Sultan Papağanı
Trend

Sultan Papağanı Bakımı Nasıl Olmalı? (REHBER) Sultan Papağanı Fiyatları *2021

Sultan Papağanı bakımı sanıldığının aksine biraz zordur. Sultan papağanı bakımı nasıl olmalı? isimli yazımızda dikkat etmeniz gereken noktalara değindik. Uzun yıllardır Sultan Papağanı besleyen biri olarak bu konuda edindiğim tüm tecrübeleri sizlerle paylaşacağım 🙂

Tüm kuş türlerini beslemek gerçekten sabır ve emek istemektedir ve her kuş türünün kendine özgü farklı karakterleri ve ihtiyaçları vardır. Sultan papağanı bu türler arasından insana en kolay alışan ve en cana yakın türlerden bir tanesidir.

Sultan Papağanı Bakımı
Sultan Papağanı Bakımı

Sultan Papağanı Fiyatları

Sultan papağanı fiyatları özellikle pandemi dönemi sonrasında çok fazla arttı. Dışardan evcil hayvan getirme yasağı sebebiyle benim İstanbul içinde gördüğüm Sultan Papağanı fiyatları 350 TL den başlıyor. Hatta kimi yerlerde erkek sultan papağanlarına 500 TL istediklerini gördüm.

Benim size tavsiyem. Evcil hayvan sahiplendirme siteleri veya forumlardan bulmanız. Aile yanından aldığınız sultan papağanı insana daha alışkın oluyor. Ayrıca ailenin kendi yavruları olunca o hayvanlar daha güzel bakılıyor.

Sultan Papağanı Sesi

Sultan Papağanı sesini merak edenler için şöyle anlatayım. Erkekleriyle dişileri arasında inanılmaz bir fark var. Benim kuşum dişi ve evde bildiğiniz çığlık atıyor. 🙂

Erkek sultan papağanı sesi genelde ritmik ve güzel oluyor. Bunun sebebi dişileri etkilemek. Zaten yazıda genel olarak bahsettim erkek sultan papağanları çok rahat konuşabiliyor fakat dişiler için konuşma durumu çok zor veya konuşan dişi sultan papağanınız varsa bu bir istisna. Erkeklerin bu öğrenme yetenekleri sadece konuşmalarına değil ötüşlerine de yansıyor. Sizin aşağıya şarkı söyleyen birkaç erkek sultan papağanı videosu bırakıyorum 🙂

Sultan Papağanı Kafesi

Sultan papağanı kafesi konusundan kısaca bahsetmek gerekirse kanatlarını içinde rahatça çırpabilecek kadar büyük ve yatay telli kafes olmasını tavsiye ederim. Kafes içeriği hakkında detaylı bilgiyi aşağı kısımda anlattım.

Sultan papağanı kafesinin büyük olması olayını biraz abartıp dev gibi bir kafes almıştım ve bunun videosunu sizlerle paylaşmıştım. Bu videoyu izlemek isteyenler içinde video ve kafes linkini bırakıyorum 🙂

Sultan Papağanı Karakteri

Öncelikle şunu söylemeliyim ki Sultan Papağanı gerçekten çok cana yakın bir kuş türü. Bir insana alıştıktan sonra sürekli onunla vakit geçirmek ve kendini sevdirmek istiyor. Ayrıca alışması da diğer papağan türlerine göre çok kolay. İlk alındığında küçük tıslamalarla sizi uzaklaştırıyor fakat nazik davranırsanız kısa süre içinde en sevdiği kişi haline geliyorsunuz. 

Bazı durumlarda kolay strese girebilen bir canlı ve strese girdiği durumlarda aşırı tüy kaybı ve hastalanma görebiliyorsunuz. Bu sebeple Sultan Papağanlarını strese sokacak durumlardan uzak durmak gerek.

Sultan Papağanına Nasıl Bakılır
Sultan Papağanına Nasıl Bakılır

Sultan Papağanı Bakımı

Sultan Papağanı bakmaya karar veren bir insanın ilk yapması gereken şey onun için uygun bir yaşam alanı hazırlamak. Öncelikle Sultan Papağanının yaşayacağı kafesi doğru seçmeniz gerekiyor. Kafesin tellerinin yatay şekilde olması çok önemli. Yatay telli yuvarlak kafesleri pek tavsiye etmiyorum. Bunun dışında kafesinde minimum ihtiyaç olan şeyler; yemlik, suluk ve tünek. Bu ihtiyaçların dışında ek olarak kafesin içine gaga taşı, dal darı, kalamar kemiği gibi şeyler eklenebilir. Kafesini hazırladıktan sonra bu kafesi papağanla beraber en çok vakit geçirdiğiniz odaya koymak en doğru tercih olacaktır.

Sultan Papağanları bakım olarak gerçekten çok masrafsız hayvanlardır. Kedi ve köpeklerle kıyaslandığında masraf yok denecek azdır. Burada demek istediğim masraf az diye ilgisiz bir bakım yapmanız gerektiği değil. Tabi ki Sultan Papağanıza herhangi bir şey olduğu zaman veterinere götürmeniz gerekiyor ve tüm gerekli sorumlulukları üstlenmeniz gerekiyor. Fakat bu durumların dışında gerek yem masrafı olsun gerek diğer aksesuar ve ek besinlerinin masrafı olsun gayet uygun fiyata geliyor.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
https://evcilblog.comTürkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Sultan Papağanı Nasıl Beslenmeli?

Bir önceki paragrafta belirttiğim gibi Sultan Papağanı beslenmesi gerçekten masrafsızdır. Sultan Papağanınıza yem alırken Petshoplarda bulunan Paraket Yemlerinden almalısınız. Paraket yemi içindeki tohumlar ve bunların oranları Sultan Papağanları için en doğru tercihtir. Ayrıca ek besin olarak arada sırada dal darı, ceviz, salatalık vb. ürünler verebilirsiniz. Fakat bunlarda aşırıya kaçmamanızı tavsiye ediyorum.

Sultan Papağanımızın suyunu mümkünse günlük olarak değiştirmeli ve taze olmasını sağlamalıyız. Belirli dönemlerde suyunun içine Sultan Papağanları için üretilen vitamin damlalarından damlata biliriz.

Sultan Papağanı Besleme
Sultan Papağanı Besleme

Merak edenler için Cennet Papağanı Özellikleri ve Bakımı yazımı da buraya bırakıyorum 🙂

Sultan Papağanı Bakımında Temizlik

Uzun süredir Sultan Papağanı bakan biri olarak söyleyebilirim ki bakımının en zor yanı temizlik kısmı. Sultan Papağanları gerçekten etrafı çok fazla kirletiyorlar. Aynı evde yaşayan kedimden daha çok tüy döküyor diyebilirim. Sultan papağanları her mevsim geçişinde tüylerini yenilerler. Bu durumda evde çok fazla tüy görmeniz olası bir durum. Sürekli kendilerini taradıkları ve tüylerine bakım yaptıkları için dökülen tüylerini gagalarıyla çıkarıp aşağı atıyorlar. Sultan Papağanı bakacak kişinin bu durumu mutlaka göz önünde bulundurması gerekir.

Uzun süredir Sultan Papağanı bakan biri olarak söyleyebilirim ki bakımının en zor yanı temizlik kısmı. Sultan Papağanları gerçekten etrafı çok fazla kirletiyorlar. Aynı evde yaşayan kedimden daha çok tüy döküyor diyebilirim.

Sultan Papağanı Sağlığı
Sultan Papağanı Sağlığı

Sultan papağanları her mevsim geçişinde tüylerini yenilerler. Bu durumda evde çok fazla tüy görmeniz olası bir durum. Sürekli kendilerini taradıkları ve tüylerine bakım yaptıkları için dökülen tüylerini gagalarıyla çıkarıp aşağı atıyorlar. Sultan Papağanı bakacak kişinin bu durumu mutlaka göz önünde bulundurması gerekir.

Ayrıca Sultan Papağanları gerçekten çok fazla kaka yapıyorlar 🙂 Sultan papağanı pisliği muhabbet kuşları gibi küçük değil, bildiğiniz güvercin gibi. Evin içinde serbest dolaşan Sultan papağanı birçok yere pisleyecektir. Bu sebeple hazırda bir ıslak mendil bulundurmanızı ve papağanız tuvaletini yaptığında hemen orayı silmenizi tavsiye ediyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu