Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Yaşlı Kedilere Nasıl Bakılmalı?

Yaşlı kedilere bakmak konusunda ekstra özenli olunması gerekmektedir. Yaşlı kedi bakımı ile ilgili gerekli bilgileri veteriner hekimden alınması ve buna göre hareket edilmesi gerekmektedir. Kedinin yaşına, ırkına, sağlık durumuna, ihtiyaçlarına göre bakımında farklı yollar izlenebilmektedir. 11 ile 14 yaş arasındaki kediler yaşlı kabul edilmektedir. 15 yaş ve üzeri kediler ise geriatrik olarak kabul edilmektedir. 10 yaşındaki bir kedi, ortalama 56 yaşındaki bir insan ile eş tutulabilmektedir.

Yasli Kedilere nasil bakilmali

Yaşlı Kedilerde Gözlenen Durumlar Nelerdir?

Yaşlı kedilerin ayırt edici özellikleri aşağıda verilmiştir:

  • Kediler yaş aldıkça enerji seviyelerinde bir kayıp görülmektedir. Enerji azalması ile beraber daha sakin olmakta ve daha yavaş hareket etmektedir. Aynı zamanda oyun oynama konusunda da eskiye göre daha az istekli olmaktadır.
  • Zaman içerisinde tüylerinde beyazlamalar görülmektedir.
  • Yaşlandıkça kedilerde işitme kaybı meydana gelebilmektedir.
  • Yaşlı kedilerde görme kabiliyeti, genç kedilere göre daha zayıf olmaktadır.
  • Daha fazla uyumak istemektedir.
  • Güneş alan pencere, kalorifer üstü gibi daha sıcak olan yerlerde eskiye göre daha fazla vakit geçirmek istemektedir.

Yaşlı Kedilerde Mutlaka Veteriner Gidilmesini Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Yaşlı kedilerde ciddiye alınması gereken semptomlar şu şekildedir:

  • İştahsızlık ve kilo kaybı gibi problemler sonucunda sindirim sisteminde bir sorun olacağından şüphelenilmesi gerekmektedir.
  • Normal zaman ile kıyaslandığında daha fazla idrar yapıyor ve daha fazla su içiyor ise; üriner sisteminde bir sorun olup olmadığından şüphelenilmeli ve veterinere gidilmelidir.
  • Tutukluk, topallama, ayağa kalkarken zorlanma; artrit kaynaklı görülen semptomlar olmaktadır.
  • Normale göre daha huzursuz görünen, kafası karışmış gibi bir hali olan, olağandışı davranışlar sergileyen yaşlı kedilerin kontrol için veterinere götürülmesi gerekmektedir.
Yasli kedi eklem sorunlari

Yaşlı Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yaşlı kedilerde mama ve su ihtiyacı; günlük olarak özen gösterilmesi gereken bir durumdur. Kedilerin yaşları kaç olursa olsun; her dönemlerinde vitamin almaları, gerektiği kadar dengeli beslenmeleri, bol miktarda taze su tüketmeleri gerekmektedir. Yapılması gerekenler bütün kediler için aynıdır. Ancak kullanılacak olan mamalar formülleri ve miktarları, yaşa göre farklılık göstermektedir. Kedilerin günlük ihtiyaç duydukları kalori miktarını almaları gerekmektedir. Genç olan kedilerin yaşlı kedilere göre ihtiyaç duydukları kalori miktarı daha fazladır. Bu sebeple yaşlı kedilerin mamalarının içeriği daha farklı olmaktadır. Genç kediler için olan mamalarda B6 ve D vitaminleri daha fazla olmaktadır. Yaşlı kediler için özel üretilen mamalarda ise; kalsiyum, omega yağ asitleri ve antioksidanlar daha fazladır.

Suyun yeterli miktarda tüketilmemesi; yaşlı kediler için böbrek yetmezliği gibi problemlerin ortaya çıkmasına sebep olabileceği için taze su tüketimine önem verilmelidir. Gün içerisinde yeterli miktarda taze su içip içmediği kontrol edilmelidir. Aynı zamanda kuru mama ve yaş mama tercihi yapıldığında; yaş mama seçmeleri önerilmektedir. Bunun su tüketimi ile de alakası bulunmaktadır. Yaş mamanın içerdiği sıvı miktarı, kuru mamaya göre daha fazla olmaktadır. Kilo alması istenen bir yaşlı kediye sahip olunması durumunda; tüketilecek olan mama ve su miktarları ile ilgili veterinerden öneri alınmalıdır.

Yaşlı Kedilerde Diş Sağlığı Nasıl Korunmalıdır?

Yaşlı kedilerin diş sağlıkları; göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Diş temizliğini sağlamak zorlayıcı olabileceği için birçok kedi sahibi bu konuya gerekli özeni göstermemektedir. Ancak insanların günlük olarak diş bakımlarına özen göstermeleri gerektiği gibi kedilerin de her gün diş sağlıklarına gerekli özen gösterilmelidir. Yaşlı kedilerde diş problemi görülme olasılığı daha fazla olmaktadır. Bu sebeple de ileri yaştaki kedilerde diş sağlığına gerekli özenin gösterilmemesi daha büyük problemlere yol açmaktadır.

Yasli kedi dis bakimi

Yaşlı kedilerin günlük olarak ihtiyaç duydukları besin miktarını alabilmeleri için diş sağlıklarının yerinde olması gerekmektedir. Diş problemi yaşayan yaşlı kediler; diş ağrısı çektikleri için kuru mama tüketmek istememektedirler. Aynı zamanda beslenme sırasında da acı hissetmektedirler.

Yaşlı Kedilerde Eklem Ağrıları Nasıl Dindirilir?

Yaşlı kedilerde eklem problemleri; tıpkı yaşlanan insanlarda olduğu gibi daha fazla görülmektedir. Özellikle eklem ağrısı olan yaşlı kediler; daha sıcak bölgeleri tercih etmektedirler. Bu sebeple eklem ağrılarına iyi gelmesi için pencere önünde, kalorifer üstünde, soba önlerinde yatmayı tercih etmektedirler. Eklem ağrılarının dinmesi ve daha çekilir hale gelmesi için yaşlı kedilerin yaşam alanlarındaki sıcak yerlerin dinlenilebilir hale getirilmesi tavsiye edilmektedir. Daha iyi bir yaşlı kedi bakımının sağlanabilmesi için kedi yatakları veya minderler, evin sıcak bölgelerine yerleştirilebilmektedir. Ayrıca ev içerisinde kedi için ayrılmış olan dinlenme yerlerin sayısında da artış olabilmektedir.

Yasli kedi hastaliklari

Yaşlı Kedi Bakımında Davranışsal Değişimler Nasıl Yorumlanmalıdır?

Yaşlı kedilerde davranış değişikliklerine dikkat edilmelidir. Bu sayede kedinin yaşayabileceği olası problemlerin erkenden tespit edilip çözümünün üretilmesi mümkün olmaktadır. Kedinin hastalıkları, acıları ve başka problemleri görülebilmektedir. Örnek vermek gerekir ise; kedi birden topallamaya başlar ve hareketlerinde farklılıklar olur ise, eklem ağrısının olduğundan şüphelenilmelidir. Osteoartrit sebebi ile eklemlerinde esneklik kaybı görünmesi durumunda; kendilerini de eskisi kadar düzgün temizleyemeyebilmektedirler. Kendilerini temizleyemedikleri için de tüylerinde ve derilerinde problemler meydana gelebilmektedir. Birdenbire normalde miyavladığından daha fazla miyavlamaya başlamış ise; bu durumda altında tedaviye ihtiyaç duyulan bir neden olabilmektedir. Yaşlı kedi sahipleri eğer bu nedeni tespit edemiyor iseler; veteriner hekimleri ile görüşmelidirler.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kızgınlık Belirtileri

Yaşlı Kedilerin Veterinere Götürülme Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Yaşlı kedilerin veterinere götürülmesi; rutin periyotlarda olmalıdır. Yaşlılık dönemlerinde hastalığa daha meyilli oldukları için veteriner kontrollerinin aksatılmaması oldukça önemlidir. 6 aylık periyotlarda rutin veteriner kontrolü yapılmalıdır ve en ufak bir problem tespit edildiğinde hemen veteriner ile iletişime geçilmelidir.

Yasli kedi veteriner

Yaşlı Kediler İle Nasıl İlgilenilmelidir?

Yaşlı kedilerin ilgi ihtiyacı; genç kedilerde olduğu gibidir. Her ne kadar yaşlı kediler, diğer kedilere göre oyun ihtiyacını daha az duysalar da, ilgi konusunda bu geçerli değildir. Aksine yaşlandıkça ilgi ihtiyaçları artabilmektedir. Her gün gün içerisinde düzenli bir şekilde yaşlı kedilere vakit ayrılması gerekmektedir. Ayrıca bu süreç içerisinde oynanan oyunların daha yumuşak ve temposuz olmalarına özen gösterilmelidir. Kediler ile zaman içerisinde geçirilmiş olan anlar, oldukça güzel bir yolculuğu temsil etmektedir. Bu sebeple bu yolculuğun her anını güzel geçirmeye özen gösterilmelidir. Bunun için de özellikle yaşlı kediler olmak üzere hiçbir kedi ihmal edilmemelidir.

Yasli Kedi

Yaşlı Kediler İçin Ev Nasıl Güvenli Hale Getirilir?

Yaşlı kediler için güvenli ortam oluşturmak, genç kedilere göre daha kolay olmaktadır. Genç kediler daha hareketli oldukları için ev içerisindeki kablolardan ve hareketli nesnelerden uzak durmamaktadırlar. Ancak yaşlı kediler; ev içerisindeki kablolar ile oynamadıkları gibi hareketli nesnelerin de peşinden koşmayı çok tercih etmemektedirler. Yine de perdelere tırmanmak, raflara zıplamak, lavabodan su içmek gibi alışkanlıkları olabilmektedir. Yaşlı kedi bakımı konusunda bilgi edinmek isteyenlerin öncelikle sahiplendikleri yaşlı kedilerini evlerine yavaş yavaş alıştırmalıdırlar. Evin küçük bir alanına erişmesine izin verdikten sonra zaman içerisinde evin tamamına erişmesine izin vermelidirler. Bu sayede yaşlı kedilerin ev içerisinde güvenli alanlarda vakit geçirmelerini sağlayabilmekte ve zarar görmemeleri için yaşlı kedilerin hareketlerini kontrol altında tutabilmektedirler.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu