Uncategorized

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir? ( Ev İçi Davranış ve Tuvalet Eğitimi)

Başlamadan önce her köpeğin karakterinin, yaşantısının, algısının farklı olduğunu belirtmek istiyorum. Bir köpeği motive eden araç diğer bir köpekte çalışmayabilir, bir köpeğin eğitim süresi bir başka köpekle uyuşmayabilir, algı düzeyleri farklı olabilir ama ortak bir nokta var ki her köpek sahibini mutlu etmeyi sever ve aranızdaki iletişimle de ona öğrendiği her komuttan mutluluk duyduğunuzu ve ona karşı daha sevecen davrandığınızı görürse daha motive olacaktır.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi
Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi

  Geçmişte köpeğinizin yaşantısında bir travma varsa, ev içi uyumu yakalamıyorsa, sizinle iletişime geçemiyorsa, belirli davranış bozukluklarını tekrarlıyorsa, aşırı çekingen veya agresifse profesyonel yardım almalı ve yaşadığınız her şeyi sevgiyle sarmalısınız.

Yavru Köpek Tuvalet Eğitimi ve Ev İçi Davranış Eğitimi

İlk önce köpeğinizi nereden sahiplendiğinizi tekrar hatırlayın. Daha önce eve veya bahçeye girmemiş bir köpek mi? Anne altından alınan sosyal bir köpek mi? Yoksa kafeste satılmayı beklenen bir köpek mi? Bu durumlara göre köpeğin evi algılaması ve alışması farklılık gösterecektir.

 Eve daha önce girmemiş bir yavru köpeği ele alalım. İlk başlarda (karakterine de bağlı olmakla birlikte) çok çekingen davranabilir, bu durumda köpeğiniz için güvenli ve sizinle iletişim içinde olabileceği bir ortam yaratmalısınız.  Özellikle hayatı boyunca kafeste kalmış bir köpeği ev içinde bir alana adapte etmek ve tuvalet alanını öğretmek biraz daha zaman alacaktır.

Eğitim ev içinde girildiği anda başlar, diğer bir deyişle köpek sizin hayatınıza dahil olduğu andan itibaren, sizin iki taraf için iyileştirdiğiniz hayat kurallarına köpeğinizin uyması gereklidir. 

Yavru Köpek
Yavru Köpek

Tuvalet Eğitimi

Tuvalet alışkanlığını oluşturabilmek için birkaç teknik paylaşacağım, önceliğiniz tuvalet alışkanlığını iç mekanda mı yoksa dış mekanda mı sürdüreceğinizdir. Çoğu uzmanın da anlattığı şekilde, ben de tuvalet alışkanlığının aşılar bitene kadar ev içinde, aşı takvimi bittikten sonra ev dışına taşınması gerektiğini düşünenlerdenim.  Sürekli ev içinde pede yapan bir köpek ileriki dönemlerde pedin dokusuyla aynı olan kilim ve paspaslara tuvaletini yapabilir J onların da algısını ve yaşam tarzlarını anlamamız lazım.

  Kliniklerde, barınaklarda ve sahiplendirme sitelerinde gördüğümüz o sevimli yavruların çoğu aslında sahiplerin kuramadığı iletişim sonucunda tuvalet eğitimi alamadı diye terk edilen hayvanlar. Bizim sorumluluk alamamamız ve beceriksizliğimiz yüzünden hiçbir hayvanı terk etmeye hakkımız yok! Lütfen doğru iletişim becerileri geliştirin, eğitilemeyecek ya da günlük kurallara uyamayacak hayvan yoktur. Ben ginepiglerime bile tuvalet eğimini öğretiyorum, lütfen çabalayın, deneyin ve yanılın. Köpeğinizi tanıyarak en doğru metotları öğrenerek onunla nasıl yaşamak istediğinizi ona gösterin…

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

   İç mekandaki eğitime başlarken bir odayı ped ile kaplamak veya kafes eğitimiyle tuvalet bölgesi belirlemek gibi yöntemler var. Benim önceliğim köpeğiniz boyutuna da dikkat ederek alan kısıtlamak ya da kafes kullanmak olacaktır.  Kısıtladığımız alan içerisinde maması ve suyu, yatma alanı ve tuvalet alanı olmalıdır. İçgüdüsel olarak tuvalet alanını köşeye koyduğunuzda, mamaya ve yatağa uzak olduğu için tuvaletini yapacaktır.  Eğer doğru bölgeye yönelmiyorsa pedi idrar veya dışkının olduğu yere biraz sürterek koku geçmesini sağlayabilir veya daha temiz bir yol olan tuvalet damlalarını kullanabiliriz. Bu konuda dikkat edeceğimiz noktalardan biri eğer kazayla dışarı tuvaletini yaptıysa bağırmamak ve tuvaleti iyice temizlemektir. Amonyaksız temizleyiciler kullanmanızı ve en son sirkeyle de silerek alandaki tüm kokuyu yok etmenizi öneriyorum.   İç mekan eğitiminde önemli noktalardan biri köpek pede yani doğru alana tuvaletini yapmak için yöneldiğinde onu ÖDÜLLENDİRMEYİN. Bu dikkatini dağıtacaktır, onun yerine tuvaletini doğru bir yere yaptıktan hemen sonra sevecen ses tonunuzla ‘aferin’ demelisiniz. Ödüllendirmeyi sesli yapmanızı ve mamayla pekiştirmemenizi öneriyorum çünkü bu bazı köpeklerde rüşvet olarak algılanıyor ve köpekler gözünüze bakarak eve tuvaletini yapıyor J bunu yaparken hayvanın amacı sadece ödül almak alıyor, biz ise yaramazlık olarak nitelendiriyoruz.

   Diğer bir yöntem odayı ped veya gazete kağıdı ile kaplamaktır. Köpeğimizi bu alana yemek ve su ihtiyacını karşıladıktan sonra koymamız gerekiyor. Yavru köpeklerde tuvaletin gelme süresi 5-25 dk arasında olabiliyor. Köpeğimizi alana koyduktan sonra tuvaletini yapmadan bu alandan çıkarmamamız gerekli. Tuvaletini yaptıktan sonra gazete ya da ped üzerindeki atık temizlenmelidir, yani çok kirlenmediyse pedi atmanızı önermem çünkü pedin üstüne sinen koku köpeği bir sonraki tuvalet ihtiyacında ‘buraya yap’ mesajı verecektir. Çok titiz bir insansanız eğer pedi attıktan sonra serdiğiniz yeni pede çiş damlası damlatabilirsiniz.

Yavru Köpek Eğitimi
Yavru Köpek Eğitimi

Köpeğimiz bu şekilde gazete veya pede tuvaletini yaptıkça günden güne odadan 1 parça eksiltebiliriz. Şaşırırsa eğer daha yavaş şekilde eksiltebiliriz.

Eğer köpek iki noktaya birden tuvaletini yapıyorsa, iki adet ‘buraya yap’ mesajı olacağı için kafasını karıştırmamak adına gazeteleri üst üste koyup tek odak haline getirebiliriz. Günden güne gazeteye yapma alışkanlığı geliştireceği için en son tek gazete kalınca artık ona odaklanmış ve tuvaletini yapmak için onu arıyor olacak.

Peki…

Köpeğimin yeme ve içme saatlerini düzenlemeli miyim?

Yemek vakitleri için cevabım evet, su için hayır. Çünkü yemesi gereken tüm miktarı yavru köpeğimiz için 3-4 öğüne bölerek verebiliriz ama su ihtiyacı günün her dakikası olabilir. Akşam 6-7 saatlerinden sonrası için yemek yemesi gerekmez ama koşmuştur, yorulmuştur susamıştır lütfen susuz bırakmayalım. Eğer ki gece boyu kontrol edemediğimiz için (ki etmeliyiz bu bizim sorumluluğumuz!) idrarını şaşırıyorsa su vakitlerini düzenleyebiliriz ve çişini yapacağını anladığımızda kendi kendine alana yönelmezse biz yönlendirebiliriz.

Tuvalet ihtiyacının geldiğini nasıl anlarım?

Köpeğin burnu yerdeyse, koklayarak bir alan arıyorsa ya da siz onunla ilgilenirken birden gitmeye çalışıyorsa anlamalıyız ki tuvalet ihtiyacı var.

İç mekanda tuvalet eğimimizi verdik şimdi sıra dış mekana geldi J  yemek ve su ihtiyacını köpeğimiz karşıladıktan sonra dışarı çıkarıyoruz ve onun kendine tuvalet alanı belirlemesini bekliyoruz. Dışarı çıkarırken dikkat edilmesi gereken şeyler var elbette köpeğimizi box içinden çıkarıp ‘haydeee koş özgürlüğe’ demiyoruz, sevk kayışı takılı halde evden veya box içinden çıkarıp otur komutunu verip kayışı açıyoruz, dikkat edeceğimiz nokta eğer alan korunaklı değilse köpeğimiz kaçıp gitmesin diye kayış mutlaka takılı kalmalı. Ve dışkı yapıldıktan sonra alınıp çöpe atılmalı çünkü kimseyi rahatsız etme hakkımız yok J

Köpeğimizi aşı takvimi bitmeden dışarı çıkarmamız güvenli olmadığı için bu süre içerisinde otur komutunu da hallettiğinizi varsayıyorum. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu