Köpek Irkları

Doberman Pinscher Özellikleri Ve Bakımı (Tüm Detaylar) **2021

Doberman Pinscher ülkemizde ve dünyada çok sevilen ırklardan biri. Zeki, güçlü, sahibine sadık ve tatlı bir afacan olduğu herkesçe bilinen Doberman Pinscher ırkını yazının devamında tüm detaylarıyla inceleyeceğiz.

Doberman Pinscher Özellikleri ve Bakımı

Doberman Pinscher Tarihçesi

Doberman ve Dobie isimleri onların genel adlarıdır. Almanya kökenli oldukları bilinir. Weimarener, German Pinscher ve Rottweiler cinsi köpeklerin karışık çiftleştirilmesi sonucunda 1800 yılları dolaylarında ortaya çıkmışlardır. Karl Louis Doberman, bu köpeklerin üretimine büyük katkı sağladı. Aslına bakarsanız üretimin ilk onun elinden çıktığını bile ileri sürebiliriz. Aslında kendisi orta irilikte bir bekçi köpeği elde etmek isterken, evlerimizin en sevimli can dostunun dünyaya gelmesine katkı sağladı denebilir. 😊

AKC, bu afacanları 1908 yılına kadar tanımamıştır. 19. Yy civarında köpek yetiştiricileri, ırkın genetiğiyle biraz daha oynadılar. Akıllı, zeki ve daha sempatik olmasını sağlamak asıl amaçlarıydı. Irkın soyu, 1. Dünya Savaşı yüzünden bir süre tehlikeye girse de 1921 yılında ABD’ye götürülen birkaç çift Doberman Pinscher adının tarihten silinmesine engel oldu.

Doberman Pinscher Genel Özellikler

Doberman Pinscher Karakteristik Özellikleri

  • Öğrenmede oldukça atik davranırlar.
  • İnatçı damarları tutarsa korkun. 😊
  • Görev bilinciyle hareket ederler.
  • Söylenene çabucak uyar, komutları uygularlar.
  • Yavru zamanlarında sosyalleştirilmeleri sağlanmazsa, bir miktar daha saldırgan olabilir.
  • Ailelerine aşırı derecede bağlıdırlar.
  • Akıllı, zeka küpü meleklerdir.
  • Koruma içgüdüleri gelişmiştir.
  • Tehlikeye karşı hırlama göstermez, direkt atağa geçerler.
  • Şefkat gördükleri sürece uysaldırlar.
  • Erkek Dobie’ler dişilere göre daha agresif tavırlar sergiler.
  • Geç olgunlaşırlar.
  • Apartman yaşantısına adaptasyonda genel olarak sorun yaşamazlar.
  • Rutin enerji atma ve lavabo ihtiyaçları karşılanmazsa azıcık huysuzlukları gözlenebilir.
  • Yalnızlık en korkulu rüyalarıdır, evde tek bırakılmaları önerilmez.
  • Kendilerinden daha üstün bir lider karşılarına çıkmazsa, kesinlikle ortamı idare etmeyi görev addederler.
  • Mizaçları serttir.
  • Havlamak pek onların işi değildir. 😊
  • Rehber köpek, AKUT köpeği veya askeriye gibi alanlar için kullanılabilirler.
  • Hırlama, aşırı havlama genelde sadece kızgınlık belirtisidir. Horlayarak uyuma bu çocuklarda görülmez.

Eğer merak ediyorsanız buraya Rottweiler Özellikleri ve Bakımı Yazımı Bırakıyorum 🙂

Doberman Çocuklar Ve Diğer Evcil Hayvanlarla İletişimi

Doberman cinsi köpekler diğer kedi ve köpek dostlarına karşı hep bir gerilim içindedirler. Sürekli tehlike sezinlemesi yaparlar, eğer yavru çağında arkadaş edindirmezseniz bu sorunu asla çözemeyebilirsiniz.

Bunun dışında ailenin çocuk bireylerine karşı çok sorun yaşamazlar. Elbette çocuğunuz bir pati dostuna nasıl davranması gerektiğini biliyorsa. Canı acıtılan Doberman Pinscher, bunun intikamını almak isteyebilir.

Eğer çocuğu yavru zamanından beri tanıyorsa ve ona artık alıştıysa bu tutum görülmeyebilir elbette. Cüsseleri, güçleri de dikkate alınırsa siz yine de çocuklarınızla kontrolsüz olarak evcil arkadaşınızı yalnız bırakmamalısınız.

Doberman Pinscher Eğitimi

Bu patiler, komutları iyi algıladıkları ve uydukları için rehber, akut kurtarma ya da polis köpeği gibi davranabilirler.

Bebekliklerinden beri iyi ilişkiler kurmasına yardımcı olmalı, sosyalleştirmeli ve eğitimlerine erken süreçte başlamalısınız.

Güçlü algılamasından dolayı, uzun süren sıkıcı eğitim modellerine ilgi duymazlar. Pet eğitmenlerinden konu hakkında destek talep edebilirsiniz.

Doberman Pinscher Eğitim

Doberman ırkına baskın karakterleri, liderlik vasıfları ve inatçılıklarından dolayı sert eğitimleri asla denemeyin ve kesinlikle süreci yönetirken tutarlı davranın. Eğer yönetimi bir kere ele geçirirse, bu işin sonunu getiremeyebilirsiniz. İtaat eğitimini etkin bir şekilde verirseniz, onunla yapamayacağınız hiçbir aktivite olmaz. Bazı pati severler, 6 aylık süre geçene kadar sevimli dostlarımızı eğitime almaktan çekinirler. Ancak Doberman ırkının gelişim süreci yavaş ilerler ve 3. Aydan itibaren eğitime hazırdırlar. Onları insanlar ve diğer hayvanlarla kontrollü bir şekilde bir araya getirmekten çekinmeyiniz.

Doberman Pinscher Fiziksel Özellikleri

Sert yapılı, kısa ve tek katmanlı kürkleri vardır. Soğuğa karşı hassastırlar, kışın mutlaka ev içinde bakılmalıdırlar. Görüntüleri çekinilmesi gereken tehlikeli bir köpeği andırabilir. Geniş göğüs kafesleri ve hafif eğimli duruşlarıyla yine de sempatiktirler.

Görünüm & Vücut Yapısı

Boynu uzun, vücudundaki kaslar belirgindir. Görünüşte zayıf hatları vardır ama aslında durum öyle değildir. Güçlü savunma ve saldırma mekanizmaları bulunur. Uzun ve düz kuyrukları vardır, patisini ve kuyruğunu kedilerinkine benzetirler. Bacak yapıları ince ve atılıma hazır bir formdadır. Arka bacakları sürekli dik durur, sırtı bu nedenle hafif eğilimli gibi gözükecektir.

Genel tüy yapısı düz, sert, kısa ve parlak tüylerden oluşur. Kızıl ve tonları, kahve ve tonları genelde tüy skalasının yoğun olduğu renklerdir. Siyah pigmentine de sık rastlanabilir. Albino hastalığı bu patiler için genetiktir, çoğu kez beyaz Doberman ile karşılaşabilirsiniz.

Doberman Pinscher Karakteri

Yüz & Kafa Yapısı

Uzun, kare bir kafası vardır. Burnu da kafasına göre oranlanırsa uzun kalır, burun uçları tüy renklerine göre konumlanır. Çene yapısı güçlü, dişleri sağlıklıdır. Makas ısırma modelinde diş düzeni vardır. Göz araları nispeten açıktır, badem gözleri genelde koyu renklidir. Yüzündeki o sert ifadeyi kaş üstlerine serpiştirilen renklerden alır. Aşağı sarkan, başın iki tarafına hizalanmış kulakları vardır.

Merak edenler için buraya Golden Retriever Özellikleri ve Bakımı yazımı bırakıyorum 🙂

Ağırlığı Ve Boyutları

  • Dişi Doberman kişisi, ortalama 55 – 65cm boyundadır.
  • Yine dişi, 3 aya kadar 10 – 15Kg ağırlıkta olsa da gelişim tamamlanınca bu ağırlık 30 – 40kg dolaylarına çıkar.
  • Erkeklerinde ortalama boy 65 – 75CM olabilir.
  • İlk 3 ay en fazla 15Kg olan erkek Doberman mensupları, gelişimleri tamamlandığında ortalama 35 – 45Kg ağırlığa ulaşırlar.

Doberman Pinscher Köpeği Bakımı

Tüy dökümü belki köpeklerin genelinde sorundur. Ancak Doberman ırkı için bunu söylemek çok yerinde olmaz. Ortalama haftada 1 – 2 kere tüylerin fırçalanması yeterli olacaktır.

Kolay hastalanabilen, soğuktan rahatsız patilerdir. Ev ısısında bakılmaları yerinde olur. Sık banyo yaptırmak yerine gereken durumlarda kuru şampuan tercih edebilirsiniz. Özellikle kış mevsiminde asla banyo yaptırmamalısınız.

Bu sevimli afacanlar diş ve diş eti hastalıklarına aşırı derecede yatkındırlar. Bu nedenle ağız ve diş bakımları özenle yapılmalıdır. Tavsiyemiz haftanın tüm günleri dişlerinin fırçalanması ama uyamazsanız bile en azından haftada 3 kez bu rutini tekrarlamalısınız.

Kulakları sarkıktır, bu nedenle de kulak bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Tüm Doberman cinsi köpeklerin kulakları sarkık olmayabilir, hatta bazı köpeklerin dik kulaklı olmaları adına operasyon geçirdikleri dahi biliniyor. Haftada 2 kez kulak kontrolünü ihmal etmeyin. Gözlerinin feri gitmesin diye o tatlı badem gözleri de aynı düzende temizlerseniz mutlu olacaktır.

Doberman beslenmesi

Köpeklerin tırnaklarının altında sinirleri ve kan damarları bulunur. Ayda bir kez onun tırnaklarını kısaltın ama bu alttaki damarlara dikkat edin. Tırnak kesimi konusunda huysuz olabilir. Pet kuaförlerinden bu hizmeti alabilirsiniz.

Doberman Pinscher egzersiz konusunda kesinlikle kendi keyfine bırakılmamalıdır. Hem kas ve kemik sistemi adına hem de kilo kontrolü için düzenli egzersiz yaptırmalısınız. Ne tür hareketler, nasıl oyunlar gerektiğine veterineriniz karar verip sizi bilgilendirebilir. Ama günde en az yarım saat o egzersiz planına uymanız gerekiyor.

Doberman Bakım Maliyeti

Doberman köpeklerin bakımları pahalı değildir. Sürekli egzersizlerine yardımcı birkaç oyuncak, veteriner giderleri, kaliteli ve sağlıklı içerikte bir mama, eğitim süreci için birkaç ödül maması ve genel giderler. (su kabı, mama kabı, tasma vb.) Anlayacağınız onun paranızdan daha önemli bir şeye ihtiyacı var, içten ilginiz.

Doberman Pinscher Beslenmesi

Aşırı kilo, maalesef Doberman patilerinin de hayatlarını zorlaştırıyor. Özellikle kalça çıkığı hastalığına yatkın olmalarından dolayı kilolarını kontrol altında tutmanız gerekli. Bu yüzden günlük düzenli spor ve etkili bir beslenme programı uygulamalısınız. Ev yemekleri köpeklerin genel sağlığı açısından yararlı değildir. Özellikle çoğu ev yemeğinde soğan vardır ve asla köpeklere soğan verilmemelidir. Onu yaşına uygun, kuru köpek mamasıyla beslemelisiniz. Veterinerinizin belirlediği ölçülerin dışında artı mama vermemeli, ödül mamaları konusunda bonkör davranmamalısınız. Unutmayın, her şey onun sağlığı için.

Uyku

Bu afacanların atamadıkları bir enerjileri vardır. Yine de düzenli uyku saatleriyle size zorluk çıkarmazlar. Patinin karakterine göre durum değişiklik gösterebilse de 10 – 14 saat gibi uzun bir uyuma süreleri gözlenir. Onların uyudukları alanın iyi havalandırılmış ve temiz olmasına özen gösteriniz. Suyu yattığı yere çok uzak olmasın ve mümkünse ev içinde uyusun. Eğer evinizin durumu buna müsait değilse, ısı yalıtımlı bir kulübe tercih edebilirsiniz. Kış mevsiminde artı önlemler almak şartıyla tabi.

Temizlik

Büyük takıntıları olmamakla beraber, hatırlatmak istediğimiz birkaç husus var:

  • Su ve mama kaplarını asla kimyasal deterjan ile yıkamayınız.
  • Tarak, fırça gibi kişisel kullanımında gerekenleri veterinerinizin önerdiği şekilde temizleyiniz.
  • Odasını daima havalandırılmış ve temiz bırakınız.
  • Suyunu gün içinde zararlı bakterilerden koruma adına 5 – 6 kez değiştiriniz.
Doberman Pinscher

Doberman Pinscher Sağlık Durumu

Erken tanı ve tedavi her canlı için kıymetlidir. Doberman ırkı için de öyle. Düzenli aşıların yaptırılması, atılan her adımda veteriner kontrolüyle ilerlenmesi ve çeşitli zaman aralıklarıyla ekstrem rahatsızlıkların erken tanısının amaçlanması gerekir. En büyük problemleri fazla kilodur, bu nedenle beslenme tablosuna ve büyüme çizelgesine uyunuz. Aşağıda bu cinsin yatkın olduğu bazı ağır hastalıkları sıralayalım:

  1. Hipotiroidi: tiroit bezlerinin yeterli çalışmaması demektir. Fazla kilo, kuru cilt gibi semptomları yaygındır. Kan testlerinde ortaya çıkar ve genelde 3 yaşın sonlarına doğru fark edilir. Yaşam kalitesini elbette düşürecektir ama önlenemez etkileri görülmez.
  2. Kronik Aktif Hepatit: karaciğer hastalıklarının büyük çoğunluğunun genel adı olarak verdik. Çoğunlukla sürekli ilaç kullanımı, bakteriler ya da virüse maruz kalma gibi nedenden ortaya çıkar. Özellikle dişi Doberman köpekleri bu hastalığa eğilimlidir. Zaten hastalık türün en yaygın gen hastalıklarından biridir Kusma, kilo kaybı sürekli idrara çıkma gibi bazı belirtileri bulunur.
  3. Genişletilmiş Kardiyomiyopati: Kalp kaslarının zayıflaması olarak bilinir. Kan pompalamada sızma ya da yetersizlik vardır. Kalp yetmezliği sorunu kendini hemen belli etmez. İleri dereceye geldiğinde ödem, uyuşma veya bayılma gibi olgulara rastlarsınız. Ön tedbir amaçlı, belirgin aralıklarla olası durumlarda test ve filmlerin alınmasında yarar görüyoruz.
  4. Yalpalama: omurilik problemidir. Yürümede sallanma ya da kararsız adımlar olarak kendini belli eder. 2 yaş dolaylarında hastalık fark edilebilir. Türe özgü değildir ancak tür bu hastalığa epey yatkındır.
  5. Von Willebrand: yaraların pıhtılaşmasını sağlayan bir proteinin eksik olma halidir. Aslına bakarsanız nispeten bu hastalığın insanda da görüldüğü saptanır. Genetik olarak kalıtsaldır, dişiyi etkilediği kadar erkeği de etkileyecektir.
  6. Diş ve diş eti hastalıkları
  7. Kalça çıkığı
  8. Göz ve kulak enfeksiyonları: duyma ya da görme kaybı yaşanmaması adına haftalık periyotlarda kulakların ve gözlerin kontrolü önerilir. 6 ay aralıklarla da veterinerinizden profesyonel muayene talep edebilirsiniz.
  9. Deri hastalıkları: mantar, egzama ve uyuz.
  10. Mide Dönmesi: solunum bozukluğu ve mide bölgesinde şişlik olarak kendini gösterir. Uygun diyet programı şarttır.
  11. Albino

Tüm bunlar genele göre yaygın hastalıklardır. Elbette çevre koşulları, stres ya da beslenme koşullarından doğan farklı rahatsızlıklarla da boğuşabilirsiniz. Gördüğünüz her ilginç anda veterineriniz ilk yardımcınızdır.

Yaşam Süresi

Hastalıklara yatkın olmaları sebebiyle genel ortalamada 10 yıl yaşayabilirler. Elbette uygun yaşam koşulları ve etkin takip ile bu süreyi uzatabilirsiniz.

Kızgınlık Ve Çiftleşme Dönemleri

Büyüme ve gelişim süreçlerini geç tamamladıkları için, Doberman cinsi köpeğinizin 2 yaşını doldurmadan ebeveyn olmasına izin vermemelisiniz. Hem doğacak olan yavruların hem de patinizin sağlığı açısından bu süreç beklenmelidir. Kızgınlık süreleri ortalama 3 hafta süren Doberman cinsi, 6 – 8 ay aralıklarla bu dönemi tekrarlar. Bir dişi yaklaşık 6 – 10 yavru arası doğum yapar ve ekstrem bir durum yaşanmazsa yavruların ölü doğma ihtimalleri düşüktür.

Doberman Pinscher Bakımı

Anne Doberman yavrularını babalarından dahi korur, bu nedenle onu çok rahatsız etmemeli, 8 hafta geçmeden yavruları asla anneden ayırmaya kalkmamalısınız. Eğer kısırlaştırma yapılacaksa her iki cinsiyet için de mutlaka ilk kızışma döneminin atlatılmasını bekleyiniz.

Yukarıda, Doberman cinsi bakım ve genel özellikleri hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Bize bir pati dostu olarak eklemek istediğiniz bir şey olursa yorum kısmından ulaşabilirsiniz. Tür ile ilgili değinmediğimiz, merak ettikleriniz varsa onları da soru olarak ulaştırabilirsiniz. Patiniz ile geçen ilginç, tatlı anılarınızı merakla bekliyor olacağız. Mutluluk ve sağlıkla.

Doberman Irkı ile ilgili birkaç videoyu aşağıya bırakıyorum izlemek isteyen olabilir 🙂

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu