Köpek Irkları

Maltese Terrier Özellikleri Ve Bakımı

Merhaba Evcilblog.com okurları. Bu gün size anlatacağım ırk Dünyada çok popüler olan beyaz, küçük ve adeta oyuncağa benzeyen sevimli mi sevimli Maltese Terrier. Bu yazının sonunda Maltese Terrier özellikleri ve bakımı hakkındaki tüm detaylı bilgilere sahip olacaksınız.

❓Aklınıza takılan bir konu olursa bize yorum kısmından veya Soru/Cevap kısmından sorabilirsiniz.

Maltese Terrier Ozellikleri ve Bakimi
Maltese Terrier Özellikleri ve Bakımı

Maltese Terrier Özellikleri

Maltese Terrier oldukça sevimli ve en popüler süs köpeklerinden birisi. Eğer kucağınıza alıp saatlerce mıncıracağınız eğlenceli ve sevimli bir köpek arıyorsanız Maltese Terrier tam size göre.

Maltese Terrier ırkı köpekler sahipleriyle birlikte olmayı çok severler. Daha önce evcil bir hayvan bakmadıysanız veya apartmanda oturuyorsanız bile bu küçük dostlarımızı tüylü aile üyeniz olarak görebilirsiniz.

Maltese Terrier’in ortalama yaşam süresi 12 ila 15 yıl arasındadır. Boyları cinsiyetine bağlı olarak 20 ila 25 santimetre arasındadır. Kiloları ise 3-4 kilo arasındadır.

Maltese Terrier 5

Maltese Terrier, sahibine ve ailesine oldukça bağlıdır. Etrafında daima neşe saçar ve tam bir sevgi delisidir. Çok enerjik yapıları vardır ve ödül aldığı zaman çabuk öğrenirler. Maltese Terrier, çok fazla ilgiye ihtiyaç duyar. Eğer uzun saatler köpeğinizi evde yalnız bırakacaksanız Maltese Terrier cinsi köpek sahiplenmemeniz iyi olacaktır.

Maltese Terrier vücudunu kaplayan ipeksi beyaz kürkleri ile ünlüdür. Düz ve kalın olan kürkleri yere kadar uzanır. Ayrıca çok az tüy dökerler. Hafif yuvarlak bir yüz, siyah bir burun, düşük kulaklar, düz bacaklar ve zarif bir kuyrukları vardır.

Maltese Terrier, insanlar tarafından aşırı derecede şımartılmışsa diğer köpeklere ve küçük çocuklara karşı hoşgörüsüzdür.

Maltese Terrier 6

Bu küçük köpeğin sevimli görünümüne aldanmayın. Maltese Terrierler oldukça cesurdur, kendilerinden büyük köpeklere bile meydan okumaktan korkmazlar. 🙂 Ailelerine karşı bir tehdit alırlarsa çok koruyucu bir hale gelirler ve havlayabilirler hatta ısırabilirler.

Maltese Terrier’lerin enerji seviyesi orta-yüksek düzeydedir ve egzersize ihtiyaç duyar. Günlük yürüyüşler ve oyunlar gibi eğlenceli aktiviteler Maltalı’nızın zihinsel ve fiziksel olarak uyarılmasına yardımcı olabilir.

Maltese Terrier Karakteristik Özellikleri Tablosu

NOT: Tabloda yer alan değerler ortalamadır. Unutmayalım her kedinin ayrı ayrı karakteri vardır ve davranışları yetiştirme tarzına ve verilen eğitime göre değişmektedir.

EğitilebilirlikYüksek
Bakım İhtiyacıYüksek
Çocuklarla AnlaşmaOrta
Tüy DökmeDüşük
ZekaYüksek
OyunculukYüksek
Tarama İhtiyacıYüksek
Sahibine YakınlıkÇok Yüksek
Enerji İhtiyacıOrta-Yüksek
Maltese Terrier Karakteristik Özellikleri Tablosu
Maltese Terrier 4

Maltese Terrier Hakkında Herşey       

  1. Küçük ve sevimli prensese benzer bir köpek arıyorsanız Maltese Terrier tam size göre.
  2. Apartmanda yaşamaya uygundurlar. Ancak yalnız kalmayı sevmezler. Çok fazla yalnız kaldığı zaman ayrılık kaygısı psikolojisine girebilir 💔.
  3. 3 Yaşından küçük çocuğunuz varsa köpeğin yaralanma ihtimaline karşı tavsiye edilmez.
  4. Maltese Terrierler çok cesurdur, sahibini aşırı derecede korur. Tehdit algıladığı zaman havlar hatta ısırabilir.
  5. Çok soğuk veya çok sıcağa karşı duyarlıdır. Bu nedenle hava sıcaklıklarının aşırı yüksek veya düşük olduğu günlerde önlem almanız gerekebilir.
  6. Maltese Terrier çok zekidir ve kolay öğrenir.
  7. Neredeyse çok az tüy döker fakat tüyleri uzunsa her gün fırçalamak gerekir. Aksi takdirde tüylerinin birbirine dolanma ve yumak olma ihtimali çok yüksektir.
  8. Oyun oynamayı, kendini sevdirmeyi ve yeni insanlarla tanışmayı çok sever.
Maltese Terrier 7

Maltese Terrier Bakımı

Maltese Terrier bakımı çok zor değildir ama her ırk gibi Maltese Terrier de özel bir ilgi ister. Maltese Terrier’in kürkünün karışmaması için her gün fırçalamak önemlidir. Ayrıca arada sırada banyo yaptırmak kürkünün yumuşak ve parlak kalmasını sağlar.

Eğer Maltese Terrier’inizin kürkünü kısa kestirdiyseniz, cildi sağlıklı doğal yağlar üretmeye teşvik etmek için haftalık fırçalama yeterli olmalıdır.

Maltese Terrierlerin hızlı büyüyen tırnakları vardır. Sık sık tırnaklarını kesmeniz gerekir.          

Maltese Terrier 3

Ayrıca tüylerini her fırçaladığınızda veya haftada en az üç kez dişlerini de fırçalamanız köpeğiniz için en iyisi olacaktır.

Maltese Terrierlerin kulak içlerini temiz tutmak önemlidir. Maltese Terrierlerin kulak içleri çok tüylüdür. Düzenli olarak bu tüyler kısaltılmalı bunu yaparken de kulak içleri çok dikkatlice temizlenmelidir.

Maltese Terrier Türünde Görülen Hastalıklar

Maltese Terrier yaşlarına ve  boyutlarına göre beslenmelidir. Ödül maması ile eğitilmeye iyi yanıt verdikleri için ödül mamasını fazla kaçırmamak gerekir. Aşırı kilo obeziteye yol açar. Obezite de başka sağlık sorunlarına yol açar.

Maltese Terrier 8

Maltese Terrierler genellikle sağlıklıdır ancak bazı sağlık sorunlarına eğilimlidirler. Maltese Terrier’de en sık görülen sağlık sorunları şunlardır;

Patellar luksasyon

Patella diz kapağı, lüksasyon ise anatomik bir parçanın çıkması anlamına geliyor. Patellar luksasyon, diz ekleminin (genellikle bir arka bacağın) kayarak ağrıya neden olduğu zamandır. Pateller luksasyon hastalığı felce yol açabilir ancak birçok köpek bu durum ile nispeten normal bir yaşam sürebilir.

Portosistemik Şant

Bu hastalık kedi ve köpeklerde görülür ve bir karaciğer bozukluğudur. Bu karaciğer bozukluğu kirli kanın karaciğeri atlamasına sebep olur. Yani kirli kan temizlenmez.

Progresif Retina Atrofisi

İlerleyici retina tembelliği olarak da adlandırılan bu hastalıkta gözün retina tabakasını etkiler. Göz retinası incelerek fonksiyonunu kaybeder. Gece ve loş ışıkta görüş kaybı ile başlar. İlerleyen zamanda gündüz de görüş kaybı yaşamaya başlarlar. Bu hastalığın tedavisi yoktur ve sonucu körlüktür.

Maltese Terrier 1

Hipoglisemi

Bu hastalık, düşük kan şekerinden kaynaklanır. Köpeğinizde titrek bir yürüyüş, zayıflık, kafa karışıklığı ve nöbet gibi ataklar görürseniz veterinerinize gitmelisiniz. Köpeğinizde hipoglisemi hastalığı varsa önleme ve tedavi çalışmalarına başlayabilirsiniz.

Shaker Sendromu

Bu genellikle beyaz köpekleri etkileyen bir hastalık. Shaker sendromunun belirtileri vüdutta titreme, kordinasyon eksikliği ve hızlı göz hareketleridir. Bu durum köpeklere ağrı vermez ve kişiliğini etkilemez.

Trakeal Çöküş

Trakea, havayı akciğere taşır. Bazı köpeklerde trakea kolayca çökme eğilimine sahiptir. En yaygın belirtisi kuru ve sert öksürüktür. Çöken trakea tedavi edilebilir.

Maltese Terrier 2

Ters Hapşırma

Ters hapşırma, köpeğiniz heyecanlandığında veya çok hızlı yemeye veya içmeye çalıştığında ortaya çıkar. Ayrıca havada polen veya tahriş edici madde olduğu zamanlarda da görülebilir. Köpeğin burnundaki salgılar damağına düşer ve otomatik bir reaksiyonla nefes borusunun kapanmasına neden olur. Bu durum birkaç dakika sürebilir. Bu esnada köpeğiniz çok panikleyecek ve korkacaktır.

Sonuç

Sonuç olarak sahiplendiğimiz bu cana çok iyi bakmalı, onun için elimizden gelenin en iyisini yapmalıyız. Benim Maltease Terrier cinsi köpeklerle ile ilgili anlatacaklarım bu kadar 🙂 Sorusu olan veya eklemek istediği bir şey olan varsa yorum kısmına yazmayı ihmal etmesin 🙂

Maltese Terrier Bakimi

Önemli!!! Evcil bir hayvan edinmeye karar verdiyseniz lütfen ilk tercihiniz barınaktaki hayvanlar olsun. Emin olun orada da bir sürü cins kedi ve köpek bulabilirsiniz. Onlar satın aldığınız hayvanlarla aynı seviyede hatta daha fazla sevgiyi size vereceklerdir. Bundan emin olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu