HamsterKemirgenler

Evde Hamster Beslemek İsteyenler İçin 8 İpucu

Evde Hamster beslemek için birçok düşünceye sahip olabiliyoruz. Fakat bu düşüncelerin arasında en çok merak edilen ve çoğu zaman kararsız kalınan durumlar vardır. Özellikle hamster beslerken nelere dikkat etmeli veya izleyeceğimiz yolu nasıl belirlemeliyiz?

Evde Hamster Beslemek İçin İpuçları

Her canlının bakım ihtiyacı ve belirli bir masrafı bulunmaktadır. Öncelikle alacağınız hayvanın ihtiyaçlarını ne düzeyde karşılayacağınızı ve bu süreçte ona ne kadar vakit ayıracağınızı belirlemeniz gerekir.

Böylece alacağınız sorumluluğun yükünü bir nebze olsun anlayabilirsiniz. Beslenme, sağlık, egzersiz, eğitim ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça önemlidir. Aksi halde dostunuzdan istediğiniz verimliliği alamayabilir ve evcil hayvan besleme döneminde başarısız olabilirsiniz.

Hamster seçimi nasıl olmalı?

Hamster seçimi yaparken dikkatli olmanız gereken ilk nokta türü yönündedir. Türkiye genelinde sıklıkla karşılaşabileceğiniz iki farklı türü bulunmaktadır. Campbell ve Suriye hamsterları olarak ayrılmaktadır. İkisinin de karakter özellikleri bakımından değişiklik gösteren farklı yönleri bulunmaktadır.

Campbell, diğer adıyla gonzales olarak bilinen hamster türü boyutlarına göre en sinsi ve kurnaz çeşitlerden birisidir. Oldukça haylaz ve çoğu zaman sahibini sinirlendirmesi mümkündür. Ancak sempatik tavırları ile dikkatinizi çekmeyi ve kendini sevdirmeyi başarması mümkündür.

Tek yaşantıları mümkün olabilir veya kardeşleri ile yaşayabilir. Ancak farklı türler ve uzun süre ayrı kafeslerde yetişmiş hamster türünü ya da kendi türünü aynı kafese koymanız sakıncalıdır. Birbirlerine zarar vermeleri kaçınılmaz sorunlardan birisidir.

Hamster Bakimi ve Beslemesi

Suriye hamsterları normal türlerden neredeyse üç katı büyüklüğe sahip canlılardır. Farklı türler ile geçinme sorunlarını yetiştirilirken verilen eğitime bağlıdır. Eğitimin sonu iyi olursa geçinme sorunu yaşatmaz, ancak tam tersi durumların oluşması mümkündür. Fakat insanlarla iletişim ve bağ kurması oldukça iyi düzeydedir.

Şayet evinizde çocuğunuz var ve onun için hamster almayı düşünüyorsanız kesinlikle Suriye türünü almanız önerilir. Cana yakın olması ve iyi geçinmesi sebebiyle zarar vermeyecektir. Hatta aralarında oldukça iyi düzeyde bağ oluşacaktır. Ayrıca çocukların sevme türlerini biraz tahmin edersek onlara karşı oldukça dayanıklı tavırlar sergiler ve ayak uydurur.

Seçiminizi yaparken işinizi kolaylaştıracak ve bir o kadar zorlaştıracak yönlerden birisi ise cinsiyetidir. Dişi ve erkek seçimlerinde genel olarak türüne göre farklı karakter yapısını barındırmaları sakıncalı olabiliyor. Campbell ve Suriye arasında değişik cinsiyet karakterler ve cinsiyet ayırt etme yönleri vardır.

Suriye hamsterlarında cinsiyet ayırt etmenin en basit yönü genital bölgesi erkeklerde daha belirgin şekilde olur. Böylece dişi ya da erkek olduğunu anlamanız kolaydır. Campbell türlerinde ise tam tersi dişilerin anüs bölgesi daha belirgin olur ve böylece ayırt etmeniz daha kolay hal alabilir.

Hamster için kafes seçimi

Hamster kafes seçimi yaparken küçük yapılarına göre kaplayacakları alanın büyük olması pek mümkün değildir. Fakat bu durum kimi zaman çok küçük kafes tercih etmenizi sağlayabilir. Bu durumda kesinlikle hataya düşmemeniz gerekir. Özellikle kafes alacağınız yerin satıcısı “bu kafeste yaşar, al gitsin” gibi ithamlarda bulunabilir.

Hamster Kafesi

Bu sözü dikkate almamanız gerekir. Sonuç olarak hayvanlar da bir cana sahip ve onları dar kafeslere kapatmak özgürlüğünü kısıtlamaktan başka bir işe yaramayacaktır. Rahat etmesi ve kafes içerisinde dolaşımı iyi şekilde sağlaması gerekir. Böylesi hayvanın psikolojik sağlığı açısından önemlidir.

Seçim yaparken bahsi geçen iki tür için en küçük kafes boyu Avrupa standartlarına göre 0.125 m2 iç haznesi ve 30 cm yüksekliği olması yeterli olabilir. Bu durum tercihinize ve alanınıza göre yükselebilir. Fakat kesinlikle düşürülmesi önerilmez.

Hamster Kafesi Seçimi

Suriye türleri rahatlıkla minimum kafes boyutlarında yaşantısını bir süre ilerletebilir. Ancak büyüdükçe kafesin boyutlarında esneme yapmanız gerekecektir. Campbell türleri için tek yaşayacaksa yeterlidir. Ancak yanında arkadaş ya da çift koyulacaksa büyütmenizde fayda vardır.

Hamster çark seçimi

Hamster çark seçimi yaparken mecburiyetiniz olmayan araçlardan birisi olduğunu unutmamalısınız. Ancak kafesinin içinde bulundurulması onun için vaktini harcayacağı ve egzersizini yapmasını sağlayacağı aktivitelerden birisi olabilir. Ayrıca seçim yapılırken zorlanabileceğiniz yönleri bulunmaktadır.

Birçok farklı çeşitlerde çark seçeneği bulunmaktadır. Bu süreçte seçiminizi hangi yönde yapmanız ve çarkların genel olarak hangi özellikleri getirdiğini bilmenizde fayda olacaktır. Böylece evcil hayvanınız için en doğru tercihi yapmakta zorlanmayacaksınızdır.

Çarklarda en sıkıntılı olay hamsterınızın boyutudur. Çevirmeye başladığında ayakları çark arasında ki boşluklara sıkışabilir ve kırılabilir. Ancak bu sadece yavru ve boyutu küçük türlerde mümkündür. Yetişkin türlerinde bu sıkıntıları pek yaşamayacaksınızdır.

Hamster Çark Seçimi

Kafesin kenarına takılabilen çark tipi, stant olarak kurulu çark ve uçan daire tipi çark tercihleri bulunmaktadır. Tercihinizi yaparken bazı yönlerine dikkat etmeniz gerekecektir. En ideal çarkı almak için bu önerilere uymanızda fayda vardır.

Suriye hamsterları ağır olma eğilimlerinden ötürü kafes kenarına takılan çarklarda bir süre sonra bozulmalara sebep olabilir. Aksını bozmaları ile beraber özelliği yitirilebilir. Böylece hayvanın çarkı çevirmesinde oluşan potansiyeli düşecektir ve zamanla rahatsız edici seslere maruz bırakacaktır.

Stant olarak tercihinizi sağlamanız yeterli olacaktır. Böylece ağırlığı pek etkilemez ve işlevselliğini kaybetmez. Aynı şekilde uçan daire çarkları da bir süre kullanmanız sıkıntı yaşatmayacaktır. Campbell türleri için ise bu üç çark tipi uygundur. Ancak uçan daire bir süre sonra ona zararlı olabilir. Özellikle yanında çifti bulunuyorsa bu durum tehlikeli olabilir.

Hamster yem seçimi

Hamster yem seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı yönler vardır. Özellikle sağlık sorunları oluşturmayacak ve olumsuz etkileyecek besin türlerinin seçiminden uzak durulmalıdır. Böylece hayvanınızın yaşam standartları artacak ve daha sağlıklı şekilde büyüyecektir.

Bu canlılar genel olarak sebze, meyve ve kuruyemiş gibi ürünleri oldukça sevmektedir. Tabi bu besin türleri arasında her şey hayvanınıza uygun olmayacaktır. Hamsterlar şeker hastalığı taşıyan canlılar olduğundan ötürü dikkatli olmalısınız.

Sebze türü besin vermeniz sağlığını koruyacak ve gerekli takviyeleri almasına yeterli olacaktır. Marul, kıvırcık, havuç, salatalık ve göbek tarzı besinleri vermenizde sakınca yoktur. Ancak kesinlikle dolaptan çıkarıldığı gibi hayvanınıza sunmayınız.

Hamster Yemi Seçimi

Sebzeleri güzelce yıkamalı ve kurumasını beklemelisiniz. Ardından oda sıcaklığı derecesine gelmesinin ardından vermeniz yeterli olacaktır. Soğuk vermemenizin sebebi hassas vücut yapılarının olmasından ötürü işlevseldir.

Meyve seçimlerinde aralıklı olacak şekilde kuru muz ve kuru elma tercihi yapabilirsiniz. Belirttiğimiz gibi bu hayvan türleri şeker hastalığı taşımaktadır. Sürekli verilmesi şekerlerini yükseltecektir ve ölümcül sonuçların beraberinde gelmesi mümkündür.

Kuruyemiş sevdalısı olan bu canlı türlerine yağsız ürünleri tercih etmeniz gerekir. Tuz oranı düşük ya da hiç olmayan ürünlerin verilmesi gereklidir. Badem dışında her türlü kuruyemişi rahatlıkla yiyebilirler. Özellikle kabuklu fındık, ceviz ve fıstık gibi ürünleri çok severler. Ayrıca kendileri çok rahat şekilde kabuğunu soyarak yiyebilir.

Bazı Hamster Yemleri;

Evde Hamster Beslemek ve Hamster Bakımı

Hamster bakımı diğer evcil hayvan türlerine göre daha kolay ve basittir. Zahmetsiz olması yönünden tercih edilmesi ve popülerliğini hiç kaybetmemesi ise gözle görülebilir. Ancak günlük temizlik bakımları sağlanması gereklidir. Bu süreç bazı zamanlar sizi yorabilir.

Özellikle tuvalet köşelerine sadık olan canlılar olmasından ötürü belli bir alanı onlara tanımlayabilirsiniz. Muhtemelen kafes içerisinde oluşturacağınız alanda kendilerine tuvalet yapacakları alanı belirleyeceklerdir. Böylece değiştirme ve temizleme işlemleriniz kısa sürecektir.

Tabi tuvalet bölgelerini temizlerken kesinlikle talaşları çöpe atmalı ve bölgeyi iyice dezenfekte etmelisiniz. Sabunlu su, nemli peçete veya kolonya yardımı ile temizlemenizde fayda vardır. Aksi halde bir süre sonra çok fazla rahatsız edecek kokulara maruz kalmanız mümkündür. Özellikle bu durum yaz aylarında çekilmez hale gelebilir.

Hamsterların kafes içerisinde bulunan suyuna sürekli dikkat edilmesi gerekir. En az üç günde bir değişimi gerçekleşmelidir. Su zamanla yosun tutacağından ötürü (bu süreç üç gün içerisinde gerçekleşebilir) hayvana karşı zararları dokunacaktır. Metabolizmaları açısından suyun taze tutulmasında fayda vardır.

Hamster Çarkı

Kafes içerisini temizleme süreciniz olacaktır. Bunu haftalık düzenli olarak sağlayabilirsiniz. Tabi çok fazla kirletmediğinde bu süreci iki haftaya çıkarmanızda sakınca olmayacaktır. Ancak temizlik esnasında uyuduğu yuvayı ellememeniz gerekir.

Düzeninin bozulması ve oluşturduğu rahat ortamı değiştirmenizden rahatsız olabilir. Yuvayı yanlışlıkla bozmanız halinde kafes içerisine talaş ve kağıt havlu gibi takviyelerde bulunmanız gerekir. Böylece kendi yuvasını tekrardan oluşturmasında yardımcı olabilirsiniz.

Hasmterınızı düzenli aralıklarla yıkamanız gerekir. Kafes içerisinde tuvalet ihtiyacını karşılamasının ardından üzerinde kalıntılar bulunabilir. Bu zamanla kokmasına ve renk değişikliğinin gözükmesine sebep olabilir. Ayrıca yaz aylarında koku inanılmaz hal almaktadır.

Önerdiğim Yazı: Chinchilla Hakkında Her Şey (Çinçilla Bakımı Ve Beslenmesi)

Hamster evcilleştirme yöntemleri

Hamster evcilleşme yönleri kabarık canlılardan birisidir. Birçok durumda bu olaya kendisini tamamen adayabilir. Ancak bunun tam tersi durumların oluşması mümkündür. Bu süreçte sizin sabrınız ve süreci yönetmeniz önemlidir. Aynı zamanda ona karşı yaklaşımınız ve tutumunuz da önem taşımaktadır.

Diğer havyanlar gibi çeşitli hareketlerin eğitimini vermek mümkün değildir. Bazı eğitmenlerin tavsiye edilmeyen şiddetli süreçleri özellikle bu hayvanlar için hiç önerilmez. Hamsterlar fiziki özellikleri istinaden zayıf vücut yapısına sahiptir. Uygulayacağınız her küçük şiddet onun canını yakacaktır.

Evcilleştirmenin en bariz başarısını gösteren iki yönü vardır. Birincisi elinizi ısırmaması ve ikinci olarak elinize dışkı yapmamasıdır. Bunları başarmanızın ardından hayvanınız size alışmış ve evcilleştirilmiş olur.

Hamster Bakımı

Canlıların size alışmasının birçok yolu vardır. Hamster türleri için ise bu durumların bazıları uygulanabilir. İlk etapta kesinlikle sevdiği şeyleri öğrenmelisiniz. Oyuncak ve besin gibi sevdiği şeyleri ona vermeniz motivasyonunu yükseltecektir. Aynı zamanda size olan bağlılığını arttıracaktır.

Hamsterınızı evinizde özgür bırakın

Hamster eğitimi sağlanmadığı sürece kafes ortamında yaşaması gereken ve onlar için ideal olan alanlardan birisidir. Ancak bu durumları aşmanız ve ona gerekli eğitimi veya güveni sağlamanızın ardından evinizde gezmesine müsaade edebilirsiniz.

Tabi bu süreçte ebeveyninde beslediği evcil hayvanına güvenmesi gerekir. Size gerekli güveni hissettirdiyse denemekten zarar gelmeyecektir. Hatta evin içerisinde özgür bırakmanız hoşuna gidecektir. Bu durum aranızda ki bağı daha kuvvetli hale getirecektir.

İlk süreçlerde onu gözlem altında dolaştırabilirsiniz. Bu durum sık boğaz edeceğiniz anlamına gelmez. Saldığınızda hızlıca duvar kenarlarına, dolap altlarına veya çeşitli gizlenebileceği yerlere kaçması mümkündür.

Evinizi tanımaya ve güvenilir olduğuna inanmaya çalışacaktır. Bir süre boyunca bırakın kendince dolaşsın ardından gözükmeye başlayacaktır. Bıyıkları sayesinde duvar ve etrafında ki rota oluşturacak cisimleri tanıyan canlılardır. Böylece kendine zarar verebileceğinizi düşünmemelisiniz.

Evde Hamster Beslemek

Hamsterların yaşlanma ve ölüm süreçleri

Doğanın acı ama gerçek olan yönlerinden birisi yaşlılık ve ölüm süreçleridir. Bu gibi durumlarda maalesef elimizden bir şey gelmez. Hamsterlar elbet yaşlanmasının ardından ya da yaşlanmadan önce ölme gibi riskleri olan canlılardır.

Hamster yaşam süreleri ortalama olarak bilimsel olarak belirlenen sürelerden oluşmaktadır. Bu durumu bilerek sahiplenmenizde fayda vardır. Aksi halde beklemediğiniz anda ölümünü görebilirsiniz. Genel olarak 24 ay gibi ömürleri olan hamsterlar, bakımının iyi olması ile beraber 40 ila 45 aya kadar yaşayabilir.

Özellikle 24 ayın üzerinde yaşamını sürdürenlerde yaşlılık yönleri aktif gözükmeye başlar. Bu süreçte izleyeceğiniz en iyi yol onu yormamaktır. Rahat etmesini sağlamanız ve süreci en iyi şekilde ilerletmesinde destek olmanız yeterli olacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu