Köpek Irkları

En Az Tüy Döken 9 Köpek Irkı

En az tüy döken köpek ırkları sahiplenen kişinin birçok yönden işini kolaylaştıracak artılara sahiptir. Ebeveyn olarak çoğu bakım ve sağlık yönlerini kontrol etmek ya da bunların korunmasını sağlamak görevlerimiz arasına girmektedir. Bazı köpek türleri ise oldukça tüy sorunu yaşatma durumlarını göstermektedir.

En az tüy döken köpekler

Tüy dökme yönünden ötürü çoğu kişi köpek sahiplenmekten vazgeçebilir. Tabi bu süreçte izleyeceğiniz en ideal yollardan birisi tercihinizi doğru yapabilmektir. Hiç tüy dökmeyen veya çok az dökme durumları yaşatan köpekleri seçmeniz için nelere dikkat etmelisiniz. Hangi cins köpekler tüy dökmez ya da çok az döker?

Köpeklerde Tüy Dökme Sorunları

Evcil hayvan besleyenlerin ve yeni sahiplenmek isteyenlerin en büyük tutkularından birisi ise köpeklerdir. Size arkadaşlık edecek ve aile bireylerinizle dost olmayı başaracak yeni bir üye tercih edeceksinizdir. Ancak evinizde tüy dökülme sorunlarının yaşanmasını istemiyorsanız tavsiyeleri iyice okumalısınız.

Böylece kararınızı daha iyi şekilde verebilir ve tercih yönlerinizi değiştirebilirsiniz. En büyük sorunlardan birisi olan köpeklerde tüy dökme derdi ise tamamen hayvanın genel özelliklerine dayanmaktadır. Deri ve tüy yapısının bu süreçte en büyük sebeplerden birisi olduğunu bilmekte fayda vardır.

Hangi köpek ırkı daha az tüy döküyor

Doğası gereği bu süreci yaşayan ve ellerinden gelmeyen sebeplerden ötürü maruz bıraktığını bilmeniz gerekir. Ancak ırklara göre tüy dökme oranları değişiklik göstermektedir. Ayrıca bol tüylü bir dostu olan ve aşırı derecede dökme yaşıyorsa sağlık sorunları olabilir.

Köpeklerde tüy dökmeyi engellemenin yolları var mıdır?

Köpeklerde tüy dökmeyi engelleme ve durumu en aza indirmek için yapılması gereken bazı durumlar vardır. Köpek ırkları doğası gereği tüylü ve az tüy yapısına sahip canlılar olarak ayrılabilmektedir. Yaşantısı boyunca dönemsel ve sıklıkla gerçekleşebilecek olan tüy dökme problemlerini engellemenin bir yolu yoktur. Ancak bu durumu en aza indirmek için bazı yöntemler uygulanabilir.

Tüylerini aralıklı olacak şekilde taramak ve gerekli bakım prosedürlerini uygulamak gerekir. Aynı şekilde ırkına göre yıkama ve losyon tercihi yapmanız yeterli olabilir. Böylece köpeğiniz aşırı tüy dökme sorunlarını en aza indirebilir. Ayrıca bu durum tüy dökme oranı az olan köpekler içinde geçerlidir.

Çoğu köpek ırklarında tüy dökülmesine sebep olan bazı yönler vardır. Bunların başında gelen ise psikolojik sorunlardır. Evinizde ya da bahçenizde bir köpek beslemek istiyorsanız kesinlikle psikolojik sorunlar yaşamasını engellemelisiniz. Tüy dökülmesi gibi sorunların en büyük çözümlerinden birisidir. Böylelikle hayvan için en başarılı ebeveyn olmayı sağlamalısınız. Onun ideallerini karşılamanız aranızda ki bağı kuvvetlendirecektir.  

En Az Tüy Döken Köpekler

Tüy dökme sorunları ve kısmı yönlerini yaşamayacağınız belli başlıklı köpekler vardır. Bunların bazıları en az tüy oranına sahip ve uzun süreler boyunca sorunlar ile karşılaştırmayacak ırklardır. Tabi bu süreçte en çok destekçiniz yukarıda bahsettiğimiz en aza indirme seçenekleri de yardımcı olacaktır.

Böylece köpeklerinizin cilt bakımları ve kısmi oluşacak sağlık sorunlarının da önüne geçmeniz mümkündür. Tabi tüy dökme sorununu en az yaşatacak ırkların soğuklara karşı dirençleri az olabilmektedir. Çünkü onları bu süreçte koruyacak kürk yapıları pek bulunmayacaktır.

Poodle (Standart Poodle, Toy Poodle, Miyatür Poodle)

Poodle türü köpekler listemizin diğer üyelerinden farklı tüy yapısına sahip canlılardır. Orta uzunlukta bol kıvırcıklı tüyleri bulunan bir ırktır. Standar, minyatür ve toy poodle olarak bilinen 3 boyutu vardır. Apartman dairelerine en uygun yapıya ve çocuklu evlerin vazgeçilmez üyeleri arasındadır.

toy poodle

Aynı zamanda zeki ve eğitimi sağlanabilir köpeklerdir. Bu süreç banyo günlerinde kaçmasını ve huysuzlanmasını engellemek için en büyük artılarından birisidir. Ayrıca suyu sevdirmeniz oldukça kolaydır. Tabi bunun için biraz emek sarf etmeniz gerekecektir.

Toy Poodle ile ilgili daha detaylı bilgi almak için Toy Poodle Özellikleri ve Bakımı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yorkshire Terrier

Apartman dairesinde yetiştirilebilecek en ideal köpekler arasında yer alan ırklardır. Bakımları yapıldığı sürece parlak, güçlü ve temiz tüyleri bulunmaktadır. Tabi bunun yanı sıra listemizde yerini almasının bir sebebi daha vardır.

Yorkshire

Uzun tüy yapılarına sahip olan ırklardır. Ancak tüy dökme durumları en az olan köpekler arasında yer alır. Bakımlarını aksatmadığınız sürece dönemsel dökülmeler dışında uğraşınız çok az olacaktır. Böylece tercih sebebinizi yüksek tutacak yönlere sahiptir.

Basenji

Tüy karşıtı olanlar ve en az yapıya sahip olmasını tercih eden ebeveynler için gözden kaçmayacak canlılardan birisidir. En büyük artılarından birisi tüylerini eliniz ile tiftik etmeden anlayamayacağınız yapıda olmasıdır.

Bu durum ise en büyük tercih yönlerini açığa çıkartmaktadır. Ayrıca bu köpek ırkları sevimli yönlere sahip ve tembelliği yüksek karakter özelliklerine sahiptir. Egzersiz ve beslenme konusunda dikkatli davranmanızda fayda vardır. Kontrolü elinizde tutmadığınız sürece hızlıca şişmanlayarak hantal hale gelebilir.

Basenji
Basenji

Malta Terrier (Maltese Terrier)

Minyon yapısı sayesinde popülerliğini koruyan ve oyuncu kimliği ile dikkatleri çeken köpek türlerinden birisidir. Birçok artı yönlerinin bulunması ve bunlardan birisi olan tüy dökme oranının az seyir etmesi gözlemlenen canlıdır. Malta terrier cinsi köpeklerin tüyleri uzayabilir ve sürekli bakıma ihtiyaç duyabilir.

Ancak hiçbir koşulda tüy dökme sorunlarını üst derecelerde yaşatmaz. Böylece kısmi bakımlarının gerçekleştirilmesi durumunda sorunlar ile karşılaşmanız mümkün değildir. Boyutlarının küçük olması ve aşırı oyuncu yapılarından ötürü sıklıkla tercih edilen köpek türüdür.

Maltese Terrier hakkında daha detaylı bilgi almak için Maltese Terrier Özellikleri ve Bakımı isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Maltese Terrier
Maltese Terrier

Portekiz Su Köpeği

Zeki ve eğitim yönünden oldukça kolaylık sağlayan köpek ırklarından birisidir. Ayrıca adından da anlaşılacağı gibi suyu aşırı seven türdür. Bu durum yıkanma ve bakım yönünden en büyük artıları getiren özelliğidir. Tüyleri kabarık ve kırışık olabilmektedir.

Tabi bu bakım ile düzenlenebilir, fakat düzelme durumu çok üst seviyede olmayacaktır. Aynı zamanda en az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alır. Bu yönleri ise ev ortamında rahatlıkla beslenecek sınıfına girmesini sağlamaktadır.

Portekiz su köpeği
Portekiz su köpeği

Boston Terrier

Tarihi eskilere dayanan ırklardan birisidir. Birden fazla köpeğin çiftleşmesi ile oluşumları başlayan türler, çiftleşen her ırkın bazı özelliklerini barındırmaktadır. Özellikle Fransız bulldog ve Bull Terrier cinsi köpeklerden aldığı az tüylü yapıyı bulundurmaktadır.

Tüy dökme problemleri ile uğraşmak istemeyen ebeveynler için en büyük tercih kaynaklarından birisidir. Küçük boyları ve tatlı suratları ilginizi çekmeyi sağlayan en büyük kozlarıdır. Soğuk hava şartlarına pek dayanıklı değillerdir. Bu durum apartman dairelerinde büyütmeniz ve sıcak ortam sağlamanız gerektiğini göstermektedir.

Boston Terrier
Boston Terrier

Papillion

Listemizin en çok tüy oranına sahip köpeklerinden birisidir. Genellikle ev ortamlarında yaşamlarını sürdürürler ve doğal ortamlarından biraz uzakta barınması gereklidir. Tüylerinin bakım işlemleri oldukça kolaydır. Sadece haftalık belli aralıklarla en az üç defa taramanız yeterli olacaktır.

Taramanız durumunda dökülmesi ön görülen tüyler tarak ile alınacak ve eviniz daha temiz kalacaktır. Tabi dönemsel olarak tüy dökme durumları mümkündür. Bunun önüne geçmeniz için bazı losyonlar kullanmalı ve en aza indirmeye çalışmalısınız. Losyon seçimi yaparken tamamen köpeğinizin ırkına uygun olan ürünü tercih etmelisiniz.

Papillion
Papillion

Dachshund

Diğer adıyla sosis köpekler olarak bilinen ırklar, kısa bacakları ve uzun gövdesi ile tanınmıştır. Av köpeği olarak yetiştirilen ve henüz bu özelliğini devam ettiren türdür. Aynı zamanda tüysüz vücut yapıları ile ev ve bahçe ortamlarında kolaylıkla yaşamlarını sürdürmektedir. Tabi kış aylarında biraz daha sıcakta bulunması gereklidir.

Kürk görevini üstlenen tüylerinin olmamasından dolayı soğuk havalara pek alışkın değillerdir. Köpek kıyafeti giydirilebilir ve beslenme düzenine eklemeler yapılabilir. Böylece daha korunaklı ve kış hastalıklarından uzak şekilde yaşamına devam edebilir.

Dachshund
Dachshund (Sosis Köpek)

Shih Tzu

Çin kökenine sahip olan köpek ırklarından birisidir. Kürk yapılarından ötürü oldukça sevimli hal almaktadır. Bu durum ise genel olarak onların tatlı gözükmesini sağlayan yönleridir. Aynı zamanda küçük boyları ve sürekli dışarıda duran dillerini fark etmeniz mümkündür.

Tabi dilinin dışarıda olması ekstra olarak sürekli salya akıtmasını göstermez. Bu durumdan rahatsız olmanız pek mümkün değildir. Tüylerinin daha sağlıklı ve dökülmesinin en az seviyede tutulması için bazı önlemler alınmalıdır. Özellikle günde bir defa en az 10 dakika olacak şekilde taranması faydalıdır. Böylece hem tüy yapısını koruyabilir ve dökülmelere karşı önlemleri alabilirsiniz.

En Az Tüy Döken Köpek Irkları Videoları

Okumayı sevmeyen takipçilerimiz için birçok yazımızda yaptığımız gibi konuyla ilgili çekilmiş videoları bulup sizin için aşağıya ekliyorum. Dileyen direkt video olarak izleyebilir. 🙂

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu