Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Köpek Sahiplenmeden Önce Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyız?

Köpek sahiplenmeden önce ayrılacak bütçenin tutarı; köpek ırkına, yaşına, ihtiyaçlarına, mevcut sağlık durumuna ve yaşanan şehre göre değişiklik gösterebilmektedir. Köpek sahiplenmeden önce ayrılacak bütçe kabataslak çıkartılmalıdır ve eğer çıkan tutarı karşılayabileceğinden %100 emin ise; köpek sahiplenmeye ve sorumluluğu almaya da hazır olması halinde, kişi köpek sahiplenmelidir.

Kopek Sahiplenmeden Once Ne Kadar Butce Ayirmaliyiz
Köpek Sahiplenmeden Önce Ne Kadar Bütçe Ayırmalıyız?

Köpek Sahiplenmeden Önce Beslenme İhtiyaçlarını Karşılayabilecek Bütçe

Köpeklerin beslenmesi için ayrılan bütçe; köpek için tercih edilecek olan mamalara göre değişiklik göstermektedir. Köpek için ideal köpek maması seçilirken; köpeğin ırkı, yaşı, mevcut sağlık durumu, yaşam tarzı gibi faktörler göz önüne alınmaktadır. Köpeklerin sabit giderlerinden biri olduğu için beslenme konusunda harcanacak olan miktar, öncesinden bilinebilmektedir. Ancak köpeğin olağandışı bir diyet yapmasının gerekmesi veya alerjisinin olması gibi durumlarda; beslenme giderleri sabit bir tutarda olmayabilmektedir.

NOT: Köpeğiniz için doğru mama seçimi çok önemlidir. Doğru mamayı kullanmazsanız birçok sağlık sorunu ve aşırı tüy dökümü ile karşılaşabilirsiniz. Köpeğinize doğru mama seçmek için sizin için hazırladığımız şu yazıyı okuyabilirsiniz: Doğru Köpek Maması Nasıl Seçilir? (En İyi Köpek Maması)

Kopek Beslenme Icin Gerekli Butce

Yüksek kalitede köpek mamasının yanı sıra, sağlıklı köpek bisküvileri de tercih edilmelidir. Köpeğin boyutuna ve enerji seviyesine göre doğru mama bulunmalıdır. Kesinlikle daha uygun fiyatlı diye köpeğin hoşuna gitmeyen veya günlük enerji ihtiyacını karşılamayan bir mama tercih edilmemelidir. Bu sebeple öncelikle köpek mamalarının fiyatlarına göz gezdirilmelidir.

Köpek Sahiplenmeden Önce Köpek Bakımı İçin Uygun Bütçe

Köpek bakımı için ayrılacak bütçe; köpeğin ırkına göre değişiklik göstermektedir. Bazı köpeklerin tüyleri sürekli uzamaktadır ve bu köpeklerin düzenli olarak köpek kuaförüne götürülmesi gerekebilmektedir. Ancak bazı köpeklerin pürüzsüz ve kısa tüyleri vardır. Bu sebeple bakım rutinleri daha uzun aralıklar ile olabilmektedir. Yıl içerisinde ortalama 900 TL’ye kadar köpek bakım ücreti ödenmesi gerekebilmektedir.

Kopek Bakim Malzemeleri Butcesi

Rutin Veteriner Bakımı İçin Ayrılması Gereken Bütçe

Veteriner bakımı için bütçe ayrılması, köpek sahiplenmek isteyenler için en önemli durumlardan biri olmaktadır. Köpek sağlık durumunun stabil tutulması ve korunabilmesi için rutin olarak veteriner kontrollerinden geçmesi gerekmektedir. Yıl içerisinde en az bir veya iki kere check-up yaptırılmalıdır. Her yıl kan tahlilleri düzenli olarak yapılmalıdır. Aynı zamanda yıl içerisinde en az bir kere diş temizliği yapılmalıdır. Bu süreçte köpeğin aktif bir sağlık problemi var ise; veterinere ödenecek olan miktarda buna göre artış yaşanmaktadır. Yapılacak olan aşılar haricinde, önleyici ilaçlar ile takviyeler için de belirli bir bütçe gerekmektedir. Bu süreçte veterinere ödeyeceği paranın belirli bir kısmının karşılanmasını isteyenler; evcil hayvan sigortası yaptırabilir ve bu sigortayı araştırabilmektedirler. Yeni yavru köpeğinizle ilk veteriner ziyareti hakkında küçük bir ipucu almak için buraya linklediğim yazıyı okuyabilirsiniz 🙂

Kopek Veteriner Kontrolu

Rutin veteriner kontrolleri için ödenmesi gereken tutar; bulunulan şehre, veterinerin tecrübesine, köpeğin ırkına, kontroller sırasında yapılan işlemlere göre değişiklik göstermektedir. Rutin veteriner kontrolleri dışında ani gelişen kontrollerin de olabileceği düşünülerek; tercih edilen veterinerin ücretine göre veteriner kontrollerine ayrılan bütçe daha fazla olarak düşünülmelidir.

Köpeğin Sağlığı İçin Önleyici İlaçlara ve Takviyelere Ayrılan Bütçe

Önleyici ilaç ve takviyeler için köpek bakımına bütçe ayrılması ile beraber; kalp kurdu, pire, kene ve diğer parazitlerin önüne geçebilmek amacı ile kullanılan ilaçlar alınabilmektedir. Köpeğin gereksinimleri ve ortamı göz önüne alınarak veteriner gerekli ilaçları, vitaminleri ve takviyeleri belirlemektedir. Köpekten köpeğe göre bu ihtiyaçların tutarları değişiklik gösterdiği için her ihtimale karşı yılda 500-600 TL civarı bir bütçenin ayrılması tavsiye edilmektedir.

Önerdiğim Yazı: Köpeğim İshal Oldu? (Köpeklerde İshalin 6 Temel Sebebi)

Köpek Oyuncakları İçin Gerekli Olan Bütçe

Köpek oyuncakları için ayrılan bütçe; tercih edilecek oyuncakların kalitesine, markasına ve cinsine göre değişiklik göstermektedir. Köpeklerin zihinsel gelişimlerinin desteklenmesi, egzersiz yapabilmeleri için oyuncaklar oldukça önemli olmaktadır. Köpek sahiplenmeden önce ayrılacak bütçe belirlenirken; yılda ortalama 300 TL’ye kadar köpek oyuncaklarına yatırım yapılması gerekebilmektedir. Özellikle agresif olan ve oyuncaklara belirli bir süre sonra zarar veren köpekleri sahiplenen kişiler; 500 TL’ye kadar yıllık oyuncak harcaması yapabilmektedirler. Agresif bir köpek sahiplenenlerin oyuncak bütçelerini azaltabilmeleri için sert çiğneme oyuncaklarını tercih etmeleri tavsiye edilmektedir.

Kopek Oyuncagi

Köpek Sahiplenmeden Önce Köpek Yatakları İçin Bütçe Ayrılması

Köpek yatakları için ayrılan bütçe; seçilen yatağın boyutuna ve kalitesine göre farklılık göstermektedir. Dayanıklı bir yatak seçmeye özen gösterilmelidir. Aynı zamanda seçilen yatağın kaliteli olması ve kolay yıkanabilmesi gerekmektedir. Köpeğin rahat etmesi ve temizliğinin sağlanabilmesi için yatak seçimi özenli bir şekilde yapılmalıdır. Kaliteli yatak tercih edilmesi; yatakların ömrünü uzatmasının yanı sıra, bu şekilde köpek sahiplenenlerin uzun vadede köpek yataklarına ödedikleri ücretlerin azalmasını da sağlamaktadır. Her ev için bir veya iki adet köpek yatağı yeterli olmaktadır.

Kopek Yatagi

Köpek Tasmaları ve Tasma Kayışları İçin Ayrılan Bütçe

Köpeklerin tasmaları için ayrılan bütçe; tasmanın boyutuna, kalitesine ve özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber birçok farklı özelliğe sahip tasmalar bulunmaktadır. Artık köpek sahiplenenlerin köpeklerini tasmaları aracılığı ile takip edebilmeleri bile mümkün olduğu için köpeklerini kaybetmemektedirler. Mutlaka kimlik etiketi ile beraber bir tasma alınması ve bu tasmanın kayışının olması gerekmektedir.

Kopek Tasmalari Icin Butce

Köpek Eğitimi İçin Gerekli Zaman ve Yeterli Bütçe

Köpek eğitimi için gerekli bütçeyi karşılamak, köpeği sahiplenen bireylerin sorumluluğundadır. Sertifikalı bir köpek eğitmeni ile çalışmaları; bu süreci daha verimli geçirebilmeleri açısından önemlidir. Eğitim seansları sonrasında ayrıca köpek sahipleri pekiştirme eğitimlerini kendileri de vermelidirler. Doğru eğitim verildiğinde; köpek ile geçirilen zaman daha keyifli olmaktadır ve köpeğin daha aktif bir sosyal yaşamı olabilmektedir. Köpeklere eğitim verilmesi için ideal olan zaman aralığı ise; köpeğin 2 ile 6 ay arası dönemi olmaktadır.

Kopek Egitimi Butcesi

Köpek eğitimine harcanan para; alınacak olan eğitim çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. Temel itaat eğitimi, ileri itaat eğitimi, tuvalet eğitimi, koruma eğitimi, av köpeği eğitimi gibi eğitimler alınabilmektedir. Köpeğin yaşına, eğitim yerine, köpek ile ilgili özel durumlara göre eğitim için harcanacak olan bütçe değişiklik göstermektedir. Tek bir eğitim ortalama 3.000 ile 6.000 TL aralığındadır.

Köpeklerde otur komutu nasıl öğretilir isimli yazımızı buraya tıklayarak okuyabilirsiniz 🙂

Köpek Sahiplenmeden Önce Ani Yaralanmalar ve Hastalıklar İçin Yedek Bütçe

Köpeğin acil sağlık problemlerinde gerekli olan bütçeye sahip olunması gerekmektedir. Köpeğin beklenmedik bir şekilde yaralanması veya bir hastalık geçirmesi durumunda; vakit kaybetmeden veterinere götürülmesi ve tedavisine başlanması gerekeceği için önceden böyle durumlar için bir miktar para ayrılmalıdır. Tedaviye konu olan durumun ciddiyetine göre ayrılması gereken bütçe farklılık göstermektedir. Durumun ciddi olması halinde, 10.000 TL’ye kadar bir tedavi masrafı çıkabilmektedir.

Kopek Acil Durumlari

Köpek İlk Yardım Eğitimi İçin Ayrılan Bütçe

Köpekler için ilk yardım eğitiminin bütçesi; köpeklerin olası yaralanmalarında, veteriner yetişene kadar gerekli müdahalelerin edilmesini sağlamaktadır. Ülkemizde köpekler için ilk yardım eğitimi veren çok yer olmasa da köpek sahiplerinin bu eğitimi almaları ve veterinerlerinden de destek almaları gerekmektedir. Böcek sokmaları, yaralanmalar, şok ve bayılmalar, boğulmalar, ısı çarpması, donmalar, zehirlenmeler, elektrik çarpmaları ve yanıklar için ilk yardım müdahalesi yapılabilmektedir. Aynı zamanda bir ilk yardım çantası da hazırlanmalıdır. Bu ilk yardım çantasında bulunması gerekenler ise aşağıda verilmektedir:

Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
  • Steril yapışmayan gazlı bez seti
  • Gazlı bez rulosu
  • Ucu küt makas
  • Elastik yapışkan bant-flaster
  • Cımbız
  • Termometre
  • Pamuk
  • Pens
  • Cebireli bandaj
  • Battaniye
  • Ağızlık yapmak için bir metrelik yumuşak sargı bezi veya ip
  • Alerjisi olanlar için antihistaminik ilaç

Köpek sahiplenmeden önce ayrılacak bütçe belirlenirken; köpekler için ilk yardım çantasına dahil edilecek malzemeler de dikkate alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu