Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Yetişkin Kediye Tuvalet Eğitimi

Yavru kediye ve yetişkin kediye tuvalet eğitimi vermek, evcil hayvan sahiplerinin evlerindeki kedilere öğretmesi gereken en önemli eğitimlerden birisidir. Eğer kediler tuvalet eğitimlerini almamışlarsa huzur bulduğunuz, vakit geçirirken keyif aldığınız bir canlı olmaktan, sürekli ev içerisini batıran ve sizin de sürekli vaktinizi temizlik yaparak harcamanıza neden olan bir canlı haline dönüşebilir. Bu durumu yaşamamak için kediye tuvalet eğitimi nasıl verilir? Öğrenmeli ve eğitim ile en kısa sürede kedinizi tuvalet kumuna alıştırmanız gerekir. 

Tuvalet eğitimi zaten başlı başına sabır gerektiren bir şeyken, yetişkin kediye tuvalet eğitimi için oldukça sabırlı ve eğitimi profesyonel şekilde yapmak gerekir. Profesyonellikten kastım disiplindir. Yetişkin kediler önceden tuvalet eğitimi almış olmasına rağmen kimi zaman farklı sebeplerden dolayı tuvaletini kap içerisine yapmayan kediler olmaktadır. Bunun yanında sokakta yetişkin olarak alınan kedilerin tuvalet alışkanlığı kazanması gerekmektedir. Bu eğitim için faydalı olabileceğini düşündüğümüz fikirleri yazımız içerisinde sizlerle paylaşacağız.  

Yetişkin Kediye Tuvalet Eğitimi Vermeden Önce 

Yetişkin kediye tuvalet eğitimi vermeden önce kedinize uygun ortamı hazırlamanız gerekmektedir. Bu sayede kedinizin eğitiminin daha kolay olması mümkün olacaktır. Bunu sağlamak için ise kedinizin tuvalet kabı yerinin seçimi oldukça önemlidir. Bunun yanında kedinizin idrar ve dışkısını yapacak olduğu kumun seçimi ve temizliği de eğitim sırasında kedinizin komutlarınıza uyması ve tuvalet eğitimini daha çabuk tamamlamasına yardımcı olmaktadır. Tuvalet eğitimi sırasında kedinizin, kum kabı istenilen yerde olmadığı takdirde ve kum kabının içerisinde yer alan kumların yeterince temiz olmaması halinde, eğitim başlamadan sona erecektir. Yetişkin kediye tuvalet eğitimi vermek zaten zorken, bunun yanında tuvalet eğitimi öncesindeki gereklilikler sağlanmadığı takdirde eğitim başlamadan daha da zor hal alır.  

Kedi Kabı Yer Seçimi 

Kediler oldukça hassas hayvanlardır. Kendi mahremiyetlerine düşkündürler ve tuvalet ihtiyaçlarını giderirken yanlarında farklı kişilerin bulunmasından çok fazla hoşlanmazlar. Bu yüzden kedi kabının, evdeki tenha bir alana konulması gerekir. Tabii ki tenha olsun diye de kedinizin uğramadığı noktalara tuvalet kabı koymamalısınız. Bunun yanında kedi nasıl tuvalete alıştırılır? Sorusunu soran kişilerin mutlaka mama kabı ile tuvalet kabını yan yana koymaları gerekir. 

Kedi Kumu Kalitesi ve Temizliği 

Kedi kumu kalitesi ve temizliği, kedilerinizde tuvalet eğitimi verirken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli noktadır. Kum seçimi yaparken kedinizin rahat edebileceğini düşündüğünüz kumu tercih etmeli veya bu kumu bilmiyorsanız, deneme yanılma yöntemi ile kedinize uygun olan kumu bulmanız gerekir. Kedi kumunu bulduktan sonra dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kaliteli kumun daha uzun süre kapta kalitesini kaybetmeden durması ve kedinin ihtiyacını giderdikten sonra etrafa koku yayılmasını engelleyecek bir üründür. Oprobiotic doğal koku giderici kum alarak, kedi kumunun kaliteli olarak uzun süre kapta durmasını ve kokuyu içerisine hapsetmesi ile kötü kokuyu engellemesi sayesinde, kedi ile evde bulunan kişiler rahat bir nefes alacaktır. Unutmayın, sizi rahatsız eden koku aynı zamanda kedilerinin de rahatsız olmasına neden olacaktır. Bu duruma bağlı olarak da kedileriniz kum kabında ihtiyacını gidermek istemeyebilir. Kedilerin tuvalet alışkanlığı oluşmadığı takdirde de ileriki süreçte kediler sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu sorunlar genelde şunlardır: 

  • İdrar yolu enfeksiyonu, 
  • Interstiyel sistik, 
  • Böbrek taşı, 
  • Kedide huzursuzluk. 

Yetişkin Kedi Nasıl Tuvalete Alıştırılır? (Başlangıç) 

Yetişkin kedi tuvalete nasıl alıştırılır? Bu süreci anlatmadan önce süreci kolaylaştıracak diğer unsurlar hakkında da bilgi vererek, eğitimi zor olan yetişkin kedilerin eğitimini daha kolay hâle getirmeyi başarabilirsiniz.  

  • Üstte de yer verdiğimiz gibi kedi kumunun düzenli olarak temizlenmesi ve koku giderici doğal kum ile kötü kokunun yayılımının engellenmesi gerekir. 
  • Kedi kabının içerisinde bulunan kumun, 7 cm yüksekliğinde olması gerekir. Bu yüksekliğin altında kalan kumlarda, kedinin yapmış olduğu dışkı ve idrar kum altında olmayabilir ve hem kedinin idrar veya dışkıya basacak hem de süreç içerisinde tuvalet eğitimi kedi için daha da zorlaşmaktadır. 
  • Bunun yanında yukarıda saymış olduğumuz mama kabının yanına tuvalet kabının konulması ve tuvalet kabının sürekli hareketli bir ortama konulması da tuvalet eğitimi sırasında işleri zorlaştıran etkenlerdendir. 
kedi nasil tuvalete alistirilir
kediler nasıl tuvalete alıştırılır

Aşama Kaydettiniz! 

Gerekli olan tüm adımlar gerçekleştiği takdirde, geriye sadece kedinin kuma alıştırılması kalır. Kediye tuvalet eğitimi nasıl verilir? En önemli olan kısım ve şimdiye kadarki aşamaların başarıya ulaşması için en önemli adımlara geldik. Çünkü sonuca ulaşacağız ve tüm çabalarımızın karşılığını alarak rahat bir nefes alacağız. İlk etapta kedinin kum kabını tanıması ve keşfetmesi için müsaade edilmelidir. Daha sonra kedinin yemek yeme ve tuvalet alışkanlığının olmuş olduğu zamanlar gözlenmeli ve tahmin edilmelidir. Son olarak da yetişkin kediye tuvalet eğitimi verebilmenin aşamalarından birisi olarak, kedinizi kum kabının içerisine tuvalet saatlerine denk gelecek şekilde koymalı ve kumu eşlemeyi öğretmelisiniz. Tüm bu adımlar uygulandığı zaman yetişkin kediye tuvalet eğitimi başarıyla verilmiş olacaktır.   

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu