Köpek Sağlığı

Köpeğim Neden kusuyor? (Köpeklerde Kusma)

Köpeklerimizin neden kustuğuna bakmadan önce bakmamız gereken şey köpeğin nasıl kustuğuna bakmaktır. Dostlarımızın sağlığı için onları yakından takip etmeli, her gün dışkılarını incelediğimiz gibi bu durumda da incelemeliyiz. Peki neden köpeğim kusuyor? Kusma tek başına bir hastalık mıdır? Köpeklerin kusma sebepleri nelerdir? Hadi bu mide bulandıran olayı birlikte konuşalım…🐾

Köpekler Neden Kusar
Köpekler Neden Kusar

Kusmanın Sebepleri Nelerdir?

kusmanın sebepleri bir etken olabileceği gibi bir hastalık da olabilir. Aslında kusmanın sebebi etkenin veya hastalığın sonucudur diyebiliriz. Aynı zamanda endişe, stres ve heyecan durumları da kusmayı tetikler. Köpeklerde kusmada ilk akla gelen sebepleri; mamayı çok hızlı yeme, yabancı cisim yutma, gıda alerjisi, bozuk yiyecekler olarak düşünebiliriz. Oysa arka planda kusmanın haber verdiği birçok hastalık olabilir.

Köpeklerde Otur Komutu Nasıl Öğretilir Okumak İçin Buraya Tıkla

Köpeğiniz Gerçekten Kusuyor Mu Yoksa Regürjitasyon Mu Yaşıyor?

Köpeğiniz gerçekten kusuyor mu yoksa regürjitasyon mu yaşıyor ayırt etmek önemlidir. Çünkü kusmak sindirim sistemindeki içeriğin dışarı atılmasıdır ve tekrarlayan yiyecek atılması sonucunda özofagus zarar görebilir. Regürjitasyonla atılan içeriği ise genellikle köpeğiniz yemek isteyecektir.

Köpeğimiz yediklerini her dışarı çıkarttığında hekimimize ‘köpeğim kusuryor’ diyoruz. Oysa mamasını yediğinde katı bir halde, sindirilmeden dışarı atıyorsa bu olaya regürjitasyon adı verilir. Regürjitasyon aslında yiyeceklerin ve suyun kusma olmadan, karın kasları kasılmadan ağza geri gelmesidir. Tam anlamıyla karşılamasa da geviş getirmek gibidir. Çoğu zaman köpeklerimizi kusuyor zannederiz ama olay aslında yiyeceği geri çıkarmaktan ibarettir. Yemek yedikten kısa süre içerisinde regürjitasyon gerçekleşir.

Kusma ise karın kasılmalarıyla seyreden öğürme ile çeşitli sıvı veya sindirilmekte olan gıdaların, kısacası mide içeriğinin dışarı atılmasıdır. Çoğu zaman ağızdan salyalar akmasıyla, halsizlikle ve dehidrasyonla seyreder.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
https://evcilblog.com Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu

Köpeğim Kusuyor, Veteriner Hekime Gitmeli Miyim?

Öncelikle dostlarımızı yakından takip eden sorumlu bir sahipsek zaten onlardaki her değişimi biliyor ve bu konuda hekimlerimize doğru anamnezi veriyoruz. Yine köpeğim kusuyor konusunda ise yapacağınız doğru gözlemleri veteriner hekiminize iletmelisiniz.

Örneğin köpeğiniz sadece 1 kere kustu ya da yemek yer yemez sindirmeden çıkardı, yine hekiminiz köpeğinizin hastalık geçmişini bildiği için çok daha doğru yönlendirecektir sizi. Köpeklerin tek seferlik kusmalarında genellikle gastrointestinal sistemi rahatlatmak adına 24 saat yemek yedirmemek önerilir. Yine de siz kusma sonrası köpeğinizde halsizlik, öğürme ve kusamama gibi durumlar gözlemlerseniz acil hekiminize danışmalısınız, çünkü genel durumun kötüleşeceğinin habercisidir.

Kusmanın da, habercisi olduğu sağlık sorununa göre çeşitleri vardır. Örnek verecek olursak sarı renkli, yeşil renkli, kan içeren veya kahve rengi sindirilmiş kan içeren, sarı köpük halinde kusma veya sadece su kusma gibi… Kusmanın sıklığı da önemlidir. Artık durum kronik ise yani günde 2-3 defa köpeğiniz kusuyorsa metabolik rahatsızlıklardan veya hormonal durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

Köpeklerde Kusmanın Sebepleri
Köpeklerde Kusmanın Sebepleri

Köpeğimin Kusması Bu Kadar Ciddi Mi?

Yukarıda da anlattığımız gibi kusmanın şiddeti ve sıklığı altında yatan hastalık hakkında bize haber verir. Çoğu zaman köpek sahipleri ‘köpeğim kusuyor ama ciddi bir şey yok gibi, evde patates haşlarız geçer’ modunda olabiliyor…

Bu durumu daha iyi açıklaması için kusmanın altında yatabilecek bazı hastalıkları listeleyelim:

  • Mide Ülseri
  • Gastro İnstestinal Tümörler
  • Gıda Alerjileri
  • Parazit Etkenli
  • Bağırsak Düğümlenmeleri
  • Yabancı Cisim
  • Pankreatit
  • Özofagus Hasarı
  • Hepatit
  • Karaciğer Yetmezliği
  • Diyabet
  • Stres
  • Zehirlenme
  • Çok Hızlı Mama Tüketme
  • Böbrek Yetmezliği

Gördüğümüz gibi köpeklerin kusması aslında çok basit bir olay olmayabilir. şunu da eklemek istiyorum köpeğiniz eğer kusmaya çalışıyor ve kusamıyorsa acil veteriner hekime götürmelisiniz. Bazen kusamamak kusmaktan çok daha ciddidir. Halk arasında mide dönmesi olarak bilinen gastrik dilatasyon volvulus’un belirtisidir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız asla vakit kaybetmeyin.

Köpeğim Neden Kusuyor
Köpeğim Neden Kusuyor

Köpeğim Kusuyor Nasıl Beslemeliyim?

Her zaman tavsiye ettiğim gibi yine veteriner hekiminize de danışarak geçici bir mide hassasiyeti söz konusuysa bir süre hafif gıdalarla beslenebilir. Haşlanmış tavuk, haşlanmış pirinç, haşlanmış patates, haşlanmış yumurta beyazı ve yulaf ezmesi bu dönemde kullanılabilir.

Geçici bir durum değilse ve köpeğiniz bundan sonra hassas mideyle yaşayacaksa veteriner hekiminiz mutlaka size reçeteli bir beslenme düzeni önerecektir. Sadece veteriner kliniklerinden ulaşabileceğiniz bu ürünler evcil hayvanınızın sindirim sistemine göre çok çeşitte bulunabilir. Örneğin köpeğiniz pankreatit ise gastro intestinal sisteme özel mamalardan ‘low fat’ az yağlı çeşidini size önerecektir.

Köpek evladınız için en iyisini istediğinizi biliyoruz 🙂 Lütfen onları her durumda gözetleyelim ve dinleyelim. Çünkü bize hasta olduklarını da sağlıklı olduklarını da çok iyi anlatıyorlar…

Patilerinizle sağlıkla kalın…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu