Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Yavru ve Yetişkin Kedi Maması Arasında Farklar Nelerdir?

Kedi sahipleri olarak, kedimizin yavruluk dönemlerinde daha iyi bir gelişim için yavru kediler için özel olarak üretilen kedi mamalarını kullanmamız gerektiğinin farkındayız. Ama sizce yavru ve yetişkin mamaları arasında yağ, protein, kalori ve diğer besin maddeleri arasında fark ne kadar?

Yavru ve Yetişkin Kedi Mamaları Arasındaki Farklar
Yavru ve Yetişkin Kedi Mamaları Arasındaki Farklar

Bu farkları araştırmak için yurt dışında birçok bağımsız kurum ve kişi detaylı araştırma yapmış ve bunları bilimsel makaleye dönüştürmüş. Bizde sizlerle bunları paylaşarak Yavru ve Yetişkin kedi mamaları arasındaki farkları anlatacağız.

Gerekli Olan Farklar ve Sebepleri

Çoğu cins kedi için bir yaşın altında olan kediler yavru kedi olarak kabul edilir. Hata bazı cinsler olgunluğun oturması iki yaşını bulabilir.

Mamalarda Yağ İçeriği

Yapılan araştırmalara göre yavru kediler yetişkin kedilere oranla 3 kat fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar.

Bir besin maddesinin içinde bulunan makrolar protein, yağ ve karbonhidrat olarak adlandırılır. Yağ bunlardan en fazla kalori sağlayan makrodur. 1 gr yağ yaklaşık 9 kcal dir. Protein ve karbonhidrat ise bunun yaklaşık yarısı kadar enerji sağlar.

Yüksek kalori diyetine sahip (yani yağ oranı yüksek) mamalar yavru kedilerde kilo alımına destek için kullanılırlar. Yavru kediler için üretilen mamalardaki yağ oranının yetişkin kediler için üretilenlerden fazla olması beklenmelidir.

Yağ Oranı
Yağ Oranı

Mamalarda Protein İçeriği

Proteinler canlılarda başta kas olmak üzere vücut dokularının ve organlarının ana yapı taşıdır.

Yapılan araştırmalarda yavru kediler verilen her besine yetişkin kedilerden daha duyarlıdır. Bu sebeple yavruyken yapılan beslemenin kalitesi çok daha fazla önem kazanmaktadır.

Yavru kediler için üretilen mamalarda yüksek kaliteli ve en az %40 oranında ham protein bulunması tavsiye edilir. Bu onların küçük yaşta doku ve kas gelişimi çok önemlidir.

Yani proteinin yavru kedi mamalarında yetişkin kedi mamalarına oranla ya benzer yada daha yüksek oranda olmasını beklemeliyiz.

Protein Oranı
Protein Oranı

Mamalarda Karbonhidrat İçeriği

Mamalarda kullanılan karbonhidrat içeriği gerçekten çok tartışmalı bir konu. Kedi mamalarının içerisinde kullanılan karbonhidratın çok gereksiz olduğunu düşünende var gerekli olduğunu düşünende.

Şimdi tüm bu tartışmaların yanında bilim ve araştırmalar bu konuda ne diyor biraz inceleyelim.

Aşırı karbon seviyesi gerçekten kötü bir şeydir. Fakat yapılan araştırmalarda beyin gibi spesifik vücut dokularının gelişimi için basit şeker olan glikozun gerekli olduğu görülmüştür. Ama şöyle bir ayrıntı var ki bu konuda herhangi bir hastalığa sahip olmayan kediler glikoz sentezleme yetenekleri sayesinde dışarıdan glikoz almadan yaşamlarını sürdürebilirler.

Karbonhidratlar temelde kötü şeyler değildir vücuda enerji sağlarlar. Fakat yukarıdaki paragrafın başında belirttiğim gibi ”aşırı karbonhidrat kötü bir şeydir.” Bu nedenle yağ ve proteine oranla daha sınırlı olmalıdır.

Kuru mamalar yaş mamalara oranla çok daha fazla karbonhidrat içermektedir. Özellikle kalitesiz kuru mamalar tamamen karbonhidrat dolgularıyla yapılmaktadır. Bu nedenle mama alırken karbonhidrat oranlarına dikkat etmeli ve sadece kuru mamayla besleme yapmamalıyız.

Karbonhidrat oranının yavru kedi mamalarında yetişkinlere oranla daha az olması beklenir.

Karbonhidrat Oranı
Karbonhidrat Oranı

Şimdi bir yavru kedi mamasından beklentimizi şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Yüksek ve kaliteli protein içeriği
  • Yüksek yağ içeriği
  • Düşük karbonhidrat içeriği

Dilerseniz Kedi Maması Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey isimli yazımızı okumak için Buraya Tıklayabilirsiniz.

Araştırmalarda Ortaya Çıkan Farklar

Yaklaşık 70 yavru kedi maması ve 70 yetişkin kedi maması ile detaylı bir araştırma yapılmış ve gerekli tüm değerler için bu mamalar incelenmiş. Ortaya çıkan sonuçlar ortalama bir hale getirip yayınlanmış. Gelin şimdi mamalar arasındaki fark nasılmış inceleyelim.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Kilogram Başına Kalori

Kuru mamalar ve ıslak mamalar ile yapılan kalori testlerinde tamda olması gereken gibi yavru kedi mamaları yetişkin kedi mamalarından daha fazla kaloriye sahip olduğu görülmüş.

Kuru mamalarda %6,1 yaş mamalarda ise kalori farkı %23,8 olarak çıkmış.

Protein Oranı

Protein oranına bakıldığında sonuçlar biraz ilginç. Yine aynı şekilde testler kuru ve yaş mamalarla yapılmış. Yavru kediler için üretilen kuru mamalarda ham protein oranı ortalama %40,7 yetişkin için üretilen kuru mamalarda %37 olarak görülmüş. Burada oran beklediğimiz gibi.

Yaş mamalarda yapılan testlerde yavru kediler için üretilen yaş mamaların protein oranı %49,1 yetişkin kedi yaş mamalarında ham protein oranı %50,19 çıkmış.

Buda bize şunu gösteriyor ki yavru kedi mamalarında, kuru mamalar için %10,1 protein artışı yaş mamalar için %2,1 protein düşüşü yaşanmış.

Yağ Oranı

Araştırmalarda ortaya çıkan yağ miktarları yavru kedi kuru mamalarında ürünün %7,5 ini, yetişkin kedi kuru mamalarında ürünün %6,2 sini oluşturduğu görülmüş.

Yavru kedi yaş mamalarında ortalama yağ oranı %18,5 yetişkin kedi yaş mamalarında yağ oranı %14,8 olarak görülmüştür.

Buda demek oluyor ki yavru kedi mamalarında yağ oranında ki artış kuru mamalarda %21,5 yaş mamalarda %27,2 dir. Yukarıda mamalardan beklentilerimiz konusunda dediğimiz gibi yavru kedi mamalarında yağ oranlarının daha fazla olmasını bekliyoruz ve ürün araştırmaları bu beklentimizi karşıladı.

Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi? İsimli Yazı İçin Tıkla

Lif Oranı

Kuru Mamalar: Yavru kedi mamalarında içerikteki lif oranı %4,2 yetişin kedi mamalarında ki lif oranı %5,3 olarak hesaplanmıştır.

Yaş Mamalar: Yavru kedi yaş mamalarında lif oranı %6,4 yetişkin kedi yaş mamalarında lif oranı %6,65 olarak hesaplanmıştır.

Buda demek oluyor ki yavru kedi mamalarında lif içeriği bakımından kuru mama kategorisinde %20,8 yaş mama kategorisinde %3,6 azalma görülmektedir.

Karbonhidrat Oranı

Kuru Mamalar: Yavru kedi kuru mamalarında ürün içindeki karbonhidrat oranı %40,5 yetişkin kedi kuru mamalarında ise oran %44,7 olarak hesaplanmış.

Yaş Mamalar: Yavru kedi yaş mamalarında karbonhidrat oranı %11,4 yetişkin kedi yaş mamalarında karbonhidrat oranı %12,86 olarak hesaplanmış.

Buda demek oluyor ki yapılan araştırmalarda yavru kedi mamalarında ki karbonhidrat miktarı kuru mamalarda %9,3 yaş mamalarda %11.2 azalma göstermiştir.

Beklediğimiz gibi yavru kedi mamalarında karbonhidrat oranı daha az fakat toplan orana bakıldığında bir kuru kedi mamasının içeriğinin %40’ı karbonhidratlardan oluşuyor. Sizde bu rakam biraz daha aşağı çekilemez mi?

Taurin Oranı

Kuru Mamalar: Yavru kedi kuru mamalarında ki Taurin oranı %0,17 yetişkin kedi mamalarındaki Taurin oranı %0,14 olarak hesaplanmıştır.

Yaş Mamalar: Yavru kedi yaş mamalarında Taurin oranı %0,08 yetişkin kedi yaş mamalarında Taurin oranı %0,06 olarak hesaplanmıştır.

Buda demek oluyor ki yavru kedi mamalarında Taurin oranı kuru mamalarda %21,3 yaş kedi mamalarında %33,3 artış gösteriyor.

Fiyat Oranı

Tüm bu içerik oranlarının yanında birde fiyat konusu var. Yavru kedi mamalarına bakıldığında fiyat olarak yetişkin kedi mamalarından çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Yaş ve kuru yavru kedi mamaları yetişkin kedi mamalarına göre yaklaşık %60 oranında daha yüksek fiyata sahip.

Yavru ve Yetişkin Mama Karşılaştırma
Yavru ve Yetişkin Mama Karşılaştırma

Sonuç

Yapılan tüm araştırmanın genel bir özetine bakacak olursak Yavru kedi mamalarında karbonhidrat oranında düşüş. Yağ ve taurin oranında artış görüyoruz. Protein oranıysa neredeyse aynı.

Burada beni şaşırtan durum mamalar içerisindeki kaliteli protein oranının neredeyse aynı çıkması. Belkide sonucu etkileyen şey kullanılan yetişkin mamaların hep kaliteli markalardan örneklerle çalışma yapılmış olmasından dolayı olabilir.

Ayrıca tüm bu çalışmalarda verilen değerler min ve max değerleri üzerinden ortalama alınarak verilmiş değerlerdir. Yani her mamada oran yüzdesi tam tutacak diye bir kaide yok.

Kedilerimize mama seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli kısım yukarıda beklentilerimizi verdiğimiz kısımdır. Kedimizin yaşına göre hangi mamayı almamız gerektiğini bilmeli, mamanın içeriğini kontrol etmeli, içerisindeki makro değerlerini gözden geçirmeli ve kullanılan katkı maddelerine dikkat etmeliyiz.

Bu yazıda elimden geldiği karda yavru ve yetişkin kedi mamaları arasındaki farkı size anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuşuzdur. Bu konu hakkındaki yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz. Bol patili günler dierim.

Kaynak: Kaynak 1

Kaynak 2

Kaynak 3

Kaynak 4

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu