Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Sokak Kedisi Evde Tuvalet Eğitimi

Yavru kedi tuvalet eğitimi ve sokak kedisi evde tuvalet eğitimi sırasında kedi sahipleri belirli bir süre zorluk yaşayabilir. Sokaktan alınan kedi yetişkinse, tuvalet eğitimi biraz daha zorlu süreç haline gelebilmektedir. Fakat yavru bir kedinin tuvalet eğitimi biraz daha kolay olacaktır.  

Sokak Kedisi Evde Tuvalet Eğitimi Alırken 

Sokaktan sahiplenilmiş olunan yetişkin kedi tuvalet eğitimi sürecine alışmakta kimi zaman zorluk çekebilmektedir. Fakat süreç sonunda sahiplenmiş olduğunuz kediniz mutlaka tuvaletini kum kabına yapacaktır. Kediniz ilk defa bir ev ortamında bulunuyorsa, ilk etapta ortama alışma ve stresini atma gibi diğer problemlerin tamamlanması gerekir. Kedinizin evi ve ortamda bulunan insanları tanımaması sürecince strese girmesi normaldir. Hatta bu duruma bağlı olarak strese girmesi ve ortalığa işemesi sonucu kedim eve işiyor diyerek araştırma yapan kedi sahipleri de bulunmaktadır. Burada tüm problem kedinin yeni ortama alışma sürecinde yaşamış olduğu stres ve buna bağlı olarak davranışsal değişikliğidir. 

Kedi tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kum seçimidir. Kedi kuma nasıl alıştırılır sorusunu soran bir kişi için atlanmaması gereken en büyük detay, ilk etapta kedi için farklı kum seçeneklerinin bulunmuş olduğu tuvalet kaplarını kedi önüne koyarak, kedinin kendi tercihini yapmasına izin vermek gerekir.  

Kedi için kum seçimi yapıldıktan sonra dikkat edilmesi gereken bir diğer detay ise kedi kumunun dışkı ve çiş kokusunu engellemesi ile kum kalitesinin iyi olması gerektiğidir. Bunu sağlamanın en iyi yolu ise Oprobiotic doğal koku giderici kum kullanmaktır. Oprobiotic kullanımı için hazırda bulunan kumun üzerine 3-4 yemek kaşığı Oprobiotic doğal koku giderici kum eklemeniz yeterli olur. Bu işlemi yaptığınız zaman, kedi tuvalet eğitimi sonrası, kedinizin kokuya bağlı tekrardan kum kabına tuvaletini yapmayı bırakmasına engel olmuş olursunuz. 

Sokak kedisi evde tuvalet eğitimi alırken veya yavru kediye tuvalet eğitimi verirken, kumun yüksekliğine de dikkat etmek gerekir. Kum yüksekliği 7 cm altında olduğu takdirde, kedi doğası gereği saklayacağı dışkısını saklayamaz ve bu durumda kedinin kum kabı içerisine tuvaletini yapmasına engel olabilir. 

Sokak kedisi evde tuvalet eğitimi alırken, süreç boyunca verilen eğitimdeki takip edilen adımlar oldukça önemlidir. Yazımızın devamında bu aşamaları sizlere sırasıyla belirteceğiz.  

Sokak Kedisi Tuvalet Eğitimi Başlangıcı 

sokak kedisi evde tuvalet egitimi
sokak kedisi evde tuvalet eğitimi

Sokak kedisi evde tuvalet eğitimi alacağı zaman en başta bazı şeylere dikkat edilmesi gerekir. Bu sayede kediye verilecek olan tuvalet eğitimi çok daha rahat ve hızlı şekilde tamamlanacaktır.  Eğitim sürecinin başarılı olması ve sürecin kolaylaşması için gerekli olan bilgileri aktaracağız. 

  • Kediler oldukça titiz hayvanlardır. Aynı zamanda koku algıları da oldukça gelişmiştir. Tuvalet kumlarının düzenli olarak temizlenmemesi ve kumda koku oluşumu, kedinin tuvaletini başka bir yere yapmasına neden olacaktır. Bundan dolayı düzenli olarak kum temizliğinin yapılması ve kum kalitesinin daha iyi hale gelmesi için gerekliliklerin tamamlanması gerekir. 
  • Tuvalet kabı seçimi sırasında, kedinin küçük mü yoksa büyük mü olduğuna bakılarak, tuvalet kabı seçimi yapılmalıdır. Aynı zamanda kap ebatları da kediye uygun olmalıdır. 
  • Sokak kedisi evde tuvalet eğitimi sırasında, kabın içerisinde yer alan kum seviyesine de dikkat edilmesi gerekir. Kum yüksekliği 7 cm altında olmamalıdır. 
  • En başta kedinin mama kabı ile tuvalet kabının ayrılması gerekir. Kedi tuvaletini yapmış olduğu yerde mama yemez veya mama yemiş olduğu yerde tuvaletini yapmaz diyebiliriz. Bundan dolayı kedinin rahat edebileceği ve sessiz olduğuna karar verdiğiniz bölgeye tuvalet kabını koymalısınız. 

Sokaktan Eve Getirilen Kedi Kuma Nasıl Alıştırılır? 

kedi kuma nasil aalistirilir
kedi kuma nasıl alıştırılır

Ülkemizde en çok beslenen hayvanı kedilerdir. Aynı zamanda evcil hayvan olarak beslenen hayvanlardan birisi olan köpekler ile kıyaslandığı zaman da eğitim süreci daha kolay olabilmektedir. Kedi kumuna nasıl alışır sorusu için ilk başta yapılması gereken, tuvalet kabının içerisindeki kumun ayarlanması ve kedinizin sık vakit geçirdiği bir bölgeye tuvalet kabını koymak gerekir. Daha sonra yapmanız gereken ise sabırla kedinizin yemeğini yemesini ve tuvalet ihtiyacının gelmesini beklemek olmalıdır. Sokak kedisi evde tuvalet eğitimi için ilk başlarda, kedinin tuvaleti geldiği zaman kedinizi tuvalet kabının yanına götürmeli ve kumu tanımasına yardımcı olmalısınız. 

Kediler ortamı her zaman için ilk başta keşfetmeye çalışırlar. Tuvalet kabı da aynı şekilde kediniz için keşfedilmesi gereken bir yer olabilir ve keşfetme sürecinin ardından kediniz kumu eşelemeye başlayacaktır. Eğer ki kedi henüz yavruysa, ilk etapta kedinizin patisinden tutarak, kedinizin kuma alışmasına yardımcı olabilirsiniz.  

Yetişkin kedi tuvalet eğitimi veya yavru kedinin tuvalet eğitimi için yazımızda yer alan tüm aşamaları yaptığınız taktirde, kediniz tuvalet eğitimini başarıyla almış olur. Fakat gereken tüm aşamaların yapılmasına rağmen bazı kediler için süreç biraz daha uzun sürebilir. Bu kedilere ilk etapta kuma alışma süresi boyunca tuvalet saatlerinde daha fazla gözlemlenmeli ve tuvalet kabının içerisinde ihtiyaçlarını görmeleri için teşvik edilmelidir.  

Sokak kedisi evde tuvalet eğitimi sırasında süreç emek isteyecek ve bazen de sizin sabretmeniz gereken aşamalar olacaktır. Bu süreç içerisinde kediye sürekli olarak bağırmanız ve kedinize karşı tehlike unsuru olarak gözükmeniz, kediniz için sürecin daha zorlu olmasına neden olacaktır. Bu durum da tuvalet kabına tuvaletini yapmamasına engel olacaktır. Böyle anlar yaşandığı takdirde, kedim eve işiyor sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.  

Yasamızın tamamını dikkatli bir şekilde okumuş ve bu aşamaları gerektiği gibi yapmışsanız, kediniz artık tuvalet kabına alışmış demektir. Bundan sonra da kedinizin tuvalet kabına tuvaletini yapmaya devam etmesi için en baştan kedilerin yaşayabilecekleri tuvalet kabı sorunlarını dile getirdiğimiz yazımızı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.  

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu