Sultan Papağanı

Sultan Papağanı Ne Yer?

Sultan papağanı ne yer? isimli yazımızı sultan papağanı beslemek isteyen okurlarımız için ele almaya karar verdim.

Sultan papağanı besleyenler genel olarak uzun süreli yaşamalarını ister ve bunun için çaba gösterirler. Sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için en önemli konulardan birisi doğru beslemektir. Papağan için doğru besinleri ve mamaların kullanılmamasında çeşitli sağlık sorunları oluşabilir.

Sultan papagani ne yer

Her canlı gibi yaşamlarının uzun olması için dikkat edilmesi gereken karbonhidrat, vitamin, su, mineral, protein vb. dengelerin korunması gerekir. Tabi besin takviyesi uygularken bazı şeylerin ölçülü verilmesi gerekmektedir.

Sultan Papağanı Ne Yer?

Sultan papağanı beslenirken farklı besin kaynakları kullanılabilir. Tohum çeşitleri, protein, meyve, sebze ve et türü gıdalar kullanılmaktadır. Bitkisel gıda türlerini aşırı seven türlerdir. Genel olarak doğada yaşamını sürdüren bölümü bitkisel ürünler tüketerek yaşamlarını sürdürüyor. Böylece evcil papağanınız için sıklıkla yeşillik, meyve, bitki kökleri ve taze mamalar kullanabilirsiniz.

Sultan Papağanı Beslenmesinde Meyze ve Sebzeler

Her çeşit sebze ve meyve ile beslenmemesi gerekir. Sultan papağanınız için besin seçmeden önce her şeyin faydalı olmadığını bilmeli ve buna göre hareket etmelisiniz. Aksi halde sağlık sorunları yaşayarak kaybedebilirsiniz.

Yeşil lahana, domates, kabak, ıspanak, havuç, brokoli, mısır koçanı ve tatlı patates kullanabilirsiniz. Ancak patates önceden haşlanmış ve çok fazla sıcak olmaması gerekir. Diğer sebzeleri ise büyüklüğüne en doğru şekilde karar verdikten sonra papağanınıza yemesi için sunabilirsiniz.

Meyve olarak verebileceğiniz besin türleri ise kavun, kayısı, portakal, üzüm, şeftali, nektari ve mango olarak faydalı çeşitlerdir. Ancak papağanınıza vermeden önce kesinlikle çekirdeği bulunan meyveleri temizlemenizde fayda vardır. Günlük beslenmesinin belli yüzdesini oluşturan meyve ve sebzeleri verirken aşırıya kaçmamanın faydası olacaktır. Aksi halde papağanınızda farklı hastalık belirtileri gözükmeye başlayabilir. Özellikle ishal, kabızlık ve halsizlik olarak belirtebiliriz.

Sultan papagani gidalari

Sultan Papağanı Beslenmesinde Tohum Çeşitleri

Sultan papağanları doğada genel olarak farklı bitkilerin tohumları ile beslenmektedir. Mevsim değişikliğine göre farklı kökleri yemeleri mümkündür. Evcil papağanınızda ise tercih edilmesi gereken bazı bitki tohumları vardır. Böylece yağ, mineral ve vitamin takviyesi sağlanmış olur. Kullanılması gereken bitki tohumları buğday, ayçiçeği, darı çeşitleri ve kara buğday olarak tercih edilir. Dal darı, kızıl dal darı, akdarı ve sarı darı olarak ayırabiliriz. Papağanlar bu darıları çok sever ve hastalık durumunda diğer besinleri reddedebilir. Ancak darı çeşitlerine asla hayır diyemezler.

Böylece hastalık durumunda sıklıkla kullanabilir ve zayıflama gibi sorunların önüne geçebilirsiniz. Fakat tohum çeşitlerini kullanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise sürekli bu çeşitleri kullanmamak gerekir. Meyve, sebze, et ve protein gibi tercihler kullanılmadıkça papağan için farklı sorunlara yol açar. Yağ oranında yükselme, mineral eksikliği ve eksik vitamin belirtileri oluşabilir. Beslenme programında kesinlikle kullanılması gerek ancak diğer besinler ile takviye yapılması gereklidir. Böylece daha sağlıklı ve dinç bir sultan papağanınız olacaktır.

Sultan Papağanı Beslerken Et ve Protein Takviyesi

Sultan papağanınız için protein düzeyi haftalık olarak korunması gerekir. En çok ihtiyacı olan takviyelerden birisidir. Tohum, sebze ve meyve kullanımı devam ederken her hafta et gibi protein verecek takviyeler yapılmalıdır. Tavuk eti veya hindi eti kullanabilirsiniz. Böylece papağanın haftalık protein tüketimi ve dengesi eşit düzeyde ilerleyecektir. Sağlık durumunu oldukça iyi seviyelerde tutabilmek için fazla abartıya kaçmamak gereklidir.

Örneğin tavukların but bölgeleri insan için oldukça yeterli proteini karşılar, ancak papağanlar için çok fazla olacaktır. Böylece but kısmının veya herhangi bölgenin küçük bir parçasını vermeniz yeterli olacaktır. Ayrıca et dışında protein desteğinde bulunacağınız diğer besinler ise yer fıstığı ve haşlanmış yumurta oldukça yeterli kaynak olacaktır.

Sultan Papağanı İçin Pelet Yem Çeşitleri

Sultan papağanı için en çok ihtiyaç duyulan ve vücudunun çoğu gereksinimini karşılayan yem çeşitlerinden en faydalısı pelet yem çeşitleridir. Sürekli yem kaplarında bulundurulan ve en sevdikleri çeşitlerden birisidir.

İçeriğinde tahıl çeşitleri, sebze karışımları, bitki tohumları, yer fıstığı ve yağ çeşitleri bulunmaktadır. Dikkat edilmesi gereken hususlar ise pelet yemlerin kapalı olmasıdır. Açık olarak aldığınızda bayatlamış, rutubet ve küflenmeye uygun bölgelerde muhafaza edilmiş olabilir. Böyle şartlarda saklanmış yem papağanınızın sağlığını bozabilir ve ölümcül sonuçlara varabilir.

Sultan papagani besinleri

Sultan Papağanına Hazır Yem Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Tahıl karışımı papağan için oldukça sevdiği çeşitlerden ve sürekli kullanılan türlerdendir. Açık olarak alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususları vardır. Açılış süresi ve kapalı kutu içerisinde hava almadan muhafaza ediliyor olması gerekir. Hangi koşullar altında saklandığını bilmeniz gerekir şayet rutubet, nem ve bodrum katı gibi alanlarda bekletiliyorsa riskleri vardır. Bu riskler bayatlama, böceklenme, kurtlanma veya içerisine fare gibi canlıların dışkısını bırakması öngörülebilir sebeplerdendir. Bu durumlarda karışımı papağanınıza verdiğinizde olası sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

Yemlerin görünüş ve kokusunda sorunlar olmamalıdır. Taze yem tanelerin parlak olması ve aromasının güzel kokmasıyla anlaşılır. Diğer türlü yabancı kokuların ve kararmaya dönen yemlerde kimyasal katkıların kullanılma oranı yüksektir. Bozulma durumu ise bir o kadar muhtemel seçenekler arasındadır.

Alacağınız karışım yemler içeriğine dikkat etmeniz gereklidir. Kapalı ambalaj içerisinde geliyor olsa dahil kesinlikle meyve ile karışımı bulunanları tercih etmemelisiniz. Meyve çeşitleri, tahıl karışımlarını bozma konusunda oldukça hızlıdır. Ayrıca meyve bulunmuyorsa dahil kutuyu açtığınızda kum, çimen ve farklı maddeler ile karşılaşmanız durumunda yemi kullanmadan çöpe atmanız gerekir.

Sultan Papağanı Su İhtiyacı

Papağanınızın beslenme ihtiyacını en sağlıklı şekilde yürütürken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta su tazeliğidir. Günlük olarak değiştirilmesi ve sürekli takip edilmesi gerekir. Ayrıca diğer önemli nokta ise musluk suyu yerine içme suyu kullanılması sağlığı için önemli değer taşımaktadır. Böylece olası sağlık sorunlarından korunmasında büyük etkisi olacaktır.

saglikli sultan papagani ne ile beslenir

Sultan Papağanı Beslerken Vitamin Kullanılması

Papağanınızın düzenli aralıklarla vitamin damlası almasında fayda olacaktır. Özellikle kış dönemlerinde sularına karıştırarak vitamin desteği vermeniz gerekir. Her hafta 1 defa bu işlemi uygulayabilirsiniz. Tabi vitamin damlası kullanmadan önce bilmeniz gereken en önemli konu yukarıda belirttiğimiz sebze, meyve, et, protein ve tohum gibi besinleri sürekli kullanmıyorsak bunu uygulamalıyız. Narin ve savunmasız vücut yapıları bulunur bundan ötürü aşırı vitamin ve bilinçsiz besleme papağana zarar verecektir. Vitamin alırken hangisini kullanmalısınız ve faydaları nelerdir;

  • C vitamini: Solunum sistemi güçlendirme ve hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlayacaktır.
  • D vitamini: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmalıdır. Özellikle kış aylarında oldukça faydalı olacaktır.
  • Bahsedeceğimiz son toplu vitamin çeşitleri ise yumurta dönemi ve tüy dökme dönemlerinde kullanılmalıdır. Burada dikkatimizde olacak konu yumurta dönemidir. Papağanınızın yumurtlama döneminde besin değerlerine verilen önem kadar, vitamin takviyesine de önem verilmelidir. Böylece onun yaşadığı zorlu süreçte büyük destek sağlamış olursunuz. Bu süreci en rahat şekilde geçirecektir. Sağlık sorunlarını ise minimum dereceye çekecektir.

Merak edenler için Sultan Papağanı Bakımı Nasıl Olmalı (REHBER) isimli yazımı buraya bırakıyorum 🙂

Beslenme Düzeninde Oluşabilecek Sağlık Sorunları

Sultan papağanları doğada genel olarak beslenme alışkanlığını farklı şekillerde sürdürmektedir. Mevsimsel olarak değiştiğinden ötürü evcil papağanınızda da beslenme düzenine dikkat edilmelidir. Tabi bunun yanında en çok dikkat edilmesi gereken sağlık durumunu toparlarken, daha fazla zarar vermemektir. Yapılması ve sürekli dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Üst tarafta belirtilen bütün yedikleri kısıtlı olarak önerilen tavsiyelere uygun şekilde sürdürülmelidir. Çok fazla olması bünyesini ve sağlını bozar. Çok az olması yine aynı şekilde dengesizliğe yol açar.

İshal, halsizlik, kabızlık, dışkısında renk değişikliği, dışkı azalması, dışkısında kan, hapşırma, titreme, ses tonunda değişiklik, gözlerin yarı açık/kapalı olması, şişkinlik sorunu, simetri bozulması ve kusma gibi sorunlarla karşılaşmanız mümkün olacaktır. Ancak her başlıkta önerilenleri eksiksiz şekilde uygulamanız halinde bu sorunları pek yaşamayacaksınız.

Sultan papaganlari

Sultan Papağanı Ne Yer? ve Nasıl Beslenmeli? (Özet)

Sultan papağanlarımızın ne yemesi gerektiğini yukarıda anlattık fakat kuşlarımızı beslerken aslında çok spesifik bir şey yapmamıza gerek yok. Piyasada bulunan paraket yemleri sultan papağanları için idealdir. İçinde her türlü tohum dengeli şekilde karıştırılmış şekilde satılıyor. Kuşumuzun ana besin kaynağı olarak bu yemi kullanıp arada sırada vitamin ihtiyacını karşılaması adına sebze ve meyvelerle takviye yapabiliriz.

Bunun dışında yine dışarıdan satın alacağınız sultan papağanı vitamin takviyelerini kullanım şeklinde belirtildiği kadar suyuna damlatarak kullanabiliriz.

Şahsen beni Youtube Kanalımdan tanıyan arkadaşlar kuşum Frodoyu nasıl beslediğimi bilirler. Gün içinde paraket yemi yer, akşamları bazen marul, salatalık, havuç, ceviz gibi ödüller veririm. Bunun dışında kafesinden gaga taşı, kumu eksik olmaz. Arada sırada suyuna birkaç damla vitamin damlatırım.

Kullandığım Paraket Yemlerinden Bazıları:

Sizde kuşunuzu bu şekilde besleyebilirsiniz. Bunun dışında gerekmedikçe çok spesifik bir şey yapmaya gerek yok.

Yazımızı sabırla okuyan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Videonun altına kuşum Frodo için yaptığım bir alışverişin videosunu bırakıyorum. Keyifli seyirler 🙂

Başa dön tuşu