Kedi Bakımı ve Beslenmesi

Kedi Nanesi Nedir? Zararlı Mı? (Catnip Nedir?)

Kedi nanesi, zararları hakkında bilgi aktarılırken, bu nanenin kedileri rahatlatıcı ve sakinleştirici etkiye sahip olan bir bitki olduğu, kediler için her hangi bir probleme neden olmadığı belirtilir. Kedi nanesi, fazla tüketim yapılması halinde zararlara sebep olur. Kedi nanesi aşırı şekilde verilirse, kusma problemi ortaya çıkar. Fazla tüketiminde agresifleşme etkisi ortay çıkarsa kedi nanesi kullanımı kesilmelidir.

Kedi Nanesi Nedir
Kedi Nanesi Nedir?

Kedi Nanesi Ne İşe Yarar?

Kedi nanesinin işlevi, kedilerin sakinleşmesini sağlamak ve mutluluk düzeyini artırmaktır. İçeriğinde nepetalakton maddesi bulunur. Bu madde kediler için uyarıcı özelliğe sahiptir. Ancak madde uyuşturucu etkili bulunana bir içerik değildir. Sadece kedilerin gergin olduğu ve aşırı davranışlar sergiledikleri dönemlerde daha sakin ve rahat bir dönem geçirebilmelerini sağlayan bitkisel bir destektir.

Kedi Nanesinin Etkileri Nelerdir?

Kedi nanesinin yansımaları şu şekilde sıralanır:

  • Kedi nanesi 6 aylık’tan daha küçük olan kediler için belirgin bir etki göstermez.
  • 6 aydan daha büyük olan kediler ise bu naneyi koklama ve dişleme yoluyla kullanırlar.
  • Kedi nanesi tüketen bir kedi, oldukça neşeli ve rahat davranışlar sergiler.
  • Kedi nanesi kullanan bir kedi agresif davranışlar yerine mutlu şekilde oyun oyma veya sakin bir şekilde uzanma davranışlarını sergiler.
Kedi Nanesi 1

Kedi Nanesi Nasıl Kullanılır?

Kedi nanesinin kullanımı hakkında bilgiler şu şekilde sıralanır:

  • Kedi nanesi kullanmak için saksıda yetiştirme veya naneyi kuru, taze şekilde temin etme yolları tercih edilir.
  • Kedi nanesi kedinin koklaması için en sevdiği oyuncakların içine kuru halde serpiştirilir.
  • Aynı zamanda sprey olarak temin edilen kedi otu’da belirli eşyaların üzerine sıkılarak kullanılır.
  • Kedinin oyuncakları veya yatağı üzerine bu sprey uygulanır.
  • Taze şekilde temin edilen kedi nanesi, doğrudan kediye verilerek de kullanılır. Bu kapsamda kedi otu kemirerek kullanmaktadır.

Kedi Nanesi Bağımlılık Yapar Mı?

Kedi nanesinin bağımlılık yapması, mümkün değildir. Nane çeşidi kullanılırken zararların engellenmesi adına sık tüketim biçiminden kaçınılması gerekir. Kediye 2 haftada bir kedi nanesi vermek, gerekli şartların sağlanması için yeterlidir. Bu kullanım şeklinin aşılması halinde, devamlı koklanan ve çiğnene kedi nanesinin yarattığı sakinlik etkisi azalır. Sürekli kullanım kedi nanesi etkisini düşürür.

Kedi Nanesi

Kedi Nanesi Bütün Kedilerde Aynı Etkileri mi Gösterir?

Kedi nanesinin bütün kedilerde aynı etkiyi yapması mümkün değildir. Araştırmalar kapsamında kedilerin % 30’u üzerinde aynı etkilerin gözlemlendiği belirtilmiştir. Bu durum ise kedilerdeki kalıtsal özelliklere dayanır. Belirli kedi cinslerinde kedi nanesinden etkilenmeyi sağlayan reseptörler bulunur. Örneğin yavru kedilere, kedi nanesinin etki göstermesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yaş ilerledikçe kedi nanesine verilen tepkiler ortaya çıkar. Diğer yandan aşırı tüketim veya yaşın oldukça ilerlemesi ardından kedi nanesine olan ilgi ve elde edilen etkiler azalır.

Önerdiğim Yazı: Kedi İle Uçak Yolculuğu Hakkında Herşey

Kedi nanesi kullanan kedilerin belirli bir kısmı oyuna daha eğilim olma ve mutlu hareketler sergileme yoluna giderler. Diğer bir kısım ise mutlu hareketler ile birlikte daha sakin tavırları takılma eğilimi gösterirler.

Kedi Nanesi 2

Kedi Nanesi Spreyi Nedir?

Kedi nanesi spreyi, kedi nanesinin özü ile oluşturulan ve doğrudan ot şeklinde kullanımı yerine sıvı şekilde kullanıma imkan tanıyan üründür. Kedi nanesi spreyi kedinin oyuncaklarına veya yatak alanına sıkılarak kullanılır. Bu kapsamda kedinin gergin olduğu dönemde daha sakin ve rahat bir zaman geçirmesi sağlanır.

Kedi Nanesine Benzeyen Diğer Bitkiler Nelerdir?

Kedi nanesine benzeyen başka bitkiler şu şekilde sıralanır:

  • Kedi Otu Kökü: Eski tarihlerden buya kullanılan bitkisel bir ilaçtır. Bu ot insanlar ve hayvanlar üzerindeki kaygı, yüksek tansiyon, uykusuzluk, gibi problemleri kontrol altına almakta etkilidir. Kedi otu kullanan kediler etrafta gezmekten ve oyun oynamaktan keyif alırlar. Kedi nanesine karşı tepkisi düşük olan yaşça büyük kediler kedi otuna karşı tepki gösterirler.
  • Tatar Hanımeli: Kedilerin ilgisini çeken diğer bir bitki çeşididir. Kedinin daha mutlu bir yapıya sahip olmasını ve kaygılardan uzaklaşmasını sağlar. Çok güzel bir görüntüye ve kokuya sahiptir.
  • Gümüş Asma: Japonya dağlarında yetişen bir bitki çeşididir. Kedi nanesinde yer alan nepetalakton içeriği gümüş asma içinde de bulunur. Çubuk formunda olan bu bitkiyi kemiren kediler, daha sakin ve mutlu hareketler gösterirler.
Kedi Nanesi Zararli Mi

Kedi Nanesinden Oyuncak Nasıl Yapılır?

Kedi nanesinden oyuncak yapmak için izlenen adımlar şu şekilde sıralanır:

  • Renkli ve eğlenceli desenlere sahip olan pamuklu, temiz ve kullanılmamış bir çorap içerisine bir miktar elyaf yerleştirilir.
  • Ardından içine bir tutam kadar kedi nanesi koyulur.
  • Ardından çorap istenilen alanda düğüm atılarak bağlanır.
  • Bağlama işlemi mümkün olduğunca sıkı şekilde yapılmalıdır. İçinde yer alan kedi nanelerinin dökülmemesi için bu işlem uygulanır.
  • Çorabın düğüm kısmına ise Yarım metrelik dayanıklı bir ip bağlanır.
Kedi Nanesi Oyuncaklari

Bu oyuncak ipinden kediye doğru atılarak, onunla oyun oynama, keyifli vakit geçirme imkanı bulunurken, kedinin oyuncağı her yakaladığında naneyi koklaması sağlanır.

Kediye Niçin Kedi Nanesi Verilmelidir?

Kediye kedi nanesi verme sebepleri şu şekilde sıralanır:

  • Uyku sorunu olan bir kediyi yatağında uyumaya alıştırmak,
  • Çok hareketsi olan bir kediyi egzersiz yapmaya teşvik etmek ve hareketliliğini yükseltmek,
  • Mutsuz ve agresif olduğu dönemlerde gerekli desteği sağlamak ve mutluluk düzeyini artırmak için kediye kedi nanesi verilmelidir.
Kedi Nanesi 3

Kedi Nanesi Alan Kedi Neden Agresifleşir?

Kedi nanesi alan kedinin agresifleşme sebebi, çiftleşme davranışlarına olan eğilimin yüksekliğidir. Bu problem genel olarak erkek kediler üzerinde yaşanır. Belirli dönemlerde çiftleşmeye olan ilgi daha yüksektir. Bu dönemde yüksek miktarda kedi nanesi kullanımı ise kedinin daha hareketli ve agresif bir yapıya sahip olmasına neden olur. Bu gibi bir durum ile karşılaşılması halinde kedi nanesi verme işleminin bırakılması gerekir.

Kedi Nanesi Etkileri

Erkek kedilerin çiftleşme eğilimlerinin yüksek olduğu ve agresif davranışların sergilendiği dönemde kedi nanesi yerine hanımeli otu alternatif olarak tercih edilir. Bu kapsamda en doğru olan uzman bir veterinere danışmaktır. Kedinin rahatlatılması, hareketlerinin kontrol altına alınması için yapılacak diğer alternatifler veteriner hekimden öğrenilmelidir.

Önerdiğim Yazı: Kedi Maması Seçmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5

Kedi Nanesinin Kökeni Nedir?

Kedi nanesi kökeni, Kuzey Afrika ve Akdeniz’dir. Bu alanda yetişen mevsimlik bir bitki olarak bilinir. Aynı zamanda Avrupa ve Kuzey Amerika coğrafyasında yaygın şekilde yetişir. Adının kedi nanesi olarak anılmasının sebebi ise nanenin kendine has lezzet ve kokusunun en çok kediler tarafından sevilmesidir. Kedilerin % 30’u kedi nanesi tükettikleri anda belirgin rahatlama tepkileri verirler. Bu kapsamda yerde yuvarlanabilir, mutlu bir şekilde oyun oynayabilir ve koşuşturabilirler. Bu ani tepkiler ilk 15 dakika süresince devam ederken ilerleyen saatlerde sakinlik ve mutluluk hissi yaşanır. Birkaç saat içinde ise nanenin yarattığı etkiler azalarak kaybolur.

Kedi Nanesi 4

Kedi nanesi bitkisinin 2 haftada bir kullanımı her hangi bir bağımlılığa ve ya Zaralı etkiye sebep olmaz. Her gün kedi nanesinin kediye verilmesi ise belirli bir süre kedinin bu bitkiye tepki göstermemeye başlamasına neden olur. Bu kapsamda kedi nanesi belirli periyotlar ile kullanılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu