Sultan Papağanı

Sultan Papağanı Ele Alıştırma

Sultan papağanı ele alıştırma süreci yavrular için oldukça kolaydır. Ancak yaşını doldurmasının ardından sahiplendiğiniz süreçte size alışması biraz zaman alabilir. Özellikle aldığınız sultan papağanı ile temas kurarken tıslama ve ısırma sorunları ile karşılaşıyorsanız biraz zorlanacaksınız. Sizde evcil papağanınızı elinize alıştırmak veya samimi dostluklar kurmak çabası ile bu yazımızı okuyorsanız önerilerimizi harfiyen uygulamanızda fayda olacaktır. Sultan papağanında ele alıştırma ve evcilleştirme sürecinde hangi yöntemler kullanılmalıdır?

sultan papağanı ele alıştırma

Sevimli bir arkadaşa sahipseniz ötüşü, duruşu, bakışları, kurnazlıkları, rengi ve akıllı tavırları bulunuyorsa sizin ilginizi çekecek her özelliği barındırıyor demektir. Ancak bu durum onunla daha eğlenceli vakitler geçirmenizi ya da dostluğunuzu bir üst seviyeye çıkartmanıza engel olarak gözükmemektedir. Papağanınız ve siz henüz yeni arkadaşlık kurdunuz ve birbirinizi tanıma sürecine girdiniz. Öyleyse alışma sürecini en iyi nasıl atlatacağınızdan ve ona küçük numaraları öğretmenizde ne gibi seçenekleri izleyeceğinizden bahsedelim.

Sultan Papağanı Ele Alıştırma Kolay Mı?

Sultan papağanları, papağan türleri arasında insanlara en yakın papağan türü diyebilirim. Bu nedenle sultan papağanı ele alıştırma diğer papağanlara göre daha kolaydır.

Beni youtube üzerinden takip edenler bilir ki sultan papağanım frodo ele alışkın ve kendini çok sevdiren bir kuş. Eğer sultan papağanı yerine cennet papağanı olsaydı alıştırmam bu kadar kolay olmazdı. 🙂

Uzun lafın kısası sultan papağanı ele alıştırma kolaydır. Tek yapmanız gereken kuşunuzun güvenini ve sevgisini kazanmak bunun yanında kuşta el travması oluşturmamak.

Şimdi sizin için hemen aşağıya Sultan papağanı ele alıştırma ile ilgili çektiğim videoyu koyacağım. İsterseniz videoyu izleyin isterseniz yazıyı okuyun. Amaç siz değerli okurlarımın işi kolaylaşsın. 🙂

Sultan Papağanı Tıslama ve Isırma Nedenleri?

Sultan papağanı tıslama ve ısırma sebepleri bazı yaklaşım tarzının yanlış olmasından ötürü gerçekleşir. Duygusal ve ürkek olan papağan türlerindendir. Bu yüzden ilk etapta oldukça fazla karşılaşacağınız durumlar tıslama ve ısırma sorunlarıdır. Ürkek olduklarından ve duygusal özelliklerinin bulunduğundan bahsetmiştik. Ürkekliği sadece hiç tanımadığı bir ortam ve çevresinde değişen insanların olmasındandır.

Ancak ona karşı yapacağınız en ufak hamle çok ciddi uyarı olarak geri dönecektir. Burada tahmin edileceği gibi ısırılacaksınızdır. Anlık psikoloji durumuna ve hissettiği korkuya göre hasar alacaksınızdır. Papağanınızı aldığınız satıcı veya sahiplendiren kişi tarafından daha öncesinde eziyet görmesi, zarar verilmesi ve terk edilmesi onun için oldukça yıkıcı bir olaydır. Bundan ötürü elinizi saldırgan olarak algılar ve kendisini korumak için elinden gelen bütün hamleleri uygular.

Büyük sultan papağanı ele alışır mı?

Tabi nedenler sadece bunlarla kısıtlı değildir. Daha önceden kuluçka dönemi atlatmış sultan papağanları ile aynı sorunları yaşayabilirsiniz. Erkek veya dişi fark etmez. İkisi de yavrularını koruma içgüdüsü ile hareket eder ve bunu uzun süre boyunca unutmazlar. Diğer ihtimallerden birisi ise pet shop’a giderek alınan dostunuz da olabilir. Aynı kafes içerisinde bulunan diğer türlerden ya da aynı türünden saldırı görmüş olabilir.

Onunla ilgilenen birisini görerek kıskanmış veya sahibinin onu oraya bırakıp gitmiş olmasına üzülebilir. Böylece psikolojik olarak zarar görmemek adına kendisini korumaya çalışacaktır. Bu tür olumsuz tutumlar ise sultan papağanlarının duygularını incitmiş olur. Size karşı davranışların da oluşan sertlikler ise bunlardan kaynaklanır. Tabi güvenini kazanmak için denemeyeceğiniz yol yoksa bunları dert etmemelisiniz. Onun duygularını çok rahat onarabilirsiniz.

Öncelikle sabırlı olmanız ve birkaç deneme sonrasında ilgilenmeyi bırakmamalısınız. Her pes etme düşüncesine girdiğinizde kesinlikle empati kurmalısınız. Daha önceden güveninizi kaybeden insanlara karşı nasıl eski düşüncelerinizi barındıramıyorsanız, papağanınız da size karşı aynı güven sorunlarını yaşıyor olduğunu anlamalısınız. Böylece aşama olarak ilerlediğiniz süreci en sorunsuz şekilde atlatabileceksiniz. İlk etapta güvenini kazanmak için ona etrafı tanımasında ve sizden zarar gelmeyeceğini anlaması için biraz zaman tanımanız gerekir.

Sultan Papağanı Ele Alıştırma Sürecinde Tıslama ve Isırma Sorunlarını Çözme

Sultan papağanı ısırma sorunlarını ev ortamında oldukça fazla gösterir.  Doğada oldukça sert ve zorlu koşulların üstesinden gelebilir. Bunları kendileri deneyimleyerek ve etrafında ki diğer tür canlıları gözlemleyerek başarabilir. Ancak evcil papağanınız için aynı çözümleri deneyimlemesi mümkün değildir. Çünkü onlar bir kafes içerisine hapsedilmektedir. Bu durum ise onların özgürlüğünü kısıtlamanıza sebep olur ve başlıca güvensizlik etkisi oluşturur.

Tabi bu alışma sürecini atlatmadan papağanınızı ev içerisinde uçması için bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Çünkü size alışmadığı ve elinize yabancı olduğundan ötürü rahatlıkla kafesine geri koyamazsınız. Yakalamak için göstereceğiniz çaba ve zorla alı koyma durumları olması size alışma sürecini daha çok zorlaştıracaktır. Bundan ötürü ele alıştırma ve ısırma sorunlarını çözmek için adımları dikkatle okuyarak uygulamaya geçin.

Sultan papağanı eğitim ve ele alıştırma

Sultan Papağanı Eğitim Sürecinde Kafes Hazırlıkları Nasıl Yapılmalıdır?

Kafes içinde eğitim yaparken izleyebileceğimiz iki yol var. Eğer kuşumuz yeni ise 1 hafta boyunca kafesinde tutmalıyız ve hiç bir şekilde dokunmamalıyız.

Kafesinin içinde normal bir sultan papağanı kafes düzeni olmalı. Yani tüneği, yemi, suyu, gaga taşı, kuş kumu vs. ihtiyacı olan ve yaşayacağı tüm şeyler olmalı. Kuşumuz bir hafta boyunca eve, kafesine ve sizi görmeye alıştıktan sonra eğitime başlayabiliriz. Şahsen ben bu yöntemi kullanıyorum. Fakat birde boş kafeste yapılan eğitim var.

Sultan Papağanı kafes düzeni videosu;

Boş kafes yönteminde tünek, yemlik, suluk, salıncak ve dikkatini dağıtacak herhangi eşya bulunmamalıdır. Elinizi kafes içerisine getirdiğinizde tüm odağı sizde olmalıdır. Eğitim sürecinde biraz ilerleme sağladığınızda bir adet tünek ekleyerek devam edebilirsiniz.

Sultan Papağanınız ile Aranızda İletişim Kurmaya Çalışın

Sultan papağanı evinizle ve yeni kafesiyle tanışma sürecini atlatması ardından onunla yakından ilgilenmeye başlayabilirsiniz. İlk hafta fiziksel temas kurmamanız eğitim sürecinde çekingen olmasını önleyecektir. İlk süreci devam ettirirken yemini ve suyunu verirken onunla konuşabilirsiniz. Biraz şirinlik yapmanıza ilgi duyacaktır. Süreci tamamladıktan sonra yavaştan eğitimlere başlayabiliriz.

Öncelikle fiziksel temas kurarken kesinlikle ani hareketlerden kaçınmalısınız. Ürkütmeden sakin hamleler ile ona yakınlaşmanız gerekir. Başlangıç olarak en sevdiği kuruyemiş, meyve ve sebze ürünlerini elinizden yemesi için uzatabilirsiniz. Böylece elinizi tanımaya başlayacaktır ve bütün odağı vereceğiniz yiyecekte olduğu için elinizi pek umursamayacaktır. Tabi bu elinize hemen alışacağı anlamına gelmez sadece zararsız olduğunuzu gösteren bir aktivitedir. Ancak yiyecek verirken elinize saldırması da mümkündür.

Yemek verirken elinize küçük gaga saldırısı uygulayabilir. Bu durumda kesinlikle ani hareket yaparak elinizi çekmemelisiniz. Bu durumdan faydalanarak sürekli elinize saldırır ve alışkanlık haline getirebilir. Ayrıca elinizi kaçırmanız durumunda eğitim sürecinde ilerleme sağlayamazsınız. Sizin için biraz acılı süreç olacaktır, fakat sonucunu düşününce buna değer diyeceksiniz.

Sultan papağanı elime nasıl alışır?

Papağanınıza yaklaşırken sürekli kesin ve sakin ses tonu ile muhabbet edin. Aferin, ne güzel yedin, akıllı papağan, sen çok güzelsin ve tekrar vereyim mi? gibi dikkatini çekecek sohbetler size yardımcı olacaktır. Sohbet ederken ısırma ve tıslama durumu ile karşılaştığınız da asla yüksek ses tonu ile cevap vermeyin. Sert davranılması onu ürkütecektir. Duygusal olduklarından ötürü kızmanız onu üzecek ve küsmesine sebep olacaktır. Sultan papağanı sohbet süresince sesinizi ve en yakın arkadaşını tanıyacaktır.

Sultan Papağanı Ele Alıştırma Yaparken Kullanabileceğiniz Ödüller

Sultan papağanı ele alıştırma sürecinde bir takım ödüller vermek onun size güvenini arttıracaktır. Ben sultan papağanımı beslerken arada aşağıda listelediğim ödülleri veriyorum.

Bu ödüller sultan papağanlarının en sevdiği yiyeceklerden bazıları. Bu yiyecekleri elinizden yedirerek onun güvenini sağlayabilirsiniz.

Sultan papağanı besleme konusunu daha detaylı merak ediyorsanız, Sultan Papağanı Ne Yer? başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Sultan Papağanına Kendinizi Tanıtın ve Zarar Gelmeyeceğini Belli Edin

Sultan papağanı duyguları ve önceden yaşadıkları kötü olayları hatırlayarak hareket ederler. Bu durumda ilk tanışma sürecinizde size karşı agresif ve çekingen olacaktır. Öncelikle kafesine ve yeni yuvasına alışmasını bekleyin. Ardından sultan papağanı eğitim süreci boyunca kendinizi ona tanıtabilirsiniz. Kim olduğunuzu ve onunla neler yapmak istediğinizden bahsedin.

Elinizin zarar verici bir parça olmadığını uzaktan gösterin. Asla kafes içinde sert temaslarda bulunmayın ve kaçtıkça yakalamaya çalışmayın. Böylece tıslama sorunlarının gittikçe azaldığını görebilirsiniz. Sevdiği ikramlar ile beslemeye devam edin ve sohbet etmeyi ihmal etmeyin. Böylece sakin biçimde elinizde bulunan ikramı kibar şekilde yiyecektir. En çok sabretmeniz gereken süreç budur. İkramı yemesini beklemek ve sohbetiniz ile onu rahatlatmak uğraş gerektirir.

Ayrıca ben Sultan papağanı ele alıştırma yaparken videoda da gösterdiğim gibi ceviz kullanıyorum. Sultan papağanları cevizi çok fazla seviyorlar. Sultan papağanları birbirinin güvenini sağlamak ve değer verdiğini hissettirmek için eşlerine bir şeyler getirip yedirirler. Sizin ona bir şeyler yedirmeniz kuşunuzun size olan güvenini arttıracaktır.

Korkan sultan papağanı ele alıştırma

Aceleci davranmanın ve yemediğinde kızmanın bir çözümü yoktur. Siz ne kadar sabırlı davranırsanız gelişmeler o kadar erken belirtileri vermeye başlayacaktır. Özellikle ceviz ve dal darı ikramı sunmanız en sevdiği ikramların ne olduğunu bildiğinizi ona gösterir. Size karşı olan tavırlarında yumuşamalar başlayacaktır.

Sultan Papağanı Eğitiminde Oyuncak Kullanımı

Sultan papağanları farklı özellikler barındıran canlılardır. Duygusallık, korku, eğlence, kemirme ve taklit gibi örnekler verilebilir. Eğlence ihtiyaçlarını karşılamanız ve sizin de ona ayak uydurmanız aranızda ki bağı güçlendirecektir. Ne kadar eğlenirse o kadar alışır, ne kadar eğlendirilirse o kadar ayak uydurur. Böylece yapacağınız aktivitelerde eğlendirmiş olursunuz ve size daha kolay alışmasını sağlarsınız. Bundan ötürü eğitim verirken kesinlikle bu yöntemi kullanmanızda fayda vardır.

Kemirmeyi sevdiklerinden ötürü onlara püskül, boncuk, ahşap ve tahta gibi oyuncaklar verebilirsiniz. Elinizde oynamaya alıştırmak için daha küçük boyutlarda oyuncak almanız gerekir. Böylece elinize alışma sürecini ilerletir ve eğlenceli vakitler geçirir. Ayrıca bu yöntem elinizden korkmaması gerektiğini anlamasını sağlar. Sultan papağanı oyuncakları satan çeşitli kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

Kuş malzemeleri için Hepsiburada kuş ürünleri linkini buraya bırakıyorum.

Tabi oyuncaklar papağanın genel olarak eğlence ihtiyacını karşılar fakat gelişimini de daha iyi sürdürmesi açısından önemlidir. Oyun oynayan sultan papağanları zihinsel gelişim süreçlerini daha hızlı ve iyi bir şekilde atlatmaları için oyuncaklar önemlidir. Eğitim sonrasında kafesinde mutlaka bulundurmaya özen göstermelisiniz.

Sultan Papağanı Ele Alıştırma Son Adımlar ve Sonuç

Evcil papağanınız uygulayacağınız aşamalar ardından bir süre sonra size karşı daha uysal davranmaya başlayacaktır. Bu adımları sırasıyla ve sabırlı olarak sürdürmeye özen göstermelisiniz. Böylece bir müddet sonra size ve elinize alıştığını göreceksiniz. Belirttiğimiz dikkat edilmesi ve kesinlikle uygulanması gereken noktaları atlamamanız da faydalı olacaktır. İlk etapta ele alışma sürecini tamamlamalıdır.

Kuşumuz elimize güvendikten sonra yavaş yavaş baş parmağımızı karnının altına uzatarak üzerine çıkmasını sağlayabiliriz.

Bu süreci olumlu sonuçlar ile atlatmanın ardından omuz, kafa ve oturduğunuzda bacak bölgelerinde korkmadan dolaşacaktır. Hatta uzun bir süre böyle alışkanlıklar sağladığında artık dışarı da bile beraber dolaşabilirsiniz. Fakat bunun için aceleci ve hemen olacak tarzında düşüncelere kapılmamalısınız. Çünkü bu bazen yıllarca sürebilir. Aceleci davranırsanız papağanınız kaçabilir. Böyle bir durumun yaşanmasını istemezsiniz.

Sultan papağanı ele alışma eğitimini atlatmanız durumunda artık papağanınızı oda içerisinde gezmesi için bırakabilirsiniz. Fakat geri kafese koymak için kesinlikle ani hareketler ve yakalama yöntemlerini kullanmayın. İlk başlarda bu süreçte sizin için zorlu olacaktır. Ancak elinizi ayaklarına yakın şekilde tutuş gelmesini bekleyin. Böylece kafese koyarken de sizden kaçma sorunlarını yaşamazsınız.

Sultan papağanı ele alıştırma ile ilgili izleyebileceğiniz diğer videolar;

Başa dön tuşu