Kedi Irkları

Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Merhaba Evcilblog.com okurları. Bu gün konumuz Türkiye’den çıkıp gözleriyle tüm Dünyaya nam salmış Van Kedisi hakkında olacak. Bu yazımız ile Van kedisi sahiplenmek isteyenler için Van kedisi özellikleri ve bakımı hakkında bilgi vereceğiz. Yazı sonunda Van kedisi hakkındaki tüm detaylı bilgilere sahip olacaksınız.

❓Aklınıza takılan bir konu olursa bize yorum kısmından veya Soru/Cevap kısmından sorabilirsiniz.

Van Kedisi Ozellikleri ve Bakimi
Van Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Van Kedisi Özellikleri

 Van kedisi kendine özgü beyaza yakın bir renkte kürke sahiptirler. Gözlerinin ikisi de mavi veya ikisi de kehribar renginde olabilir veya bir gözü mavi bir gözü kehribar renginde olabilir. Yeni doğan Van kedilerinin göz renkleri grimsi bir renktedir. Doğumdan 25 gün sonra göz renkleri farklılaşmaya başlar ve 40 gün sonra göz rengi netleşir.

Van kedileri genellikle 4.5 kilogram ile 8 kilogram arasında bir ağırlığa sahip olurlar. Van kedileri tam olgunluğuna genellikle 3 ila 5 yaşında girerler. Yaklaşık olarak 12 ila 17 yaşına kadar yaşarlar.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Bu sevimli dostlarımız oldukça sadık, sevgi dolu ve nazik bir karaktere sahiplerdir. Ayrıca Van kedileri çok akıllıdır. Evde en çok sevdiği kişiyi takip eder. Sevilmekten hoşlanır ama kucaklanmaktan hoşlanmaz.

Van Kedisi 1

Bir Van kedisi sahiplenmek istiyorsanız evinizdeki kırılabilir eşyaları kaldırmanızı tavsiye ederiz. Oldukça sevimli ve akıllı olan Van kedileri enerjik ve aktiftir. Odadaki yüksek yerlere atlamayı çok severler. Zıplamadığı zaman koşarlar ve yüzmeyi çok severler. Ayrıca egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Etkileşime geçebileceği oyuncakları çok severler.

Van Kedisi Karakteristik Özellikleri Tablosu

NOT: Tabloda yer alan değerler ortalamadır. Unutmayalım her kedinin ayrı ayrı karakteri vardır ve davranışları yetiştirme tarzına ve verilen eğitime göre değişmektedir.

EğitilebilirlikÇok Yüksek
Bakım İhtiyacıDüşük
Çocuklarla AnlaşmaYüksek
Tüy DökmeOrta
ZekaÇok Yükek
OyunculukYüksek
Tarama İhtiyacıDüşük-Orta
Sahibine YakınlıkYüksek
Van Kedisi Karakteristik Özellikleri Tablosu
Van kedisi 4

Van Kedisi Hakkında Her şey

  1. Olgunlaşmaları 5 yaşına kadar sürebilir. İyi bakıldığında ömürleri 12 ila 17 yıl arasında değişebilir. Ağırlıkları ise genellikle 4.5 kg ile 8kg arasında olur.
  2. Gözleri çok güzeldir. Gözlerine bakan birisi adeta büyülenir. Genellikle gözleri turkuaza yakın bir mavi olur. Nadiren kehribar renginde veya bir gözü kehribar diğer gözü mavi olabilir.
  3. Çok enerjik ve cana yakındırlar. Sahiplerine sadık ve oldukça akıllıdırlar. Ayrıca akıllı oldukları kadar sevimlidirler.
  4. Oyun oynamayı ve sevilmeyi severler fakat kısıtlanmak istemedikleri için kucaklaşmayı sevmezler. Yükseklere zıplamayı ve etkileşimli, uyarıcı oyuncakları çok severler.
  5. Su ile oynamayı çok severler. Van kedinizi etrafınızda göremediğiniz zaman muhtemelen suda oynamak için bir musluğu açmayı deniyordur.
  6. Akıllı oldukları için kolay eğitilebilirler. Biraz uğraş ile Van kedilerinizi iyi bir şekilde eğitebilirsiniz.
  7. Van kedisi bakımı çok kolaydır.
  8. Van kedilerinin kürkleri su geçirmezler ve matlaşmaya meyilli değillerdir. Tüyleri orta derecede dökülür.
  9. Kuyrukları genellikle tilki kuyruğuna benzetilir.
  10. Van kedileri kızdıklarında burunları pembeden kızıl bir renge dönüşür.
  11. Evde içerisinde yaşamaya uygundurlar. Fakat düzen takıntınız var ise Van kedisi sizin için uygun olmaya bilir. Çok aktif ve yükseklere zıplamayı sevdiği için eşyalarınızı dağıtabilir ve sizi sinirlendirebilir.
  12. Diğer kedi ve köpekler ile iyi geçinir.
  13. Geceleri yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.
Van Kedisi 6

Van Kedisi Bakımı

Van kedisi bakımı çok kolaydır. Haftada bir tüy fırçalama, diş fırçalama, göz bakımı, kulak bakımı ve tırnak bakımı gibi bakımları içeren hijyen rutini yeterli olacaktır. Tüyleri matlaşma eğilimi olmadığı için haftada bir fırçalama yetecektir. Van kedileri yüzmeyi çok sevmesine rağmen banyo yapmayı sevmezler ama düzenli banyoya ihtiyaç duymazlar. Ayrıca kumları düzenli olarak temizlenmelidir.

Van kedilerinin göz bakımında düzenli olarak yapılmalıdır. Gözler silinirken oldukça nazik ve hafif davranmak gerekir. Gözlerin her biri ayrı bez ile bastırmadan silinmelidir.

Haftada bir kez kulakları kontrol edilerek temizlenmelidir. Kulak bakımı oldukça dikkat edilerek yapılmalıdır. En küçük yapılan hata bile kedilerin iç kulaklarında hasara yol açabilir.

Van Kedisi

Çok aktif oldukları için fazla kalori yakarlar. Bu nedenle diyet için veterinerler ile birlikte çalışmak daha iyi olacaktır. Ayrıca karpuz, kavun gibi meyveleri ve dondurma yemeyi severler.

Bunların dışında tüm kedi türleri için düzenli olarak zamanında aşı yaptırılması gerekiyor. Sizler için aşağıya aşı takvimini bırakıyorum 🙂

2020 Kedi Aşı Takvimi ve Fiyatları: https://evcilblog.com/kedi-asi-takvimi-ve-asi-fiyatlari/

Van Kedisinin Tarihi

Efsaneye Göre Van kedisi, yaklaşık 5000 yıl önce Nuh’un Gemisi Ağrı Dağına ulaştığında, Nuh hayvanların toprağa çıkmasını engellemekle uğraşmaktaydı. Ancak Hz. Nuh iki beyaz kedinin suya atlayıp kıyıya yüzdüğünü fark etmedi. Sel suları çekilince kediler, Ağrı dağının 120km güneyinde olan Van Gölü’ne doğru yola çıkıyor. Bu kediler Van Gölü çevresinde yaşarken doğa koşullarına uyum sağlamak için doğal mutasyonlar geçirerek günümüzün Van kedisi haline geliyor.

Van Kedisi 5

Birçok kedi sudan ve ıslanmaktan nefret eder. Bunun sebebi ıslandıktan sonra kürklerini düzenlemek için saatler harcamaları olabilir. Ancak Van kedisi suyu çok sever ve “yüzen kedi” olarak da adlandırılıyor. Van kedilerinin suya hayranlığı muhtemelen yaşadıkları bölgenin aşırı sıcak olmasından kaynaklanıyor.

 Van Kedisinde Görülen Hastalıklar

Aynı insanlarda olduğu gibi kedilerde de genetik hastalıklar olabilir. Van kedileri genellikle sağlıklıdır. Ancak Van kedilerinde de bazı hastalıklar görülebiliyor. Van kedisinde en çok görülen sağlık sorunlarını şu şekilde;

Van Kedisi Sagligi

Hipertrofik Kardiyomiyopat

Hipertrofik kardiyomiyopati kedilerde en çok görülen kalp hastalığıdır. Bu hastalık kalp kasını etkileyerek, kanın kalbe ve tüm vücuda pompalanmasına engel olur. Bu durum kas kalınlaşmasına ve etkisiz kalmasına neden olur. Ayrıca bazı kedilerde kan pıhtısı atmasına neden olabilir.

Diş Sorunları

Maalesef çoğu kedi kendi dişlerine çok iyi bakmaz ve bu muhtemelen bu sorun Van kedinizde de vardır. Diş sorunları, dişlerin üzerinde biriken tartarların sertleşmesi ve bunun sonucunda diş etlerinde ve köklerinde enfeksiyona yol açmasıdır. Bu sorunu yaşamamak için kedinizin düzenli olarak diş bakımını yapmanız gerekir. Kedinizin diş bakımını yapmak kedinizin sağlığı dışında, kedinizin nefesiyle herkesi devirmeyecek kadar güzel bir arkadaş olmasını sağlar 😀

Parazitler

Van kedileri her türden solucan, böcek ve parazit tarafından istila edilebilir. Kedinizin kulakları derisi gibi birçok yoldan zararlı parazitler ve böcekler kedinizin sağlık sistemine girebilir. Ayrıca kirli su içmek, kirli toprakta yürümek veya enfekte bir sivrisinek tarafından ısırılmakta kedinizin enfekte olmasını sağlayabilir. Böyle bir durumda parazitler hem ailenize bulaşabilir hem de kedi dostunuzun rahatsızlanmasına veya ölmesine sebep olabilir. Bu nedenle kedinizi düzenli olarak muayene ettirmelisiniz.

Van Kedisi 5

Bu sağlık sorunlarını kedini dostunuzda görülmesini istemesek de, bir hastalık başladığı zaman hazırlıklı olmak en iyisidir. Kediniz yaralanmışsa veya hastalanmış ise kan nakline ihtiyaç duyabilir. Bu durumda kan nakli ne kadar hızlı gerçekleştirilirse küçük dostunuz için o kadar iyi olacaktır. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de kan grupları mevcuttur. Çoğu evcil kedinin kan grubu A tipi kandır. Ancak Van kedilerinde genellikle B veya AB tipi kan grubu görülebilir. Kedinizin kan grubunu öğrenmek ve tasmasına, kimliğine eklemek iyi olacaktır.

Van kedileri çok aktif oldukları için fazla kalori yakıyor olsalar bile kilo alabilirler. Van kedinizin kilo almasına engel olmalısınız. Yüksek kilo obeziteye yatıklığı artırarak birçok sorunu beraberinde getiriyor. Ayrıca araştırmalar ile obezite olan kedilerin 2 yıl kadar daha az yaşadığı görülmüş.

Van kedisi 2

Sonuç olarak sahiplendiğimiz bu cana çok iyi bakmalı, onun için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Benim Van kedisi ile ilgili anlatacaklarım bu kadar 🙂 Sorusu olan veya eklemek istediği bir şey olan varsa yorum kısmına yazmayı ihmal etmesin 🙂

Önemli!!! Barınaklarda ve sokakta sahip çıkmamızı bekleyen zor durumda bir sürü kedi var. Onlarda Van kedisinin verdiği sevgiyi hatta daha fazlasını verebilirler. İlk tercihimiz lütfen barınaklardaki canlar olsun. Unutmayın bu kediler talep olduğu için çok fazla üretiliyor ve kötü şartlarda büyütülüyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu