Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedi Neden Kumuna Yapmaz? Kedilerde Tuvalet Sorunları ve Çözümleri

Kedi sahibi olan kişiler, kedilerde tuvalet sorunu ile kimi zaman karşılaşabilmektedirler. Çoğunlukla hijyene önem veren ve tuvaletini de yaptıktan sonra üzerini kapatarak etrafa rahatsızlık vermek istemeyen kedi neden kumuna yapmaz? Bu durum nadir de olsa kedi sahiplerinin başına gelir ve bu soruna kedi sahipleri tarafından çözüm aranmaktadır. 

Kedilerin tuvalet kabı sorunu ile sahiplerine sorun çıkarma ihtimalleri varken, böyle bir durum gerçekleşmeden önce tedbir alınmalıdır. Bu tedbirler arasında mutlaka olması gerekenlerden birisi de Oprobiotic doğal koku giderici kum ile kedi kumunun kokmaması için önlem alınması gerekir. Böylece kedinin kum kalitesi artmış ve kötü kokunun hapsolması ile kedi tuvalet kabının bulunduğu ortamda, idrar veya dışkıya bağlı olarak koku yayılması engellenmiş olunur. Doğal koku giderici kum sayesinde, aynı zamanda kedilerin konforu sağlandığı için kedi tuvaleti problemlerinin yaşanma sorunu da azalacaktır.  

Kimi zaman ne kadar tedbir alınsa da tuvalet sorunları ortaya çıkabilmektedir. Kedinizde yaşanılan bu problem, eğer kedi tuvalet kabına yapılmıyorsa, genelde çoğu kedide ortak bir problem olarak görülebilmektedir. Yazımızın devamında kedilerde tuvalet sorunu ve çözümleri hakkında kısa bilgiler vererek, kedi sahiplerinin böyle bir sorun ile karşılaştıkları zaman yapmaları gerekenleri belirteceğiz. 

Kedilerde Tuvalet Sorunu ve Çözümleri 

Kedilerde tuvalet sorunu neticesinde, kedi sahiplerinin karşılaşacak oldukları manzara hiç hoşlarına gitmemektedir. Kedi tuvalet kabı bir köşede dururken, kedinin farklı bir alana çişini veya kakasını yapmış olması, hiç hoş olmamakta ve bu problemin oluşmasına neden olan birçok sorun sayılabilmektedir. Fakat sorunu bulduktan sonra, kedi büyük oranda tekrardan kum kabına alıştırılmakta ve eskisi gibi tuvaletini kum kabına yapmaktadır. Gelin kedilerde en çok karşılaşılan kum kabı problemlerine ve çözümlerine birlikte bakalım. 

Kısırlaştırılmamış Erkek Kedi 

Kısırlaştırılmış erkek kediler için belirli zamanlarda kedi tuvaletini kuma yapmıyor sorunu ortaya çıkabilir. Bu durum için oldukça net bir neden vardır. Nasıl ki kedilerin doğaları gereği temizliklerine önem verdiklerini söylediysek, aynı şekilde erkek kedilerde kızgınlık dönemlerinde tuvaletlerini kap dışına yapabilmektedirler. Bu durum erkek kedinin kendi bölgesini işaretleme çabası içerisine girmesinden dolayı kaynaklanır. 

Erkek kedilerin kendi bölgelerini işaretlemek istemeleri ve kızgınlık dönemlerinde kum kabı dışına işemelerine neden olan bu durum, kısırlaştırma operasyonu ile çoğu erkek kedide son bulmaktadır. Eğer kısırlaştırma ameliyatı hakkında merak ettiğiniz konular varsa, kedi kısırlaştırma hakkında tüm merak edilenler başlıklı yazımızı da bu yazıyı okuduktan sonra inceleyebilirsiniz. 

Tuvalet Kabı Kediniz için Ne Kadar Uygun? 

Kedim artık kumuna yapmıyor? Bu cümle genelde kedinin artık tuvalet kabını yeterince uygun bulmadığını da gösterebilmektedir. Kedilerin tuvalet kapları sessiz, sakin, İhtiyaçlarını giderirken çok fazla kişinin etrafta bulunmayacağı alanlar tercih edilerek konulmalıdır. Bunun yanında kedinin yaşlılığı da göz ardı edilmemeli ve merdiven gibi ev içerisinde kedinin tuvalete ulaşmasını zorlaştıracak alanların bulunduğu yerlere kedi tuvalet kabı konulmamalıdır.  

Kediler için yer seçimi doğru yapılmadığı takdirde, kedi kendi ihtiyacını giderebilmek için kum kabı dışarısına yapacak ve bu durumu alışkanlık haline getirecektir. Bu sorunu çözebilmek için kedi tuvalet kabının sessiz, sakin ve kedinin rahatlıkla ulaşabileceğini düşündüğünüz alana konulması gerekir.  

Kedinin Yaşadığı Sağlık Sorunları 

Kedi neden kumuna yapmaz sorusu için kedinizin elinde olmayarak gerçekleştirmiş olduğu durumlar olabilmektedir. Genelde kedilerde idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar sonucunda, tuvalet sorunlarının ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır.  

Kedilerin sağlığa bağlı olarak tuvalet sorunu yaşamaları neticesinde, problemi çözebilmek adına en iyi yapılacak olan çözüm yolu kedinin veteriner hekim tarafından kontrol edilmesidir. Muayene sırasında kedinin yaşamış olduğu sağlık sorunu tespit edilmekte ve sağlık sorunu ile baş edebilmek adına ileriki süreçlerde neler yapılması gerektiği hakkında veteriner hekim tarafından kedi sahibine bilgi verilmektedir. Böylece kedilerde tuvalet sorunu olarak adlandırdığımız sınıflandırmada en ciddisi olan sağlığa bağlı yaşanmakta olan tuvalet kabı sorunu, veteriner hekimin önermiş olduğu tedavi ile çözülecektir. 

Strese Bağlı Tuvalet Kabı Sorunu 

Kedilerde tuvalet sorunu nedeni olarak söyleyebileceğimiz bir diğeri sorun, kedinin strese bağlı olarak kendi tuvalet kabına tuvaletini yapmamasıdır. Strese neden olan nedenlerin başında ise evde birden fazla kedinin bakılıyor olması gelebilir. Böyle bir durumda, bir kedi diğerine üstün gelebilir ve tuvalet kabına diğer kedinin kullanmasına izin vermeyebilir. Bu duruma çözüm yolu olarak ise diğer kedinize yeni bir kum kabı satın almak olacaktır. Bu sayede kedi neden kumuna yapmaz sorununu çözmüş olursunuz.  

Yeniliklere Karşı Kedinizin Alışma Süreci 

Kedilerin yaşayabilme ihtimali olan sorunlarını bildiğiniz için şimdiye kadar söylemiş olduğumuz: 

  • Kedi kumunun kokmaması için gereken önlemi aldınız, 
  • Erkek kedinizi kısırlaştırdınız, 
  • Hastalıklara karşı düzenli olarak veteriner hekim kontrolüne kedinizi götürdünüz, 
  • Tuvalet kabını kedinize uygun olacağı şekilde ayarladınız. 

Tüm bunları yapmanıza rağmen hâlâ kediniz tuvalet kabı sorunu yaşıyor ve bu süreç içerisinde yaşananlara bağlı olarak, kedim artık kumuna yapmıyor demenize neden olacak değişiklikleri gözden geçirmeniz gerekir. Kedinin aniden davranışlarında değişiklik görülmesi genelde eve yeni bir hayvanın getirilmesi, eve misafirin gelmesi veya kedinin taşınma gibi durumlara bağlı olarak ortam değiştirmesinden dolayı kaynaklanır. Bu gibi durumlar sonrasında kedinin yeniliğe alışabilmesi için zaman tanınması gerekir. Kedinin davranışındaki değişikliğe bağlı olarak, kedi sahibi kediye kızarak yaşanan sorunu çözmeye çalıştığı takdirde, kedilerde tuvalet sorunu çözülemeyeceği gibi kedinizin davranış bozukluğunun düzelmesinin aksine daha da kötü etkilenmesi mümkündür.  

Yazımız içerisinde kedi tuvaletini kuma yapmıyor ise sorunun nedenleri nelerdir ve bu soruna ne gibi çözümler bulunabilir, detaylı olarak açıkladık.  

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu