Sultan Papağanı

Sultan Papağanı Nasıl Konuşturulur?

Sultan papağanı nasıl konuşturulur? Sultan papağanı sahiplenen her insan kuşunun ritmik şarkılar söylemesini veya sultan papağanının konuşmasını ister. Sultan papağanı renkli görüntüsü ve sevimli tavrı olan canlı türlerinden birisidir. Evcil beslenme durumunda kolaylıkla sahibine alışması ve bulunduğu bölgeyi yadırgamaması ile samimiyetini belli eder. Tabi eğitilmesi ise sabır isteyen süreçleri getirir. Öncelikle papağanınızın size ve çevresine alışmış olması gerekir. En temel uygulanması gereken kurallar bunlardır.

sultan papağanı nasıl konuşturulur?

Her papağan sahiplenen kişi dostunun konuşmasını ve aralarında ki bağın daha üst seviyelere ulaşmasını ister. Ancak bu durum her zaman basit ve hızlı sonuçlar ile karşılanmaz. Papağanınızın konuşmasını istiyorsanız ve izleyeceğiniz yoldan pek emin değilseniz önerilerimizi dikkate almanız gerekir. Ardından konuşması için eğitimlere başlayabilir ve süreçlere uyum sağlayabilirsiniz.

Hangi Sultan Papağanları Konuşur?

Sultan papağanına konuşmayı öğretirken en önemli kıstaslardan biri cinsiyetidir. Bu konuda erkek sultan papağanları dişilere göre daha yeteneklidir.

Dişi sultan papağanları çoğunlukla düz bir şekilde öterken erkekler ritmik ıslıklar, şarkılar ve konuşmaları taklit edebilir.

Sultan papağanları nasıl konuşturulur? konusunda renk türü olarak pek bir fark yoktur. Yani lutino, albino, grey gibi farklar kuşumuzun konuşması üzerinde fazla bir etki göstermeyecektir.

Sultan Papağanı Eğitim İçin Uygun Özellikleri

Sultan papağanı konuşma, taklit etme, kendini geliştirme ve çoğu olaya karşı koruması yüksek özellikleri barındırır. Bu etapta her papağan cinsi ile karşılaştırılmamalı ve aynı özellikleri barındırması beklenmemelidir. Örneğin cinsi ve ırkı farklı olan papağanlar daha çok kelimeyi hafızasında tutabilir. Ancak siz bu kelime sınırını kendi papağanınızda da olmasını beklerseniz yanlış karar tercih yapmış olursunuz.

Bu sorunlar ile karşılaşmamak için aldığınız papağan türünü özellikle konumuzun asıl karakteri sultan papağanını iyice tanımanız gerekir. Böylece yaptıklarının ve yapabileceklerinin farkında olarak hareket edersiniz. Bu durum ise uygulayacağınız eğitim süreçlerinde işinizi kolaylaştıracaktır. Dostunuzu sınırlarının üstüne çıkartmak için ekstra çaba göstererek onu ve kendinizi yormamış olursunuz.

Sultan papağanlarında erkekler çok çabuk konuşma, ıslık çalma ve taklit etme özelliklerine ayak uydurabilir. Ancak dişilerde bu daha nadir rastlanan durumlardır. Sessiz ve kendi halinde takılmayı severler. Böylece beklentinizi tam karşılaması için erkek türünü seçmeniz gerekebilir.

Erkek türleri konuşma eğitimlerinde işi tamamen eğlenceye döker ve takla atma gibi farklı numaralar sergileyebilir. Tabi bu sadece konuşma eğitimi verilirken görülen bir durum değildir. Dişiler ise tam tersi sakin ve saldırgan yönlerini gösterebilir.

sultan papaüanı konuşma eğitimi

Erkeklerin genel olarak sesi güzel ve kanarya gibi ötüşü mümkün olabilir. Gür sesleri ile öğretilen kelimeleri daha net çıkartabilir. Ancak dişiler genellikle çığlık tarzında ötmelerinden ötürü, kelimeler öğretilse dahi anlaşılmayacak düzeyde gelebilir.

İletişim konusunda oldukça başarılı ve kalabalık ortamlarda çekinmeden durabilirler. Hareketleri ile istediğini anlatma yeteneğine sahip olmaları ise konuşmaya başlamaları için daha kolay sonuçlar elde etmenizi sağlar. İlgiyi severler ve eğitim sürecinde daha çok üstünüze düşmenizi bekler.

Sultan Papağanı Nasıl Konuşturulur?

Sultan papağanı nasıl konuşturulur? Papağanınızın konuşma sürecinde yeterli desteği görmesi önemlidir. Öncelikli olarak işe tek kelime öğretmek ile başlamalısınız. Uzun cümleler ve her gün farklı kelimeleri öğretmeye çalışmak hafızasında yer edinmemesini sağlayabilir. Başlangıç olarak alışılmış kelimeleri tercih edebilirsiniz. Merhaba, cici kuş, nasılsın, ne yapıyorsun, babacık, oğlum ve kızım gibi kelimeleri tercih edebilirsiniz.

Ancak alışılmış olanlar yerine kendi tercihiniz kelimeleri öğretmek isterseniz, uzunluğunun bahsettiğimiz ve verdiğimiz örnekte ki gibi olmasını sağlayın. İlk aşamalarda kısa kelimeleri daha iyi ve hızlı şekilde hafızalarına yerleştirebilir. Böylece eğitiminizin ve ilginizin ilk meyvesini almanız daha kolay olacaktır. İlerleyen süreçlerde daha çok kelime veya cümle eğitimlerine başlamanız mümkündür. Ancak bunun için gelinmesi gereken noktaya ulaşmanız epey vakit alacaktır.

Sultan papağanı konuşturma eğitimi verirken sadece sesinizi ve öğrettiğiniz kelimeleri tekrar etmez. Taklit yeteneklerinin çok güçlü olduğundan ve bunu sadece eğlenmek için dahi yapacağından bahsetmiştik. Konuşturma eğitimi verirken hal ve hareketlerinizi gözlemliyorsa sizi taklit etmesi fazla uzun sürmeyecektir. Böylece bu eğitimi uygularken kendi hareketlerinizi doğru seçmelisiniz.

Sultan papağanı konuşur mu?

Sultan Papağanınıza Kelimeleri Tekrar Etmelisiniz

Sultan papağanları taklit özellikleri ile genellikle ön plana çıkar ve en çok belirgin özelliklerinden birisidir. Konuşturma eğitimi verilmiyorsa dahi evinize bir müddet alıştıktan sonra etrafında sürekli duyduğu sesi taklit etmeye başlar. Mesela kapı zili, çalar saat, duvar saati sesi ve telefon zil sesi gibi özellikleri taklit etmeye başlar. Bunları eğitim almadan başarır. Çünkü sürekli tekrarı olan ve hafızasına kazınmış bir sestir.

Papağanlar hafızasında yer edinen her şeyi söyler ve taklit eder. Bu sebeple eğitim sürecinde kelime tekrarı oldukça önemlidir. Kelime tekrarı sadece papağanlarda değil, diğer canlı türlerinde de nadir olmasına rağmen karşılaşılacak durumlardan birisidir.

Sultan papağanı kelime tekrarlarını kolay kavrayamayabilir. Bu sıklıkla 1 yaşını doldurmamış papağanlarda gözükmektedir. Bu yaşı doldurmayan ve yavruluğundan beri elinizde olan papağanınız kelime tekrarlarını pek algılamıyor veya konuşmuyorsa dert etmenize gerek yoktur. Yavrudan beri sizde ise 1 yaşını geçtiğinde eğitim süreci daha çok etkili olacaktır. Ancak yeni aldıysanız ve alışma sürecini tamamlamadıysa zorlu süreç olacağını bilmelisiniz.

Papağanınıza sürekli tekrar yapma durumunuz olmayabilir. Farklı işlerinize vakit ayırmak için eğitimini kısa tutabilirsiniz. Ancak bunun için bir çözüm bulmanız zor değildir. Sıklıkla uygulanan ses kayıt etme yöntemini kullanabilirsiniz. Böylece tekrarını gerçekleştirmeniz gereken kelimeyi ses kaydına alarak sürekli dinlemesini sağlayabilirsiniz. Ses kaydını maksimum 1 saat sürecek şekilde ayarlamanızda fayda olacaktır. Sürekli aynı şeyi dinlemesi onu yorabilir ve motivasyonunu düşürebilir.

Sultan Papağanı Konuşturma Eğitimi Sürecinde Ödüllendirmeyi Unutmayın

Sultan papağanı ödül yemi almayı sever ve motivasyonunu yükseltir. Evcil hayvan eğitiminde kesinlikle pozitif olmalısınız ve bu durumu dostunuza hissettirmelisiniz. Böylece öğreteceğiniz kelimeler için başarı oranınız yükselecektir. Papağanınız için ilk kelimeyi seçmelisiniz ve kısa olmasına özen göstermelisiniz.

NOT: Ödül olarak ceviz, salatalık veya dal darı verebilirsiniz.

Öğretilecek ve hafızasında yer edinecek ilk kelimenin ardından sürekli tekrarlama işlemini uygulayabilirsiniz. Bu süreci papağanınızda konuşma eylemi gerçekleşene kadar sürdürmeniz gerekiyor. İlk belirtileri almanız ve papağanınızın öğrettiğiniz kelimeyi tekrarlaması ile onu ödüllendirmelisiniz. Her kelime tekrarında ve konuşmasında bu ödülü ona sunmanız, o kelimeyi söylemesinin ardından ödülü almasına hak kazandığını anlatmış olur.

Böylece kelimeyi her söylediğinde ödüle sahip olacağını bilecektir. Bu durumu kendisine huy edinip sürekli tekrarlar yaparak ödülünü almak isteyecektir. Sizde her tekrarında ödülünü vererek onun eğitimde teşvik durumunu arttıracaksınız.

Dişi sultan papağanı konuşur mu?

Ayrıca papağanınız sizin kelimeyi söylemenizi beklemeden de tekrarlar yapabilir. Ödülü alacağını bilmesi ona bu hamleleri yaptıracaktır ve sırf onun için sizin söylemenizi beklemeyecektir. Ancak bu durumda en çok dikkat edilmesi gereken husus papağanınızın sevdiği besinleri bilmeniz gerekir. Sultan papağanı ne yer ve sevdiği besinler hakkında bilginiz yoksa bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Sultan Papağanı ile Konuşurken Net Ses Tonu Kullanmanın Önemi

Sultan papağanları duyguları ve gözlemleriyle hareket etmeyi sever. Konuşturma eğitimi sırasında kesinlikle ona karşı ses tonunuzu değiştirmeyin. Kızgın ve sevimli konuşmaları yaparken onların aklını karıştıracaksınızdır. Bu durum ise sizi tanımasında zorluklar yaşatacaktır. Size alışmayan ve tanımakta güçlük çeken papağan ise sahibini pek önemsemeyecektir.

Böylece papağanınız ile konuşurken bir arkadaşınızla normal sohbet ediyormuş havasında olmalısınız. İnsanlara karşı konuşmanız ve ses tonunuz nasılsa, papağanınıza karşı aynı şekilde konuşmalısınız. Bu durum öğretilen kelimeyi daha iyi anlamalarına ve tekrar etmesinde gür sesli olmasını sağlar.

Sultan Papağanı Eğitimi Süresince Sabırlı Olmalısınız

Sultan papağanı eğitimi oldukça zorlu bir süreçtir. Her adıma ve uygulayacağınız her yönteme titizlikle karar vermelisiniz. Bu durum biraz can sıkıcı veya bıktırıcı olabiliyor. Ancak sonucunu güzel bitecek bir uğraşın zahmeti önemsiz olacaktır. Her kuş, papağan veya canlı türü farklı huylara sahiptir. Öğrenme süreçleri ise buna istinaden farklılıklar gösterecektir. Bu durumda sultan papağanınızı ile diğer canlıları kıyaslamamalısınız.

Bazı papağanlar 1 hafta içerisinde birden fazla kelimeyi öğrenebilir, bazıları ise bir kelimeyi dahi zorla öğrenebilir ve uygulayabilir. Bunun için papağanınızı zorlamamanız ve sabırlı olmanız gerekir. Örnekte 1 hafta olarak bahsettik ancak bu yaptığınız pratikler ile alakalıdır. Göstereceğiniz ilgi ne kadar yüksek olursa, alacağınız performans o kadar kaliteli olacaktır.

Sultan papağanı konuşturma

Süreci en sağlıklı şekilde atlatmak için aceleci kararlar vermemekte fayda vardır. Mesela papağanınız ilk başlarda tekrarlayacağınız kelimeyi algılamaya çalışacaktır. Algıladığı kelimeyi hafızasında yer edinecek şekilde işlemeye çabalaması söz konusudur. Bu süreçte en faydalı adımlar tekrarlarınızı azaltmamak ve pratiklere devam etmektir.

Sultan Papağanı Konuşturma Eğitiminde Fazla Yormayın

Sultan papağanı genel olarak çok hareketli ve yaramaz olur. Ancak bazı dönemlerde kendini iyi hissetmeyebilir. Genel olarak mevsim değişikliğinde veya kuluçka dönemlerinde görülmektedir. Kuluçka sadece dişi için değil, erkek için de aynı derecede yorucu dönemlerdir. Bu sebepten ötürü konuşturma eğitimi yapılması için doğru zamanlama olmayacaktır.

Eğitim sırasında yorulmaları çok çabuk belli olur. Bu durumda ona dinlenmesi için fırsat tanıyım ve pratiklere devam ederek bünyesinin güçsüz kalmasına engel olun. Aşırı hareketlilik ve pratik uygulamaları bünyesine ağır gelebilir. Çalışacak veya eğlenecek havasında olmayabilir. Bu durumlarda kendi haline bırakıp en fazla 1 gün dinlendirmeniz yeterli olacaktır. Ertesi gün yorgunluk belirtisi vermediği halde eğitime devam edilebilir.

Papağanınız eğitimlerin sonucunda öğretilen kelimeyi söyleme çabasına girdiğinde ödüllendirmeyi unutmamalısınız. Ancak öğrettiğiniz kelimeyi yarım veya eksik söylemesi durumunda ona doğrusunu söylemeye devam edin. Bir süre sonra bu durum devam ediyorsa sınırlarını zorlamanın pek anlamı yoktur. Olduğu gibi kabullenmeniz gerekebilir. Çok fazla yormadan çabanıza devam edebilirsiniz. Ancak bu sürece kadar gösterdiği çabayı takdir etmeniz onun için önemli bir tercih olacaktır.

Başa dön tuşu