eğer her şey yolunda giderse, size ortalama 15 – 20 yıl kadar bir dostluk edecekler.

Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemleri

Siyam dişisinde ilk 4. Ay tamamlandığında başlayan kızgınlık belirtileri, erkeğinde 6 – 7 ay dolaylarında görülebiliyor. Elbette bu dönemlerde, kedinin bünyesine göre birkaç ay sarkma ya da daha erken olma söz konusu olabilir. Bir çiftleşmeden dişi Siyam ortalama 4 – 6 yavru doğurabiliyor. Ancak kızgınlık dönemlerinde evden kaçma gibi olumsuz davranışlarına çok rastlanmıyor. Erkek siyam kedisinde oraya buraya idrar püskürtme, dişide de fazla, aşırı fazla miyavlamalar göze çarpıyor.

Siyam Kedisi 4

Bu yazımızda Siyam kedileri ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri okudunuz. Kedi sahipleri, eğer bir şeyler eklemek isterlerse yorum kısmından mutlaka bana ulaşabilirler. Bunun yanında eğer bir Siyam ile anınız varsa, paylaşmak isterseniz kesinlikle merakla bekliyor olacağım. Yazıyla ilgili aklınıza takılan, merak ettiğiniz her şeyi yorum kısmından soru olarak da bana iletebilirsiniz. Patili günler. 😊

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu