GinepigKemirgenler

Ginepigleri Mutlu Eden 6 İpucu

Hepimizin bildiği üzere ginepigler artık ülkemizde de evlerimizde en çok beslediğimiz evcil hayvanlardan biri. Bunun başlıca sebepleri kedi ve köpekler kadar bakım istememeleri, kafes hayvanı olmaları ve çocukların bakabileceği kadar kolay sorumlulukta olmaları.

Ginepigleri Mutlu Etmenin 6 Yolu
Ginepigleri Mutlu Etmenin 6 Yolu

Tabi kafes yoksa yaşam alanı hazırladıysanız çocuğunuz bunun üstesinden gelemeyebilir.

Ginepigler kolay bakım şartlarıyla bizleri mutlu ediyor peki biz onları nasıl mutlu edebiliriz, yaşam kalitelerini nasıl güzelleştirebiliriz isterseniz başlayalım.

1) İletişim Kurmaya Özen Gösterin

Ginepiglerde biz insanlar gibi sosyal canlılardır, çevreyle iletişimleri çok iyidir. Sizinle de iletişiminin iyi olması aranızdaki bağları kuvvetlendirecektir.

Ginepiginizin evdeki ilk günleri ona mutlu olması için zaman tanıyın, size alışması için aynı ses tonuyla mutlu ifadeler kullanın. Mesela ben ilk geldiklerinden bu yana ödül maması vermeden önce öpücük sesi çıkarıp çağırıyorum 🙂 Pavlov’un köpeği gibi şartlanmış bir iletişimimiz var öpücük atınca mutlu olmaya zıplamaya başlıyorlar.

Ginepig 1

İletişim sıkıntıları arasında ısırma ve korkaklık davranışı yer alıyor. Bu tamamen oturtulmuş karakter haline gelmiş de olabilir ginepiginizin rahatsız olduğu bir durumda olabilir. Örneğin korktuysa size karşı diş gıcırdatabilir bu çok normaldir çünkü o minicik ve siz kocamansınız ürkütmüş olabilirsiniz.

Isırmayı ise genelde anlatacak bir şey olduğunda sergiliyorlar. Bir ısırık bazen canımı acıttın, bazen çişim geldi, bazen de neden benimle ilgilenmiyorsun? demek içindir.

Ama ginepiginizde devamlı bir ısırma huyu varsa ve kanatıyorsa (ki çok çok nadirdir inanılmaz uysal hayvanlardır) mutlaka uzman hekime gitmelisiniz çünkü onu mutsuz edecek bir durum olduğu ortada. Sağlık problemi sebebiyle çektiği bir acı bile olabilir.

2) Ginepigler İçin Uygun Yaşam Alanı Hazırlayın

Ginepiginiz günün çoğunu kafesinde veya yaşam alanında geçireceği için onun doğasına ve yaşamına uygun bir kafes hazırlayabilirsiniz.

Ginepig 2

Yaşam alanının tabanına toprak yayan da var, talaş veya pelet kullanan da var, değişik malzemeleri karıştıranlar da var.

Ginepigler için taban malzemesi neden önemli derseniz eğer, koşuşturduklarında etrafta havalanan tozlar onlar için zararlı çünkü solunum yolları epey dar. Bu da onları strese sokabiliyor. Bunun dışında gerçekten çok temiz hayvanlar ve utangaçlar da aynı zamanda. Kafeste koku olduğu zaman deşifre olduklarını düşünerek tedirgin oluyorlar çünkü bunlar doğada direkt diğer hayvanlara yem oluyorlar.

Bu utangaçlık sebebiyle ginepiglerin evinde saklanma alanı tanıyın ve çeşitli oyuncaklarla onu mutlu edin. Benim kendi yaptığım iki katlı evim var ve tam 2 metrekare bir yaşam alanım daha var. Ama itiraf edeceğim ki zor temizlendiği için ve çok da hayvanların sevdiğini düşünmediğim için onlar için yeni bir yaşam alanı aldım. Tam şuraya linkliyorum 🙂 Ben harcadım siz de harcayın 🙂 Neden bu kafes onu da başka bir yazıda anlatacağım.

3) Ginepiglerde Mutluluğa Giden Yol Önce Dişlerinden Geçer

Ginepiglerin midesine nasıl gitmeli onu buraya bırakıyor olacağım. Bu konu hakkında epey konuştuk. Hatta verebileceğiniz taze gıdaları bile listeledik 🙂

Burada daha farklı bir ihtiyaçtan, kemirmekten bahsedeceğim. Kemirgenlerden zaten kemirme bekleyeceğimiz için bu ihtiyaçlarına şaşırmak veya yuvayı yediklerinde kızmak çok yersiz olur.

Ginepig Hangi Yesillikleri Yiyebilir

Kemirmek onlar için günün stresini atmaktan ziyade dişlerini de törpülediği için sağlıklı kalmalarını sağlıyor.

Ben elma, erik ve diğer meyve dallarını kesiyorum, yarım saat kadar sirkeli suda bekletiyorum ertesi gün gün ışığında kıtır kıtır oluyorlar.

4) Sevdiklerinize Bir Buket Çiçek Verin

Ben çiçeğimi ne kadar saksıda tercih etsem de ginepigler toplanmış ve kurutulmuş bir buket çiçek için deli oluyorlar 🙂

Mutlu Ginpigler

Elbette her çiçeği kafamıza göre veremiyoruz ölümcül çiçekler de var önce neleri verebilirsiniz bir sıralayalım;

  • Karahindiba
  • Ebegümeci ( Miktarı çok az tutun)
  • Hatmi Çiçeği
  • Kadife Çiçeği
  • Gül (Özellikle Japon Gülleri)
  • Biberiye
  • Papatya
  • Ve çayır otları arasında çıkan bazı çiçekler.

Kesinlikle bu çiçeklerin dışına çıkmayın, özellikle evinizde yetiştirdiğiniz diğer çiçekleri yememesini sağlayın.

Eğer derseniz ki ben dağda bayırda çiçek seçemem ki, o zaman size hazır çayır çiçeği eklenmiş yonca tavsiyesi bırakıyorum 🙂

5) Ginepiglerinize Temiz Hava Aldırın

Ginepigler de bizim gibi gezmekten keyif alan canlılar. Ben günde en az 1 saat bahçede kısıtlanmış alanda taze çimen yemelerine ve koşmalarına izin veriyorum. İnanın toprağa basmak, biraz koşturmak onlara çok iyi gelecektir. Temiz hava alırken de mutlaka arkadaşları olsun yanlarında, unutmayın her canlının hendi türünden bir arkadaşa ihtiyacı mutlaka vardır. Ginepigler sosyal ve birlikte yaşayan canlılardır lütfen tek yalnız beslemeyin.

Ginepig

6) Son Olarak Veteriner Hekim Kontrollerinizi Aksatmayın

Ginepiginiz neşesiz, cansız görünüyor ya da morali bozuk gibi duruyorsa bir problemi olabilir. Sizlerin anlayamacağı pek çok durumu hekiminiz önceden fark edebilir. Veteriner hekim kontrolleri evcil dostunuzun ömrünü uzatacaktır.

Örneğin diş problemi başlangıcı varsa bunu sadece hekiminiz fark edebilir ve size yol göstererek cerrahi işlemlere gerek kalmadan problemi çözebilir.

Sizlere bizi mutlu eden dostlarımızı nasıl biz de mutlu edebiliriz bunu kendi gözlerimle anlatmaya çalıştım:) Yazılarımızın devamı için abone unutmayın, mutlu kalın 🙂

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. bende bir kemirgen sahibi olarak söylemek istediğim bir kaç şey mevcut. kemirgen olduğu için kabloların içinden geçiyorlar. kablolarınızı muhafaza etmenizde fayda var ayrıca bunun yanında dişleri sürekli törpülenmesi için ona kemirecek ürünler verin ki dişlerini törpilesinler. benim sorum ise şu hamsterımın yanında gine pigte almayı düşünüyorum ikisi uyumlu yaşarlar mı ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu