Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Sokaktan Kedi Sahiplenmek

Sokaktan kedisi sahiplenmek her ne kadar kulağa hoş gelse de bilinmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Her hayvanı beslemeden önce gerekli olan bilgilerin edinilmesi gerektiği gibi sokaktan sahiplenilecek olan kedi hakkında da en iyi şekilde nasıl bakımının yapılacağına dair bilginin edinilmesi gerekir. 

sokaktan kedi nasil sahiplenilir

Sokaktan alınan kedi nasıl temizlenir, sokak kedisi eve nasıl alışır ve sokak kedisi evde mutlu olur mu gibi soruların cevaplarını tam olarak öğrendikten sonra kediniz için gerekli olan ortamı daha iyi hazırlayabilirsiniz. Sormuş olduğunuz bu sorular ve kediler hakkında en çok sorulan diğer soruları cevapladığımız yazımızı okuduktan sonra, sokaktan kedi sahiplenmek için gerekli bilgiye sahip olmuş olacaksınız.

Sokaktan kedi sahiplenmek isteyen kişiler, gerekli bilgileri internetten veya farklı ortamlardan edinmiş olsalar da kimi zaman sokaktaki kedinin ne kadar sağlıklı olduğuna dair şüpheler oluşabilmektedir. Sağlıklı bir kedi sahibi olmak isteyen kişilerin sokaktan almış olduğu kedide incelemesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Özellikle sokaktaki kedilerin kendi karınlarını doyurmak için mücadele içerisinde olmaları, gün boyunca dışarıda gezmeleri ve zararlı bakterilerin bulunmuş olduğu çöp tenekeleri gibi sağlıklarını etkileyecek ortamlara da girmelerine bağlı olarak sokak kedilerinin yaşadıkları sağlık sıkıntıları da gözlemlenebilmektedir. 

Yavru sokak kedisi sahiplenme düşüncesi veya yetişkin sokak kedisi sahiplenme düşüncesi olan kişinin ilk önce kedinin sağlığına dair belirli bir düşünceye sahip olmak için fiziki durumuna bakması gerekir. Diğer kediler ile yapmış olduğu kavga sonucunda almış olduğu bir yara olup olmadığına bakılmalı veya kedilerin gün içerisinde çöplere girerek almış oldukları zararlı enfeksiyonlara bağlı olarak yaşamış olduğu göz hastalığının olup olmadığı iyice incelenmelidir. 

Sağlığından emin olmak istediğiniz kedi veteriner hekime götürülerek detaylı incelemeden geçirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda eve alacağınız kedinin yaşına göre iç ve dış parazit iğnelerini de veterinere gitmişken yaptırmalısınız. Veteriner hekim tarafından yapılan detaylı inceleme sonucunda, kedinizin sağlığını etkileyen herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığı incelenip size söylenecektir.  

Gerekli olan tüm kontroller yapıldıktan sonra da artık sahiplenmiş olduğunuz ve evinizde bakmayı düşündüğünüz kedinizin gerekli olan kişisel bakımını yapmanız gerekir. Burada işinize yarayacak ilk eşya banyo için kedi şampuanı ve sonrasında tüyler için kedi tarağı olacaktır. Daha sonrasında ise her kedide olduğu gibi kedinizin temel ihtiyaçları ile birlikte, tercih etmeniz halinde oyuncak, vitamin gibi ürünleri almanız gerekecektir.  

Yavru Sokak Kedisi Sahiplenme

Sokak kedisi sahiplenmek istiyor ve bu kedinin de yavru olmasını düşünüyorsanız veya dışarıda dolaştığınız sırada terk edilmiş bir yavru kedi önünüze çıkmışsa, yavru kediyi annesinden ayırmamaya dikkat etmeniz gerekir. Özellikle sütten ayrılmamış bir yavruyu annesinden ancak terk edildiğine emin olduğunuz taktirde sahiplenmeniz gerekir. İlk sekiz haftadaki anne sütünün yavru için hayati bir önem taşıdığı düşünülürse, sekiz haftalıktan daha küçük bir yavru için beslenmesini sağlamak amaçlı süt tozu kullanılması gerekir.

Yavru içi hazırlanan süt tozunun ılık olması ve yavru kediye süt tozunun doğru pozisyonda içirilmesi de oldukça önemlidir. Yavru sokak kedisi sahiplenmek ilk süreçte büyük ilgi gösterilmesi gereken bir sorumluluktur. Beslenme ile birlikte, bu süreçte sıcaklıkta önemli olacaktır. Her şey doğru bir şekilde uygulanır ve yavru ilk sekiz haftalık süreci atlatırsa, sizinle uzun bir ömür geçirme şansı artacaktır. 

Yavru ilk sekiz haftalık süreci atlattıktan sonra, yavaş yavaş katı gıdaya alıştırılmalıdır.  Bunun için de süt tozu ile yaş mama karıştırılarak verilebilir. Daha sonra aynı uygulama yaş mama ile kuru mama karışımı ile yapılmalıdır. Böylece yavru olarak sahiplenmiş olduğunuz kediniz, artık yetişkin bir kedi olma yolunda büyük bir adım atmış olacaktır. 

Tekir Sokak Kedisi Sahiplenme

Tekir sokak kedisi ile evden dışarıya adımınızı attığınız andan itibaren rahatlıkla karşılaşabilirsiniz. Ülkemizde sokak kedisi sahiplenmek isteyen kişilerin karşılaşacağı en yaygın tür olarak bilinmektedir. Zorlu koşullara karşı dayanıklı olmaları ve oldukça hareketli olmaları ile insanların dikkatini çekmeyi başarmaktadırlar. Diğer kedi cinsleri ile kıyaslandığı zaman, hastalıklara karşı çok daha dayanıklı olmaları ve sokakta yetişmelerine bağlı olarak her buldukları yiyeceği ayırmadan yemeleri de tekir kedi sahipleri için bakım maliyetini azaltan ve bakım zorluğunu kolaylaştıran faktörlerdendir. 

Tekir kediler özellikleri bakımından incelendiğinde ise ülkemiz toprakları içerisinde yer alan Anadolu anavatanları olarak bilinmektedir. Ayrıca fiziksel olarak dışarıdan bakıldığı zaman tek bir renk ile akla gelmemeleri, birçok farklı desen ve tüy rengine sahip olmaları da tekir kedileri diğer türlerden ayıran özelliklerdendir. Sokak kedisi sahiplenmek isteyen kişilerin tercihi olacak olan tekir kediler, aynı zamanda yaşamış oldukları ortama bağlı olarak avcılık özelliklerini de geliştirmişlerdir. Ev içerisine alındıkları taktirde kedinizle oyun oynamalı ve enerjisini atmasına yardımcı olmalısınız. 

Sokak kedisi sahiplenmek isteyen kişiler için diğer özel ırklara göre bir diğer artı da evde yalnız kalma süreleri olacaktır. Genelde herkesin gün içerisinde evden ayrılması gerekiyor veya birkaç günlük seyahatlere çıkması gerekebiliyor. Bu gibi durumlarda diğer kedi cinslerine nazaran tekir kediniz, siz olmadan tek başına evde daha uzun süre kalabilir. Kendilerini zaman geçirebildikleri için sizin yokluğunuzu en az hissedecek kedi cinsidir. 

sokaktan kedi sahiplenirken yapilmasi gerekenler

Sokaktan Alınan Kedi Nasıl Temizlenir?

Sokaktan alınan kedi nasıl temizlenir sorusunun sorulmasına neden olan durum, her ne kadar kedinin kiri olsa da bunun yanında sokak kedilerinde görülme olasılığı yüksek olan bitten dolayı sıkıntı yaşamamak için de sorulmaktadır. Sokaktan sahiplenmiş olduğunuz kedinizin sadece kirli olduğunu düşünüyorsanız, yıkama işlemi ile sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Kirin yanında kedide bit olması da sokak kedileri için muhtemeldir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında ise kedinizi yıkadıktan sonra, kediniz için balkon tarzı açık bir alanda bir hafta kedinizi  tutmanız gerekecektir. Belirlemiş olduğunuz alanda kedinizin üşümemesi için gerekli tedbirleri de almayı unutmayın. Bir haftalık süreç sonunda kediniz ile aynı ortamı paylaşmanızda sıkıntı kalmayacaktır. 

Sokak kedisi sahiplenmek isteyen kişiler, kedinin banyo sırasında ve sonrasında üşümemesine dikkat etmelidir. Kurulama işlemi de özellikle uzun tüylü kedilerde dikkat edilmesi gereken bir diğer konudur. 

Sokak Kedisi Eve Nasıl Alışır?

Sokak kedileri için eve alışma süreci oldukça basittir. Sadece evinizde ona karşı ne şekilde ilgi ve alaka gösterdiğiniz ve evinizde başka bir kedinin olup olmadığına göre alışma sürecinde dikkatli olmanız gerekebilir. Kedinizin alışma sürecini hızlı tamamlaması adına, bulunmuş olduğu ortamın güvenli olduğunu kedinize hissettirmeniz gerekir. Bunu sağlamak adına ise kedinizin ilk geldiğinde sessiz bir ortamda ilk saatlerini geçirmesi oldukça önemli olacaktır. 

Kedinize yeteri kadar sessiz bir ortam oluşturduysanız, sokak kedisi eve nasıl alışır sorusunun asıl tamamlayıcısı olan noktaya geldik. Kedinizin beslenmesi için gerekli ortamı hazırlamanız, kedinizin size ve eve alışmasını hızlandıracaktır. Aynı zamanda vereceğiniz ödül maması ile de kediniz ile olan bağınızı da güçlendirebilirsiniz. 

Sokak kedisi sahiplenmek isteyen herkes, evinde kedisi olmayan kişilerden oluşmamaktadır. Kimi zaman evinde bulunan kediye arkadaş olarak veya annesi tarafından terk edilmiş yavru kediye kıyamayarak da evde bulunan kedi yanına sokak kedisi sahiplenilebiliyor. Bu gibi durumlarda ise üst kısımda saydığımız bilgilere ek olarak, evde bulunan kediniz ile sokaktan getirdiğiniz kedinin birbirine alışma süreci olacaktır. İlk başta kedilerinizi bir araya getirmeden önce mutlaka tırnak kesimlerini yapmanız ve sokaktan getirdiğiniz kediyi bir kedi çantası içinde, evde bulunan kedinin yanına koymanız, kedilerinizin birbirlerini tanımalarına yardımcı olacaktır. 

En sakin kedilerin dahi dışarıdan gelen kediye karşı hırçınlaşabileceğini düşünürsek, kedilerinizi bir araya getirdikten sonra belirli aralıklarla kedilerinizi gözlemlemeyi unutmamanız gerekir. Birbirlerine saldırdıkları anda durumdan memnun olmadığınızı onlara göstermeniz, alışma sürecinin kısalmasını sağlayacak ve kedilerinizin zarar görmemesini sağlayacaktır. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu