Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Yaşlı Köpeklere Nasıl Bakılmalı?

Yaşlı köpeklere bakmak için öncelikle köpeklerin zaman içerisindeki değişimleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Yaşlı köpek bakımı ile ilgili gerekli bilgilerin veteriner hekimden alınabilmesi mümkün olmaktadır. Köpeklerin beslenmeleri, sosyal yaşamları, bakımları gibi konularda özenli olunmalıdır. Bu süreçte köpeklerin davranışlarının izlenmesi ve bir rahatsızlığa işaret edebilecek bir davranışlarının olup olmadığına bakılmalıdır. Köpeklerin daha mutlu olması durumunda, daha sağlıklı bir hayat sürmeleri de mümkün olmaktadır. Köpekler de tıpkı insanlar gibi depresyona girebilecekleri için düzenlerinin değiştirilmesi, arkadaşlarından uzaklaşmak, rutinlerinde değişimlerin yaşanması gibi durumlar sonucunda davranışlarında farklılıklar olabilmektedir. Davranışlardaki farklılıkların nedeni tespit edilemiyor ise; veterinere gidilmelidir.

Yasli Kopeklere Nasil Bakilmali
Yaşlı Köpeklere Nasıl Bakılmalı?

Yaşlı Köpeklerde Meydana Gelen Değişimler Nelerdir?

Yaşlı köpeklerde görünen değişimler aşağıdaki gibidir:

  • Yaşlandıkça köpeklerde görme, işitme, koklama ve tat alma duyularında zayıflamalar meydana gelebilmektedir.
  • Uyku kaliteleri daha düşüktür ve bu sebeple gün içerisinde sinirlenmeleri ve huysuzluk yapmaları muhtemeldir.
  • Gün içerisindeki hareketliliklerinde azalmalar meydana gelmektedir. Bu sebeple uykuya ayırdıkları vakit daha çok olmaktadır.
  • İdrar kaçırma sorunları meydana gelebilmektedir. Ayrıca kabızlık problemi ile de karşılaşılabilmektedir.
Yasli kopek egzersiz
  • Eklem rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir ve bu da hareket etmede zorluk yaşanmasına sebebiyet verebilmektedir.
  • Dişlerde problemler meydana gelebilmektedir.
  • Kiloda ani değişimler görülebilmektedir. Ani zayıflamalar veya kilo almalar meydana gelebilmektedir.
  • Deride kalınlaşma meydana gelmektedir ve bu a köpeklerin elastikiyetlerini kaybetmelerine neden olmaktadır.
  • Küçük et benlerinin oluştuğu görülmektedir. Bu et benleri tespit edildiğinde, veteriner ile görüşülmeli ve muayene edilmelidir. Ayrıca süreç içerisinde et benlerinde değişiklik olup olmadığının da takibi yapılmalıdır.
  • Tüylerde renk değişikliği meydana gelebilmektedir. Buna ek olarak tüyler eski haline göre daha mat olmaktadır. Tüy rengi koyu olanların tüyleri daha beyaz olurken, açık renkli tüylere sahip olanların da daha kahverengi tüyleri olmaktadır.
  • Unutkanlık başlangıçları olabileceği için verilen komutlara uyarken zorlanabilmektedirler. Ayrıca çevre ile eskisi kadar ilgilenmemektedirler.
Yasli kopek sevgi

Önerdiğim Yazı: Köpeklerin Hoşlanmadığı Şeyler

Yaşlı Köpeklerin Beslenme Düzenleri Nasıl Olmalıdır?

Yaşlı köpeklerin beslenme şekilleri; ırklarına, yaşlarına ve davranışlarına göre farklılık göstermektedir. 7 ile 12 yaş arasındaki köpekler, yaşlı sınıfına girmektedirler. Yaşlı köpeklerde yaş ile beraber fiziksel aktiviteler daha da azalmaktadır. Aynı zamanda kaslarında da kayıp yaşanmaya başlamaktadır. Dolayısı ile beslenmelerinin buna göre bir düzene oturtulması gerekmektedir. Karbonhidrat alım miktarının eskiye oran ile daha az olmasına özen gösterilmelidir. Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidrat içerikli besinler, yaşlandıkça enerji ihtiyacı daha az olduğu için azaltılarak tüketilmelidir. Alınan protein oranını da arttırmaya özen göstermelidirler. Ancak yine de gün içerisinde aldıkları protein miktarını dengede tutmalıdırlar.

Yasli kopek

Yaşlandıkça kilo almalarını önlemek amacı ile mutlaka günlük olarak tüketilecek olan besinin ölçülü olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü fazla kilo alımı; hipertansiyon, diyabet, kronik ağrı, artrit, kalça displazisi gibi rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.

Önerdiğim Yazı: Doğru Köpek Maması Nasıl Seçilir? (En İyi Köpek Maması)

Yaşlı Köpeklerin Bakımında C Vitaminin Önemi Nedir?

Yaşlı köpekler için C vitamininin önemine bakıldığında; köpeklerde bunama, bilişsel ve duyusal işlev kaybı gibi problemlerin meydana gelmemesi için yeterli C vitamini alımına özen gösterilmelidir. Zaman içerisinde köpeklerin yaşlanmaları ile beraber vücutlarındaki hücreler oksidasyona uğradıkları için nöronlar ölebilmekte ve bunama meydana gelebilmektedir. Yaşlı köpekler bir süre sonra verilen komutları algılayamamakta ve günlük yaşantılarında birçok zorluk çekmektedirler. Ancak C vitamini hücresel yaşlanmayı yavaşlattığı için bunama belirtilerin kontrol altında tutulabilmesini de sağlayabilmektedir. Fostatidil serin gibi maddelerin takviyesi yapılarak da C vitaminin etkisinin arttırılabilmesi mümkündür.

Yasli kopek bakimi

Yaşlı Köpeklerde Sıvı Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Yaşlı köpeklerin su tüketimi, yaşları ilerledikçe düşmeye başlamaktadır. Bu sebeple sıvı tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle köpeğin suyunun taze ve temiz olmasına özen gösterilmelidir. Düzenli olarak kontrol edilmelidir. Köpeğin su içmekte zorlanması veya su içmek istememesi gibi durumlarda; içerisinde bol miktarda sıvı olan püre mamalar hazırlanmalı ve bu şekilde gerekli sıvının alınması sağlanmalıdır.

Yaşlı Köpeklerin Fiziksel Görünümlerine Nasıl Özen Gösterilmelidir?

Yaşlı köpeklerin fiziklerinin kontrol edilmesi sayesinde, yaşayabilecekleri olası hastalıklar erken tespit edilebilmekte ve çözümü bulunabilmektedir. Yaşlı köpek bakımında; köpeklerin obezite problemi yaşamamalarına özen gösterilmelidir. Kemik ve kas yapısında yaşanacak birçok probleme sebep olabileceği için yaşlı köpeklerin kilo kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Hızlı bir şekilde kilo kaybediyor veya hızla kilo alıyor ise; veteriner hekim ile görüşerek bu durumun önü alınmalıdır.

Yasli kopek vitaminler

Yaşlı Köpeklere Egzersiz Yaptırılmalı Mıdır?

Yaşlı köpeklerin düzenli egzersiz rutini olması gerekmektedir. Belirli bir yaşın üzerinde olduğu için vücudunun kaldırabileceği düzeyde hafif egzersizlerin tercih edilmesi gerekmektedir. Yaşam alanının yakınlarında bir yerde veya bir parkta düzenli olarak yürüyüşlere çıkartılabilmektedir. Ayrıca çevredeki diğer köpekler ile sosyalleşmek, kendisini daha iyi hissetmesini de sağlamaktadır. Egzersiz yaptırılacak zaman diliminin, köpeklerin bireysel ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi gerekmektedir. Genellikle sabahları ve gün batımlarında olmak üzere gün içerisinde 2 kere yürüyüşe çıkartmak tercih edilmektedir. Yürüyüşlerin 30 dakikayı geçmemesine ise özenle dikkat edilmelidir.

Yaşlı Köpeklerin Sınırlarının İyi Tespit Edilmesinin Önemi Nedir?

Yaşlı köpeklerin yapabileceklerinin bilinmesi; yaş aldıkça görülen değişikliklerin tespit edilmesi konusunda oldukça fayda sağlamaktadır. Yön duygusu, koklama duyusu, görme ve duyma yetenekleri, güçlü hafıza gibi özelliklerini yaş aldıkça kaybetmeleri mümkündür. Köpeklerinin mama kaplarının yerini unutması, yataklarını bulamaması ve bazı insanları tanımaması gibi problemler ile karşılaşabilmektedirler. Yapabileceklerini bilenler, yapamadıklarını daha kolay görebilmektedirler. Böyle durumlarda köpeklerine karşı oldukça sabırlı olmaları gerekmektedir. Veterinerleri ile iletişimde olmaları ve mevcut durumu değiştiremediklerinde bu durumu köpekleri için daha eğlenceli hale nasıl getirebileceklerini düşünmelidirler.

Yasli kopek sivi tuketimi

Yaşlı Köpeklere Koşulsuz Sevgi Nasıl Gösterilmelidir?

Yaşlı köpeklere sevildiklerini hissettirmek, daha mutlu olmalarını sağlamaktadır. Yavru köpeklerin şımarmasından korkulduğu için sevgi daha kontrollü gösterilmektedir. Ancak özellikle yaşlı köpeklerde, köpeğin şımarmasından çekinmeden sevgi gösterilmesi gerekmektedir. Yaşlı köpekler daha bağımsız ve utangaç olmaktadırlar. Sevgiyi birebir göstermelerinin yanında, hissettirmeleri de tavsiye edilmektedir. Köpekleri uyurken kesinlikle uykularını bölmemelidirler. Bu süre içerisinde evin içinde yüksek sesle müzik dinlememeye, ev halkının çok ses çıkarmamasını sağlamaya özen göstermelidirler.

Yasli Kopekler Nasil Beslenmeli

Yaşlı Köpeklere Eğitim Verilir Mi?

Köpeklerde eğitimin erken yaşta verilmesi tavsiye edilmektedir. Oldukça kolay öğrenen köpeklere küçük yaşlardan itibaren iyi davranış ve itaat eğitimi verilmelidir. Bunun için bir profesyonelden yardım alınması gerekmektedir. Her yaştan köpeğe eğitim verirken özellikle kendisinin yavaş yavaş alışmasını sağlamak gerekmektedir. Bu süreçte sabırlı olmaları, yapılan yanlışlar sonucunda köpeği azarlamamaları ve köpeğe ceza vermemeleri tavsiye edilmektedir.

Önerdiğim Yazı: Köpek Eğitimine Ne Zaman Başlanmalı? Hangi Eğitimler Verilmeli?

Yasli kopek egitim

Yaşlı Köpeklerde Veteriner Kontrolü Sıklaştırılmalı Mıdır?

Yaşlı köpeklerin veterinere götürülme sıklığı, yaş ilerledikçe daha da artmaktadır. Normal şartlarda köpeklerin veteriner kontrolleri, yıl içerisinde 1 kere olmaktadır. Ancak zaman içerisinde köpeklerde meydana gelen rahatsızlıklar ve bu rahatsızlıkların oluşma riski ile beraber; 6 ayda bire kadar düşülebilmektedir. Yaş ilerledikçe köpeklerde artrit, kalça çıkığı, böbrek yetmezliği, diş eti iltihabı, şeker ve idrarını tutamama gibi sıkıntılar meydana gelebilmektedir. Böyle durumlarda yaşlı köpek bakımında doğru tedavinin uygulanabilmesi için süreç içerisinde veteriner kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu