Köpek Bakımı ve Beslenmesi

Köpeklerin Hoşlanmadığı Şeyler

Köpeklerin sevmediği şeyler insanların kasten veya fark etmeden yaptığı bazı davranışlardır. Köpeklerin hoşlanmadığı şeyler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sarılmak (Köpeğin karakterine göre değişir)
  • Yüzüne üflemek,
  • Tırnaklarını kesmek,
  • Yıkamak,
  • Çok konuşmak,
  • Uykusunu bölmek,
  • Yalnız bırakmak,
  • Dalga geçmek,
  • Bağırmak,
  • Gözünün içine bakmak,
  • Rutinlerin değişmesi,
  • Farklı köpekler,
  • Durmadan aynı oyunu tekrarlamak,
  • Kıyafet giydirmek,
  • Yüksek sesler.
Kopeklerin Hoslanmadigi Davranislar
Köpeklerin Hoşlanmadığı Şeyler

Her köpeğin özellikleri ve davranış biçimleri farklı olabilir. Evcil olan köpeklerle vakit geçirildikçe hangi davranışlardan hoşlanmadıkları daha net anlaşılabilir. İnsanlar sevgiyle yaklaştığını düşünse de bazı yaklaşım biçimleri köpek tarafından bunaltıcı olarak algılanır.

Köpeklere Sarılmak

Köpekleri kucaklamak genellikle insanların onlara sevgisini gösterme biçimlerinden birisidir. Köpekler ise sarılmanın bir sevgi gösterisi olduğunu anlamamakla birlikte bu durumda kendilerini rahat hissetmezler. Herhangi bir tehlike karşısında hareket etme kabiliyetlerinin kısıtlandığını düşünürler. Yapılan bir araştırmaya göre 10 köpekten 8’inde sarılma eylemi karşısında stresli olma durumu gözlemlenmiştir. Çok fazla kafasını okşamak, dokunmak veya yanaklarını sıkmak da köpeklerin hareketlerini kısıtlayıcı davranışlardandır.

Kopeklere Sarilmak

Köpeklere Üflemek

Köpeklere üflenmesi insanları güldüren bir durum olsa da köpekler için çok rahatsız edici bir durumdur. Başkalarının burunlarına veya suratlarına üflenmesinden hoşlanmazlar. İnsanlar yüzlerine üflendiğinde nasıl rahatsız oluyorsa köpekler için de aynı durum söz konusudur.

Önerdiğim Yazı: Doğru Köpek Maması Nasıl Seçilir? (En İyi Köpek Maması)

Köpeklerde Tırnak Kesmek

Köpeklerin tırnaklarını kesmek rutin olarak yapılması gereken bir işlem olsa da köpeklerin hoşlanmadığı şeylerdendir. Tırnak kesileceğini anladıklarında uzaklaşma gibi tepkiler verebilir. Tırnak kesilirken köpeğe sakin ve dikkatli bir şekilde yaklaşmak gerekir. Köpeklerin en hassas noktalarından birisi pati tabanıdır. Oraya temas edildiğinde gıdıklanabileceklerinden dikkat edilmelidir.

Kopek Tirnak Kesimi

Köpeklere Banyo Yaptırmak

Köpekleri yıkamak temizlik açısından belirli aralıklarla yapılan eylemler arasındadır. Köpekler suya girmek, yüzmek vb. durumlardan zevk alan canlılar olarak bilinse de hepsi için geçerli olmayabilir. Hijyen sağlayıcı şampuan, sabun gibi maddelerin kokusundan veya tadından dolayı rahatsızlık duyabilir. Banyo yaptırılacağını hissettiğinde ortamdan uzaklaşma gibi davranışlar sergiler.

Kopeklere Banyo Yaptirmak

Köpeklerle Çok Fazla Konuşmak

Köpeklerle aşırı konuşmak onların açısından rahatsızlık oluşturabilir. Kullandığımız komutsal sözcükleri anlasalar bile genel olarak konuşmaları anlamaları mümkün değildir.  Genellikle ihtiyaçlarının karşılanması, sahibiyle yürüyüş yapmak, oyun oynamak gibi eylemlerden hoşlanırlar. Düzenli yapılan egzersizler ve sahibi tarafından verilen talimatlar köpekleri mutlu etmek için yeterlidir. Birlikte yapılan aktivitelerle sahibi ve köpeği arasında güçlü bir sevgi bağı oluşur.

Köpeklerin Uykusunu Bölmek

Köpekleri uykusundan uyandırmak derin uykusu bulunan köpekler için rahatsız edici bir durumdur. Uykunun bölünmesinden hoşlanmadıkları gibi aniden uyandırınca korkabilirler. Özellikle daha yaşlı olan ve derin uyuyan köpekler için dikkat edilmesi gereken bir davranıştır.

Önerdiğim Yazı: Köpeğim Çok Fazla Uyuyor (Fazla Uyumanın Sebebi)

Kopeklerde Uyku

Köpekleri Yalnız Bırakmak

Köpekleri tek başına bırakmak çok uzun sürdüğünde psikolojik olarak sorunlara yol açabilir. Birlikte yaşadığı aileye kendini adamış olan bu canlılar yalnızlıktan hoşlanmaz. Sosyalleşme konusunda başarılı olan köpekler çok fazla yalnız kaldığında davranış bozuklukları geliştirebilir. Köpekleri 10 veya daha uzun saatler boyunca yalnız bırakmamaya dikkat edilmelidir.

Köpeklerle Dalga Geçmek

Köpeklerle alay etmek çocuklar tarafından daha sık tekrarlanan bir davranıştır. Kulakları veya kuyruklarıyla uğraşılmasından hiç hoşlanmazlar. Sevilmek istemediği halde dokunmak veya sıkıştırmak hoşlanmadıkları davranışlardandır. Bunların tekrar edilmesi köpekleri hırçınlaştırabileceği gibi daha çok içine kapanmalarına neden olabilir. Özellikle yemek yiyen veya oyuna odaklanmış olan köpeklere bu şekilde davranılmamalıdır. Köpek evde çocuklarla beraber yaşıyorsa yapmamaları gereken davranışlar hakkında çocuklara bilgi verilmelidir.

Köpeklere Bağırmak

Köpeklere ses yükseltmek onlar açısından sıkıntılı durumlara yol açar. Yapmaması gereken bir şey yaptığında doğrudan ses yükseltilmesi köpeklerin hoşlanmadıkları durumlardandır. Köpeğin davranışlarını kontrol etmek için “Hayır” diyerek daha sakin bir yöntem tercih edimelidir. Köpeğe yaklaşırken korkutmamak ve agresifleşmesini önlemek önem taşır. Portekiz’de yapılan bir çalışmaya göre bağırarak eğitilen köpeklerde stres faktörlerine ve davranış bozukluklarına daha çok rastlanmıştır. Sakin eğitilen köpekler ise strese girmeden talimatları doğru şekilde yerine getirmişlerdir.

Kopekleri Rahatsiz Etmek

Köpeklerin Gözünün İçine Bakmak

Köpeklerle göz göze gelmek çok uzun sürdüğünde köpek bunu tehdit olarak algılayabilir. Görsel iletişim köpeklerin en önemli iletişim araçlarındandır. Köpek, sahibi ona baktığında tehdit olarak algılamazken yabancıların bakışını meydan okuma şeklinde anlayabilir. Köpekle ilk tanışıldığında güvenini kazandıktan sonra daha sağlıklı iletişim kurulur. Özellikle sokakta karşılaşılan ve hırçın görünen köpeklerle göz temasından kaçınılmalıdır.

Köpeklerin Rutinindeki Değişiklikler

Köpeklerin düzeninin değişmesi onlar için rahatsız edicidir. Aniden yapılan düzen değişiklikleri sonucu stres oluşabilir. Köpekler beslenme ve egzersiz gibi günlük rutinlerinin zamanında gerçekleşmesini ister. Aksatıldığı zaman birtakım davranış sorunları ortaya çıkabilir. Günlük programın aksatılmadan uygulanması köpekleri mutlu edecektir.

Irk Ozellikleri

Köpekleri Başka Köpeklerle Buluşturmak

Köpekleri tanımadığı köpeklerle bir araya getirmek ilk etapta huzursuz edici olabilir. Özellikle eve gelen farklı köpekler, koruma güdüsünü harekete geçirerek farklı tavırlara neden olabilir. Dışarıda yapılan bir yürüyüşte karşılaştırılıp daha sonra eve getirilirse daha sakin bir iletişim kurabilirler.

Köpeklerle Sürekli Aynı Oyunu Tekrarlamak

Köpeklerle durmadan aynı oyunu tekrar etmek bir süre sonra onlar için sıkıcı olmaya başlar. Örneğin top veya farklı cisimleri atıp geri getirme oyunu 5 kez oynandıktan sonra köpekler sıkılabilir. Bu durum fark edildiği zaman oynaması için ısrar edilmemelidir. Vücut dilinden oynamak istemediği anlaşılabilir. Topla oynarken koşmadan yürüdüğünde veya kendi yerine gittiğinde oyunun bitirilmesi gerektiği anlaşılır.

Köpeklere Kıyafet Giydirmek

Köpeklerin giydirilmesi günümüzde sık yapılan davranışlardandır. Köpekleri insan gibi görerek onları giydirmek rahatsız edici bir durumdur. Giydirilen kıyafetin kumaşı cildini rahatsız edebilir. Onları sıkacak ve rahat hareket etmesini engelleyecek kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Yağmurlu veya çok soğuk havalarda ıslanmasına engel olacak tamamen koruyucu nitelikte kıyafetler kullanılmasında sakınca bulunmamaktadır.

Kopek Kiyafetleri

Köpeklerin Yüksek Ses ve Koku Hassasiyeti

Köpeklerde yüksek seslere ve kokuya karşı hassaslık durumu söz konusudur. İşitme ve koku alma duyusu köpeklerde çok gelişmiştir. İşitme duyusunun köpeklerde çok gelişmiş olması bazı sesleri daha önce algılamasını sağlar. Aniden patlayan havai fişekler, gök gürültüsü gibi seslere ani tepkiler geliştirebilirler. Gün içerisinde evde çalışan süpürge veya diğer ev aletlerinin gürültüsü onları rahatsız eder. Sizin güzel olduğunu düşündüğünüz bir koku da onun için çok rahatsız edici olabilir. Hijyen ürünlerinin baskın kokusu veya ağır parfüm kokularından hoşlanmazlar.

Köpeklerin Hoşlandığı Şeyler Nelerdir?

Köpeklerin sevdiği şeylerin neler olduğu genel olarak belirli davranışlar ve aktivitelerdir.  Köpeklerin hoşlanmadıkları şeylergeniş yer tutsa da aslında çok temel beklentileri ve hoşlandıkları bazı davranışlarbulunur.Köpeklerin karakterlerine ve huylarına bağlı olarak yapmaktan hoşlandığı şeyler farklılaşabilir.

  • Sahibiyle Vakit Geçirmek: Sahibiyle verimli zaman geçirmek köpeklerin en temel istekleri arasında bulunur. İlgi gösterilmesi ve sevildiğinin hissettirilmesi gerekir. Rutin olarak yapılan yürüyüşler ve aktiviteler köpekle sahibi arasındaki bağın en çok kuvvetlendiği zamanlardır.
Türkiye'nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
Türkiye’nin En Kaliteli Evcil Hayvan Bloğu Evcilblog.com
  • Oyun Oynamak: Köpeklerin huylarına göre ilgi duyduğu oyun türleri farklı olabilir. Bazıları top oynamaktan hoşlanırken bazıları dişlerini kaşıyabileceği daha farklı oyuncakları sever. Sahibiyle sevdiği oyunları oynamak onun mutlu hissetmesini sağlar.
  • Ödüller: Köpekler, düzenli olarak tükettikleri besinler haricinde zaman zaman bisküvi vb. ödüllendirici yiyeceklerin verilmesinden çok hoşlanırlar. Doğru bir davranış sergilediklerinde veya söz dinlediklerinde ödül verilmesi onları mutlu eder.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu