Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi?

Kedilere ev yemeği verilir mi? sorusu eminim birçok kedi sahibinin aklında geçmiştir. Aslına bakılırsa kedilere ev yemeği verilebilir. Fakat ev yemeğinin içindeki tüm bileşenler önemlidir. Çünkü kediler ile insanların metabolizması ve vücudunun tolerans gösterdiği maddeler farklıdır. Bu nedenle kedilerin beslenmesini sizin için biraz derinleştirip ele almak istedik. Bu yazıyı dikkatlice okumadan kedinize ev yemeği vermeyiniz.

Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi?
Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi?

Kedilerde Beslenme

Kedilerimizi beslerken onların metabolizmasına uygun, sindirim sistemlerini zora sokmayacak ve zehirlenmesine yol açmayacak gıdalarla beslemeliyiz. Öncelikle yavru kediler en az 2 aylık olana kadar doğru gelişim için anne sütüyle beslenmelidir. Bu süreç sonunda yavaş yavaş ev gıdalarına veya mamaya geçebilir.

Kedi Sahiplenmek İsteyeler Buraya Tıklayarak Yeni Kedi Sahiplenme Rehberimizi Okuyabilirler.

Kediler İçin Ev Yemeği

En başta kediler ev yemeği yer mi? sorusuna evet yanıtını vermiştik. Bu kedilerinize evinizde pişirdiğiniz her yemeği verebilirsiniz anlamına gelmiyor. Özellikle kedilerimizi zehirleyecek bazı maddelerden uzak durmamız gerek.

Kedileri Zehirleyebilecek Bazı Şeyler;

  • Soğan ve Sarımsak
  • Çikolata
  • Alkolle hazırlanan yemekler
  • Avakado
  • Krema
  • Kafein içeren maddeler
  • Çiğ Yumurta
  • İnek sütü (laktoz sebepli)
  • Sucuk gibi aşırı baharatlı işlenmiş etler

Yemeklerinizin içinde bu tür maddeler olması kedinizin zehirlenmesine yol açabilir. Yine ayrıca bazı baharatlar kediler için çok zararlıdır, bu sebeple verdiğiniz yemekleri baharatsız olarak vermenizde fayda var.

Kedilere Verilebilecek Ev Yemekleri. Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi?

Kedilerinizi ev yemeği ile beslerken dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri protein ağırlıklı bir menü olmasıdır. Kediler metabolizmaları gereği proteine ihtiyaç duyarlar.

Yavru Kedi Beslenme
Yavru Kedi Beslenme

Verdiğiniz yemeklerde mutlaka haşlanmış et, tavuk, bazı sakatatlar bulunmalıdır. Ayrıca kedilerimize yağsız ton balığı da verebiliriz. Fakat uyarmalıyım ki tavuk bazen kedinizde alerjen etkilere yol açabilir. Bu durumda kedinizi iyi gözlemleyip herhangi bir alerji belirtisinde veteriner hekimiz ile iletişime geçmelisiniz.

Kedi İçin Hazırlanabilecek Örnek Menü

Kedilerine evde yemek hazırlamak isteyen kişiler için örnek bir menü hazırladık.

Malzemeler: Haşlanmış tavuk, haşlanmış kabak (bal kabağı da olabilir), haşlanmış havuç, haşlanmış pirinç ve ton balığı.

Tüm bu malzemeleri blender dan geçirerek püre haline getirebilir ve kedinize verebilirsiniz. Ayrıca tüm malzemeleri çok küçük parçalar şeklinde dilimleyerek karıştırabilir ve kedinize verebilirsiniz.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Kedilere Çiğ Et Verilir Mi?

Kediler için doğru besleme şekli kendi içinde çok fazla detay barındırır. Bazı insanlar kedilerini hazır ve kuru mamayla besler, bazı insanlar evde hazırladıkları mamalarla besler, kimi insanda çiğ besleme yapar.

Kedilere Çiğ Et Verilir Mi?
Kedilere Çiğ Et Verilir Mi?

Tüm bu besleme yöntemlerinden hangisi doğru olan derseniz hepsinin artıları ve eksileri vardır. Ama kedinize çiğ besleme yapmak istiyorsanız bunu bir anda yaparak kedinize çiğ et vermeniz doğru değildir.

Çiğ besleme yöntemine geçmek istediğinizde çiğ besleme yöntemiyle ilgili tüm detayları öğrenmeli, gerekli bilgi alt yapısını oluşturduktan sonra bu konuda tecrübeli ve bilgili bir veterinere danışarak çiğ besleme yöntemine geçiş yapmalısınız.

Ama kesinlikle kuru mama ile beslenen kedinize bir anda çiğ et vererek beslemeye kalkmayın.

Kedilere Sebze Verilir Mi?

Kediler doğaları gereği daha çok et ağırlıklı beslenmeleri gerekir fakat bunun yanında kediler için çok sağlıklı sebzelerde vardır. Bu sebzeleri haşlayarak kedinizin öğüne gönül rahatlığı ile ekleyebilirsiniz. Özellikle havuç, kabak, patates gibi sebzeler kediler için idealdir.

Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?
Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalı?

Kedilere Meyve Verilir Mi?

Kedilere çok olmamak kaydıyla meyve verilebilir. Ama dediğim gibi çok az olması gerekiyor. Ayrıca kedinize asla vermemeniz gereken meyve üzümdür. Hem yaş üzüm hemde kuru üzüm kediler için çok zararlıdır. Az miktarda ki üzüm bile kedinizi zehirleyebilir, kusmasına sebep olabilir.

Kedilere Ev Yemeği Verilir Mi? (Sonuç)

Evet kedilere ev yemeği verilebilir. Fakat bu ev yemeklerinin özel olarak hazırlanması gerek. Kendi yediğiniz yemekleri doğrudan kediye vermek doğru değildir. Kedinizi evde hazırladığınız şeylerle beslemek istiyorsanız yukarıda belirttiğim et türevlerini, sebzeleri ve diğer malzemeleri haşlayarak verebilirsiniz. Aşırı baharatlı, aşırı şekerli veya kedileri zehirleyebilecek maddeler içerek gıdaları kesinlikle kedinize yedirmemenizi tavsiye ediyoruz.

Çİğ besleme yapmak isteyen kişiler içinde konuyu detaylı araştırmalarını ve bu konuda bilgili veterinerlere danışmasını tavsiye ediyoruz. Bizde Evcilblog.com olarak veteriner yazarlarımızla çiğ besleme konusunu daha detaylı ele alıp bu konuda tüm soruları cevaplayacak makaleler hazırlayacağız. Bu sebeple evcilbloğu takipte kalmanızı tavsiye ediyor mutlu ve patili günler diliyoruz 🙂

Sık Sorulan Sorular

Kedilere ev yemeği verilir mi?

Evet verilebilir fakat önemli detayları vardır. Bu detayları bilmeden ev yemeği verirseniz kedinizin zehirlenmesine sebep olabilirsiniz.

Kedilere hangi et türleri verilir?

Kedilere kırmızı et, tavuk, balık ve sakatatları haşlayarak verebilirsiniz.

Kediye çiğ et verilir mi?

Çiğ besleme yönteminin tüm detaylarına hakim değilseniz kedinize çiğ et vermemelisiniz.

Kedilere meyve verilir mi?

Elma, çilek, karpuz gibi meyveleri az miktarda verebilirsiniz. Fakat yaş veya kuru üzüm kesinlikle vermeyin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu