Kedi Sağlığı

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Neden Önemlidir? (Ovariohysterectomy)

Merhaba 🙂 Gördüğüm kadarıyla kedi sahiplerinin bir kısmı kedisini hemen kısırlaştırmak isterken diğer bir kısmı da bu operasyondan korkmakta. Bugün özellikle dişi kedilerde kısırlaştırmanın yararlarından ve hatta neden kesinlikle yaptırmamız gerektiğinden bahsedeceğim. Operasyon hakkında kısaca bilgi verdikten sonra yararlarından ve en son kısırlaştırmanın amacından konuşalım istedim.

Disi Kedilerde Kisirlastirma Neden Onemli
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Neden Önemli?

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Nedir?

Dişi kedilerde yapılan kısırlaştırma rutin ve hemen hemen her klinikte yapılan bir işlemdir. Hekimin uygun gördüğü şekilde üç dikişle veya tek dikişle yapılabilen, yumurtalıkların ve rahmin alınmasıyla gerçekleşen operasyondur.

Çoğu zaman dişi kedi sahipleri kısırlaştırma denince çekinebilirler. Korkmaya hiç gerek yok! İyi bir hekimle yapılan kısırlaştırma işleminin komplikasyon riski, kısırlığın faydalarından katbekat azdır.

Kisirlastirilmis kedi

Şunu da belirteyim eğer işin ehli bir hekiminiz varsa anestezi hariç kısırlaştırma işlemi en fazla 20 dakikada yapabilir 🙂 Bu süre daha kısa da sürebilir, daha uzun da sürebilir.

Operasyon günü öncesinde size mutlaka kedinizin 8-12 saat aç ve susuz olması gerektiği bilgisi verilecektir. Aynı şekilde kısırlaştırıldıktan sonra da kediniz iyice kendine gelene kadar (ki bu da yaklaşık 7 saat gibi bir süre) yemek ve su verilmemeli.

Kedinin kısırlaştırılacağı gün ise hekiminiz kan testi isteyebilir. Bu testlerin amacı operasyon öncesi hemogram ve biyokimya bakmaktır, bu şekilde ameliyat öncesi bir sorun var mı yok mu görmek gereklidir. Ek olarak bir de röntgen çekilir… Hekim her şeyi yolunda görüyorsa operasyona başlar.

Kedi

Bu anlattığım kontroller sizin kedinizin sağlığı ve güvenliği içindir. Yani kliniğin parası bitmemiştir ya da hastalık arayıp bulmak için değildir! Söylemesi bile ne kadar iğrenç gelse de bu tarz tepkileri alabiliyoruz 🙂

Toparlayacak olursam dişi kedimizin bir defa kısırlaştırılacağını düşünürsek, bunu en güvenli şekilde yaptırmalısınız.

Disi kedi kisirlastirmasi

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu için en iyi zaman hiç kızgınlık dönemine girmeden öncedir, eğer kedi yetişkinse kızgınlıktan önce veya hamile olmadığı bir zamanda kısırlaştırma operasyonu yapılabilir.
  • Dişi kediler için en erken yaş 8 haftalık olduğu zamandır ve en sağlıklı kısırlaştırma yaşı 5 aylıktır.
  • Kedinizin durumunu sürekli gözlemeniz gerekli örneğin tuvaletini iki gün hiç yapmadıysa veya çok iştahsızsa lütfen vakit kaybetmeyin !
  • Enfeksiyon riskini düşürmek için tuvalet kabı temiz olmalı ve antibakteriyel kum kullanmalısınız.
  • Operasyon sonrası kediniz ağrı hissetmeyebilir, siz lütfen dikkatli olun. Atlamasına, koşuşturmasına çok izin vermeyin.
  • Dikiş yerini gözünüz iliştikçe kontrol edin. Açılma ve kanama görürseniz mutlaka hekiminize gidin.
  • Sindirimi rahatlatmak için ve saatlerdir de su içmediği için ilk öğününü hekiminizin önerdiği postoperatif yaş mamalardan oluşturun.
  • Yanlış bilinenin aksine kısırlaştırma işlemi kedinize fazla kilo aldırmaz! Kedinize egzersiz eksikliği, yanlış mama kullanımı ve yanlış miktarda kullanımı kilo aldırır. Lütfen kısır kedinize az miktarda yetişkin kedi maması vermeyin, çünkü bu şekilde alması gereken besin maddelerinden kısmış oluyorsunuz. Lütfen kedinize doğru miktarda kısır kedi maması kullanın ki alması gereken besin ihtiyaçlarını alırken doğru miktarda da kalori alsın 🙂 sonra ‘kısırlaştırınca kediler de şüşko oluyo’ demeyin 🙂
  • Ve unutmayın ki kısırlaştırma dişi kediniz için verdiğiniz en sağlıklı karardır!

Okumanızı Önerdiğim Yazı: Kedi Maması Seçmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken 5 Şey

Şimdi biraz da faydalarından bahsedelim, bu şekilde neden kısırlaştırmayı çok önemsediğimi anlayacaksınız…

Kisirlastirma sonrasi kilo alma

Dişi kedilerde Kısırlaştırmanın Yararları

Kedimize yapacağımız en büyük iyiliğin kısırlaştırma olduğunu düşünüyorum çünkü bu operasyon kedimizin hayat kalitesini yükseltiyor. Özellikle hormon kaynaklı stresi önlüyor. Kedilerimiz tüm gün evde bağırırken hiç de mutlu değiller!

Bir diğer mükemmel yararı ise yumurtalık ve rahim kanseri riskini sıfıra indirmesi. Çünkü yoklar 🙂 Ve hatta olmadıkları için ilk kızgınlık döneminden önce dişi kedilerde kısırlaştırma meme kanseri riski de sıfıra yakın. Yani günümüzde sürekli çiftleşip yavru yapamayacağı için bu riski almak ne kadar gereksiz değil mi? (kediyi para makinesi olarak görmüyorsanız!)

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Dişi kedilerde kısırlaştırmanın en büyük yararlarından biri de Pyometra yani rahim iltihabını önlemesidir. Bu rahatsızlık rahim duvarlarını kalınlaştırır ve rahim içini iltihap ile doldurur, geriye şiş ve kocaman bir rahim kalır. Ölümcül olabilir, operasyonu kısırlaştırmadan çok daha risklidir!

Ve gelelim diğer bir düşündüğünüz şeye, yani ben de çiftleştiririm mantığına… Kedi popülasyonu bu kadar fazlayken ve hayvanların da nesli tükenmiyorken, lütfen vazgeçin! Çiftleştirmek kedilerin eve misafir olarak gitmesiyle veya eve misafir olarak alınmasıyla gerçekleşir. Bu sürede eviniz gelen kedinin bulaşıcı hastalık taşımadığına emin olamazsınız. Örneğin FIV yani Kedi İmmun Yetmezlik Virusu. Diğer bir adı da Kedi AIDS Hastalığı’dır. Bu riski almaya asla değmez!

Disi Kedilerde Kisirlastirma

Çoğu kedi içgüdüsel olarak çiftleşmek için evden kaçmanın yollarını arıyor, kedimiz kısır olsa da olmasa da lütfen penceremizde kedi filesi bulunduralım demeden geçemeyeceğim. Klinikte evden kaçarken yaralanan çok kedi görüyoruz, aynı şekilde kaybolan ve geri gelmeyen. Gelse bile hamile veya yavrularıyla eve gelen 🙂

Bu durum bize çok tatlı gelebilir ilk başta ama kedilerde nüfus kontrolü maalesef çok önemli… Türkiye gibi barınakları tamamen dolu sokakları kedi düşmanı kaynayan bir ülkede yaşıyoruz üstelik sahiplenme oranları da oldukça az ve üstüne de sahiplenen kesimin çoğunun cins kedi aldığını göz önünde bulundurursak, yavru kedilerin kötü bir hayat yaşamamaları için ya da en azından sokaktaki bir kedinin yuva nasibini kapatmamak için lütfen kısırlaştıralım.

Kilolu Kedi

En son değinmeden geçemeyeceğim bir nokta da insanların dişi kedi kısırlaştırma operasyonundan kaçmalarıdır. Buna sebep olarak da ‘kıyamam ben ona’ gibi ifadeler kullanırlar. Oysa ki doğum doğanın dişilere verdiği en büyük fiziksel acıdır.. En fazla yarım saat sürecek ve ağrı protokolleri iyi hazırlanmış bir operasyondan sonra kedilerimiz adeta hiç ameliyat olmamış gibi keyifle guruldayabilirler 🙂

Sağlıklı ve kısır kedilerle kalınız 🙂 İyi günler…

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu