Kedi Sağlığı
Trend

2021 Kedi Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları

Evde beslediğimiz kedilerimiz için aşıların düzenli olarak yaptırılması çok önemlidir. Hem kedinin sağlığını hemde onunla aynı evde yaşayan insanların sağlığını düzenli aşı yaptırarak koruyabiliriz. Bu sebeple Kedi Aşı Takvimi hazırlayarak hangi aşıları ne zaman yaptırmanız gerektiğiyle ilgili bilgi vermek istedik.

Kedilerde en temelde 3 aşı bulunur. Karma, kuduz ve lösemi aşısı. Bunlar dışında düzenli olarak yaptırılması gereken iç ve dış parazit aşıları vardır.

Kedi Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları
Kedi Aşı Takvimi ve Aşı Fiyatları

Kedi Aşı Takvimi

AşılarYaş
İç ve Dış Parazit Aşısı + Genel Kontol6-8 Haftalık
Karma Aşısı + Genel Kontrol8-10 Haftalık
Lösemi Aşısı + Genel Kontrol9-11 Haftalık
Karma Aşısı 2 + Genel Kontrol10-12 Haftalık
Lösemi Aşısı 2 + Genel Kontrol11-13 Haftalık
Kuduz Aşısı + Genel Kontrol12-14 Haftalık
Kedi Aşı Takvimi

Kedi Aşı Periyotları

Kedilerde aşılar belirli periyotlarda tekrarlanmalıdır. İç ve Dış Parazit aşıları Kedimiz 2 aylıkken yaptırıldıktan sonra her iki ayda bir tekrarlanmalıdır.

Kuduz, lösemi ve karma aşılarının ilk yaptırıldıkları andan sona her yıl aynı ayda bir kez tekrarlanmalıdır.

İç ve Dış Parazit Aşısı

İç ve dış parazit aşıları pisilerimiz için çok önemlidir. Her iki ayda bir mutlaka tekrarlanması gerekir.

Dış parazit aşısı kedimizin dışında oluşabilecek pire gibi parazitlere engel olurken, iç parazit aşısı da kedimizin bağırsaklarında oluşabilecek parazitleri engeller.

Kediniz evden hiç çıkmasa bile iç ve dış parazit oluşabilir. Bu nedenle beim kedim evden hiç çıkmıyor diye güvenip aşılarını aksatmamanızı tavsiye ederiz 🙂

Kedimden Bana Parazit Bulaşır Mı?

Bunun cevabı net bir şekilde EVET!

Kedilerimizin parazit aşılarını düzenli yaptırmadığımız da kedimizde parazit oluşabilir. Özellikle iç parazitler tehlikelidir.

Bağırsaklarda oluşan bu parazitlerin yumurtaları dışkı yoluyla atılır. Bu yumurtalar önce kedimizin anüsüne daha sonrada yalama yoluyla tüylerine bulaşır. Siz kedinizi severken veya etrafa dökülen tüyler vasıtasıyla bu parazitleri kendi vücudunuza almış olursunuz.

Kedilerden Bulaşan Parazitin Zararları

Bu parazitler bir şekilde vücudunuza girdiğinde akciğerde ve karaciğerde kist oluşturabilir ve daha farklı şekilde zarar verebilir. Hamile kadınlarda çocuk düşürmeye sebep olabilir. Hatta gözünüze bulaşırsa körlüğe sebep olabilir.

Karma Aşısı 1 ve Karma Aşısı 2

Karma aşısı kedilerde çok sık örülen bazı viral enfeksiyonlardan korumak için yapılır. Temel kedi aşılarından biridir ve mutlaka yaptırılmalıdır.

Karma Aşısı
Karma Aşısı

Karma aşısı 1 kedi iki aylıkken yapılır. Genelde çok etkilememesi için iç ve dış parazitten bir hafta sonra yapılır. Veteriner hekim karma 1 aşısını yaptıktan sonra devam aşısı olan karma 2 için gün verir.

Bu aşıyı olduktan sonra kedinizde gün için ateş, halsizlik, iştahsızlık ve hastalık belirtileri görülebilir. Bu gayet normaldir fakat ikinci gün bu durumlar devam ederse acil olarak Veteriner Hekime başvurmalısınız.

Kuduz Aşısı

Kuduz aşırı kedinizi kuduza neden olan virüslerden korumak için yaptırılır. Hem kediniz hemde evde bulunan insanları etkileyebilecek önemli bir durumdur.

Kedi 3 ayılık olduktan sonra yaptırılmalıdır. Bunun sebebi ilk 3 ay anneden aldığı antikorlar sayesinde pisimiz kuduzdan korunabilmektedir. Fakat sonrasında mutlaka aşıya ihtiyaç vardır.

Lösemi Aşısı

Lösemi kedilerde sık görülebilen hastalıklardan biridir. Lösemi aşısı da kedimizi lösemiye sebep olacak virüslerden korumak için yaptırılır.

Lösemi aşısı kedimizi lösemiye karşı bir seviyeye kadar korusa ve mutlaka yaptırılması gerekse de kediyi lösemiye karşı %100 korumaz.

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com

Kedi Aşı Takvimini Takip Etmek

Kedimizin aşı takvimini takip etmek oldukça kolaydır. Gerek yukarıda verdiğimiz haftalarda direkt götürüp istediğiniz aşıyı yaptırabilir veya veteriner hekiminizin size vereceği karne sayesinde takip edebilirsiniz.

Aşı için veterinerinizi ziyaret ettiğinizde bir sonraki aşı için karneye tarih yazmasını rica edebilirsiniz.

FIV Aşısı

Kediler 4 aylık olduğunda veteriner hekiminiz kedinize FIV aşısı vurmayı tavsiye edebilir. FIV aşısı kedilerde önemli aşılardan bir tanesidir. FIV hastalığı kedilerde ciddi sorunlara yol açabilir ve kedilerde en ölümcül hastalıklardan biridir.

Kedi Aşı Fiyatları
Kedi Aşı Fiyatları

2020 Kedi Aşı Fiyatları

Kedi aşı fiyatları ilden ile, bölgeden bölgeye veya veteriner kliniğine göre çok fazla değişmektedir. Aşı fiyatlarını öğrenmenin en güzel yolu gideceğiniz hekimin numarasını internetten bulup arayarak aşı fiyatlarını sormaktır. Bu sayede oraya gitmeden önce fiyatı öğrenmiş olursunuz.

FIV hastalığı en sık ısırık yaralarında bulaşır. Bu nedenle sokaktan veya barınaktan alınan kediler için çok önemlidir. Evde büyüyen kedilerin bu hastalığa yakalanma riski daha düşük olsa da anne sütünden bulaşma imkanı vardır.

Ortalama Aşı Fiyatlar:

  • İç Parazit Aşısı: 50-70 TL arası
  • Dış Parazit Aşısı: 40-50 TL arası
  • Karma Aşısı: 70-90 TL arası
  • Kuduz Aşısı: 50-80 TL arası
  • Lösemi Aşısı: 60-80 TL arası
  • FIV Aşısı: 90-120 TL arası

Aşı Programı Nasıl İlerler?

Kedimiz 6-8 hafa arasındayken yani yaklaşık 2 aylıkken veteriner ziyareti yapılır. Bu ilk ziyarette iç ve dış parazit + karma 1 aşısı yapılır. Bizim tavsiyemiz ilk olarak sadece iç-dış parazit yaptırmanız ve karma 1 için bir hafta sonra tekrardan gitmeniz.

Karma 1 yapıldıktan 3 hafta sonra karma aşısının devamı için veteriner ziyareti yapılır ve karma 2 aşısı yaptırılır. Bu aralıkta uygun bir anınızda lösemi aşısını da yaptırabilirsiniz.

Daha sonra 12. haftaya yani 3 aylığa ulaşınca kuduz aşısı için veteriner ziyaretinde bulunmalıyız.

Bu süreçlerde en önemli olan şey veterinerinizin verdiği karneye yazdığı tarihlerdir. Tam olarak aynı tarihte gitmeseniz de bir iki günden fazla geçirmemenizi tavsiye ediyoruz.

İlgili Makaleler

5 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu