Köpek Sağlığı

Köpeğim İshal Oldu? (Köpeklerde İshalin 6 Temel Sebebi)

Köpeğim ishal oldu, neden? sorusunun cevabını merak eden arkadaşlar için Köpek ishal etkenleri nelerdir? Hangi ishaller tehlikelidir? Ve ishal nedir? Köpeğim ishal ne yapmalıyım? Konularında bilgilendirmek istedim hazırsak başlayalım…

Merhaba, bugün sizlerle konuşması pek keyifli olmayan ancak dostlarımızın sağlığı hakkında bize pek çok fikir veren dışkı konusundan bahsedeceğiz. 💩

Köpeklerde İshal Sebepleri
Köpeklerde İshal Sebepleri

Köpekler Neden İshal Olur?

Her şey çok iyi giderken bir sabah kalktınız ve evi batmış halde buldunuz 🙂 İşte başlangıç noktası burasıydı, muhtemelen telaşa kapılıp araştırma yapmaya başladınız… Biraz içinizi ferahlatalım, köpeğinizin dışkısı az sonra anlatacağımız ‘tehlike habercisi dışkı’ formunda değilse rahatlayıp nedenleri sorgulamaya başlayabilirsiniz.

İshal nedir? ilk olarak bunu açıklayalım. İshal evcil dostumuzun çeşitli etkenlere veya hastalıklara bağlı olarak normalden daha sık ve daha cıvık dışkılamasıdır.

En basitinden bu etkenleri açıklamaya başlayalım.

Beslenme düzeni ve mama; eğer ki beslenme düzeninde hızlı değişiklik yaptıysanız, aniden mama markasını değiştirdiyseniz dostunuzun bağırsakları buna tepki göstermiş olabilir. Bu durumu en çok tahıllı mamadan birden tahılsız mamaya geçişlerde görürüz. Kademeli mama değişimi her zaman en iyisi olacaktır ayrıca her mama her köpeğe iyi gelmiyor olabilir, mamadan kaynaklı bir ishalse mamayı değiştirene kadar geçmeyebilir. Bunun dışında köpeğinize süt ve süt ürünleri veriyorsanız laktoz intoleransı sebebiyle de köpeğiniz ishal olabilir.

Köpeklerde Fazla Uyumanın Sebepleri İsimli Yazımızı Okumak İçin Buraya Tıklayabilirsin.

Parazit kaynaklı; köpeğinize uzun süredir dışkı testi yaptırmadıysanız veya iç parazit tedavisi için hekime gitmediyseniz lütfen aklınızda bulunsun, köpeğiniz parazit kaynaklı ishal olabilir!

Köpeğim Neden İshal
Köpeğim Neden İshal

Stres ve huzursuz bağırsak sendromu; köpeklerde ishalin görülme sebeplerinde biri de İrritabl Bağırsak Sendromu’dur. Bu durum stresle birlikte tetiklenir köpeğinizde ishal ortaya çıkar. İBS olmasa bile köpeğinizdeki akut ishaller stres kaynaklı olabilir. Diyetinde yeterli miktarda lif kullandığınıza ve parazit kontrollerini aksatmadığınıza eminseniz eğer hekimiz size bu durum hakkında detaylı bilgi verecektir.

Yabancı cisim kaynaklı; köpeğinizin oyuncaklarından biri veya bir parçası kaybolduysa lütfen vakit kaybetmeyin!

Zehirlenme kaynaklı; köpeğiniz siz fark etmeden deterjanın tadına bakmış veya yer silme suyundan içmiş olabilir. Lütfen durumun kötüleşmesini beklemeden veteriner hekiminizle iletişime geçin.

Bakteriyel enfeksiyon etkenli ishaller; siz fark etmeden dostumuz köpek parkında başka bir köpeğin dışkısını yemiş olabilir veya yerdeki su birikintisinden içmiş olabilir. Maalesef köpeklerimizin kokuşma başlamış gıdalara ilgisi de oldukça fazladır, çöp kenarından gıda yemek bile bu duruma sebep olabilir.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Köpeğim İshal Oldu Ne Zaman Veteriner Hekime Gitmeliyim?

İlk cıvık dışkılamanın üzerinden 24 saat geçtiyse ve hala ishal devam ediyorsa , cıvık dışkıya ek olarak kan veya mukus varsa vakit kaybetmeden hekiminize ulaşmalısınız. Dışkıda kan görmenin birçok sebebi olabilir ama ilk akla gelen kanlı ishaldir. Kanlı ishalden korunma yolu ise aşılamadan geçer. Yine parazitler de dışkıda kanlanma yapabilir.

Hasta Yavru Köpek
Hasta Yavru Köpek

Bunların dışında ishal çok şiddetliyse ve hayvanda sıvı kaybı oluyorsa, yine onların canını güvene almak için hekimlerimize danışmalıyız. Özellikle yavru köpeğiniz şiddetli ishalse işi şansa bırakmamalısınız.

ishal yanında başka bir durum daha varsa örneğin su kaybı veya kusma yine hiç vakit kaybetmemeli, genel durumun kötüleşmesini beklememelisiniz.

Köpeklerde Kusma Sebepleri Hakkında Bilgi Almak İçin Köpeklerde Kusmanın Sebepleri İsimli Yazımızı Buraya Tıklayarak Okuyabilirsin.

Alma şansınız varsa köpeğinizin taze yaptığı dışkıyı almanız ve kliniğe götürmeniz dışkı testi için size vakit kazandıracaktır. Zaten veteriner hekiminize köpeğim ishal oldu diye ulaşırsanız o sizi yönlendirecektir 🙂

Peki Köpeğim İshalken Benim Yapabileceklerim Neler?

Köpeğinizin neden ishal olduğunu bilmeden yapabileceklerimiz sınırlı olsa da ishalin sebep olduğu su kaybını önleme amaçlı önünde taze suyunu hep bulunduralım. Eğer ki yediği bir şeyin dokunduğunu düşünüyorsak bir süre yemek vermemek iyi olacaktır. Sindirim sistemi dinlendikten sonra ‘yağsız et haşlaması, derisiz tavuk haşlaması, pirinç lapası’ gibi basit ve yağsız diyet hazırlamalıyız. Buna ek olarak yağ oranı çok düşük konserve mamalar verebiliriz.

Hasta Köpek
Hasta Köpek

Es geçilmemesi gereken kısım eğer ki ishal durumu kronik olmaya başladıysa, sindirim sistemi düzelmiyorsa o zaman hekiminizin tavsiye ettiği reçeteli bir mama kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Diğer bir ifadeyle kalıcı ishalle yaşayacağınız söylenirse bunun için geliştirilmiş diyetler önerilir ve dostlarımız bu diyetlerin çok faydasını görürler.

En çok gelen sorulardan biri de ‘köpeğim ishalken probiyotik kullanmalı mıyım?’. Ben kendi köpeğimde de kullandığım ve faydasını gördüğüm için köpeğim ishal olduğu zamanlar kullanıyorum. Yalnız, bu tip ürünleri lütfen hekiminize danışarak kullanın ve seçin. Piyasada pek çok probiyotik ve prebiyotik ürünleri mevcut ama içerikleri aynı değil. Sizin durumunuz için en uygun ürünü en uygun kullanım süresiyle hekiminiz belirleyecektir.

Değinmem gereken son şey ise insanlar için üretilmiş olan probiyotikleri veya ishal ilaçlarını köpeğimizin ishalleri üzerinde kullanmanın yanlışlığıdır. Çoğu kişi maalesef bir şey olmaz diyerek kendi kendine uygulama yaparak durumu daha da şiddetlendiriyor…

Hepimizin bir canı var, lütfen her canı emanet edilmesi gereken hekime emanet edelim, sağlıkla kalalım…🐾

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu